Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Failsafe ...io 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Failsafe ...io
Сейфтито е като ЕМС-то. Веднъж минал през това ти се променя начина на мислене. Вече нещата и да не искаш ги мислиш колко сейф са и като имаш възможност за 2 решения избираш по-безопасното. Чак след това виждаш как много неща са направени "грешно" или с възможност за отказ с лош изход.

Бай уй, те методите и компонентите от 1950 година са се променили малко. Пък и не сме в американската армия. Поне аз де. Няма ли нещо с по-нови части ;)

Сря Май 22, 2024 3:13 pm
Профил

Ами те се ъпдейтват периодично тези наръчници, но такава е установената практика, предполагам това е най-голямата база данни от тоя сорт и може да и се има доверие, освен това аероспейс индустрията е доста консервативна, новите неща трудно навлизат, обикновенно се доказват като надеждни средства в други индустрии преди да се използват при самолетите. Аз ги имам последните издания, трябва да проверя дали мога да ги разпространявам, май се водят секретни, но към европейската агенция EASA има подобни документи, те обикновенно копират американските, ще проверя като се прибера, имам ги и тях и ако няма проблем ще пусна линк.

Сря Май 22, 2024 4:17 pm
Профил

217F само по себе си е старо, Belcor също имат наддеждностни данни, но софтуери като ITEM гледам си ъпдейтват базите, т.е. някой някъде не просто събира, а и тества може би. Надеждностните данни в МИЛ, що се касае за честота на откази, не е само статистика от експлоатация, имат математически модели. Да компонентите са се променили, но моделите са сходни, но е възможно под някакъв размер те вече да са силно неактуални.
С анализ от години не съм се занимавал, интересно е, и като стане въпрос за изделие електронните компоненти са само част от всички, а като заговорим за система трябва да оценяваш и субективен фактор.
п.с. МИЛ217 е свободен за разпространение, на първа страница пише distribution unlimited, като цяло всички MIL стандарти са така, за разлика от IEEE и подобни ДоД не се опитва да прави пари от нормите които налага :)

Сря Май 22, 2024 4:33 pm
Профил

MIL-HDBK-217F е безплатен за ползване, като гугълнеш, първите 10 резултата ще ти дадат пдф на хендбука, поне. Ако съм разбрал правилно какво коментирате.

Link1
Link2
Link3

Аз съм ползвал само този документ и съм смятал MTBF/FIT и други reliability параметри с PTC Windchil Prediction. Той поддържа и Сименс, и Телкордия (по същество е MIL-217), както и други стандарти. Но ако караш само на препоръчаните стойности от MIL стандарта, че и за по-критични условия (температура, напрежение, ток и т.н.), сметките излизат много сериозни и никой клиент не се радва на издръжливостта на системата, като му представя едно голямо число като краен резултат. Особено при конектори с много пинове. От поне 10-12 години големите производители редовно изваждат репорти за свободно теглене, чрез които сметките, направени с MIL-HDBK-217F се редуцират на базата на фактори, давани от производителя. Така вече един оптрон няма да има FIT 200 например. Обикновено са секционирани на различни видове компоненти, дали транзистори, интегрални схеми, пасивни, конектори. Инфо има много, теглил съм от официалните сайтове на фирмите или съм ги молил да ми пратят. Обикновено пращат. Отделно по-големите фирми вече дават FIT за повечето свои компоненти, Тексас например.

Една FMEA сесия коства поне месец митинги, поне 8 часа на седмица. Много ги мразя, но имах нещастието да съм част от три за последните 13 години. Не казвам, че не са полезни, такива са, ако са поканени правилните хора, можещи, знаещи, с опит, мотивирани да анализират проблемите и да предложат ефективни мерки.

Сря Май 22, 2024 10:30 pm
Профил

Grubi написа:
За мен е нещо, което не ми се беше налагало досега, но отскоро ми го повтарят всеки възможен момент. Та ми е интересно и уча колкото мога.

:D
В аутомотива и FMEA има и ASIL има и статистика за откзаите на компонентите има....
Гледаи да се уредиш да не се занимаваш това -суха материя .
Инак има полезни неща ,носи полза .
Но както колегата каза - трябват хора дето са свясни а по мой наблюдения в тия ареи отиват хора дето не са в час с материяла и става мазало в повечето случай.

Чет Май 23, 2024 8:58 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2