|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:08 pm
Измерване на температура с терморезистор и pic16f84a
| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Aми ако е терморезистор със съпротивление 1000 ома - напр. Pt1000, 1 или 2 ома жица няма да го сбъркат. А ако е полупроводников преход, то те се мерят с ток до 100 микроампера, което при пад 0.5 волта е вече 5 килоома.
|
| Чет Дек 30, 2004 3:58 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Все пак си мисля, че за тази точност +- 2градуса е добре да се ползват готови датчици с цифров изход.
Това с терморезистор ми се струва неудачно - ако е за по-голяма точност в малък диапазон -да, но в случая не е така.
Виждам, че @bateAz е доста навътре и не смея повече да давам акъл
Винаги е добре да се слушат батковците 
|
| Чет Дек 30, 2004 4:31 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Мммм само малкия диапзон /0-100/ го спасява и позволява такива датчици, както и не високата точност +/- 2С ..... за наистина големи диапазони 900 ... 1500, та дори и 2500 ... и добра точност, няма друг избор освен Pt100/Pt1000 .. и евентуално термодвойка .... която си има свои предимства и недостатъци. Тези интелигентни датчици, както всичко ново са направени май за хора дето не знаят от къде изгрява слънцето /т.е. как работи ОУ, особенности на различните сензори и др.такива/, и са освен това за сравнително тесни температурни диапазон с не голяма точност ....защото .. в крайна сметка точноста следва да се мери в % не в градуси .... аджеба тея +/-2 градуса при 100 градуса може да са 2%, ама при 20 градуса са си 10% .. егати точността .....аз на ръка съм по точен .... освен това както и преди казах, голямо значение има повтаряемоста, с Pt100 или с термодвойка може да си почти сигурен че веднъж калибриран и линеаризиран, усилвателя, респективно софтуера ще мери една и съща температра със съвсеммалки отклонения какъвтои сензор от тоя тип да мунавреш, докато при самите цифрови има доста по голяма разлика ....
|
| Чет Дек 30, 2004 6:02 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Разбира се, че е точно така - всичко зависи от заданието, което не знаем
Аз правих мерене от 37 до 38 градуса с обикновен терморезистор, но това си е друга тема.
Друго е 0-120 , без ясно задание май си говорим празни приказки - трябва да е ясно от...до... и с каква точност, линейност, грешка и.....
|
| Чет Дек 30, 2004 9:04 pm |
|
 |
|
BatKalo
Ранг: Минаващ
|
Става въпрос за управление на смесителен вентил с ел. задвижка на отоплителна инсталция, като за целта трябва да се следят няколко температури. Ако ви е интересно или просто любопитно бих могъл да кача схема (на отоплителната инст.) и да обясня по-подробно.
|
| Пет Дек 31, 2004 12:07 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Странно. При мен е достъпен. Ако те интеесува повече, обади се.
|
| Пет Дек 31, 2004 12:52 am |
|
 |
|
PIC
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Дек 09, 2004 3:15 pm Мнения: 123 Местоположение: Благоевград
|
Съветвам те да използваш датчици на далас DS1820. Имат точност +/-0.5С , обхват -55 до 125С , може да се управляват по 2- или 3-проводна магистрала , като интересното е ,че независимо от тяхния брой проводниците си остават 2 или 3 както ти решиш. За разстоянията няма проблем само трябва да се вземе предвид паразитния капацитет от дължината на проводниците и да се види за какво време се презарежда. Иначе температурата ти пристига директно в двоичен код и не се занимаваш с калибриране , линеаризиране и т.н
|
| Вто Яну 04, 2005 1:53 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Аз все още не съм се базикал с DS18S20. Възможно е да свърши работа , но ако държиш на повторяемостта Pt100 ще свърши работа дори и с двупроводно свързване. Ако искаш да мериш ма много голямо разстояние най-добре използвай токов интерфейсили три проводно свърьване на платината. Можеш да си направиш прост температурно зависим генератор на ток който да го корпусираш, но ще се наложи калибровка.
На предната ми месторабота се занимавах основно с разни измервания на температури за промишлеността и ако питаш мен си поръчай готови сензори Pt100 и не се занимавай с паяшки работи. Парите който ще спестиш с евтините датчици не си струват главоболията. В момента се предлагат най-различни модификации на температурни сензори, така че все нещо ще ти свърши работа. Дори и да използваш някой интегрален датчик пак ще се наложи да го затвориш в метален корпус. Ако те интересува конкретна фирма прати съобщение, за да не изглежда като реклама. Аз вече напуснах бизнеса с промишлените контролери, но ако някой се интересува ще се радвам да помогна с каквото мога.
|
| Нед Фев 06, 2005 6:40 pm |
|
|