|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:54 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: вход 0-10волта mcu пин
Не казах че не може да е прецизно, а че за да стане прецизно не е лесно. Директно по AN ако го направиш ще измериш грездей... Напълно съм съгласен с Ицо за галваничното разделяне на цифровия интерфейс. Чисто експериментално съм правил с U-2-F и галваничен разделител (не оптрон) - става достатъчно добре. Имаше и някакви чипове на Тексас аналогови галванични изолатори ама никога не съм ги пипал - все нещо скъпички ми се виждаха.
|
| Вто Мар 19, 2024 3:13 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Напротив, нарича се калибровка в 2 точки, тия устройства са достатъчно линейни за да се прави с повече от 2, от там нататък нито температура, нито захранващо напрежение може да засегне прецизността. Както вече споменах галваничното развързване на АЦП-то не е никак практично, бих го оправдал само в един случай - когато се гони честота на семплиране. За 1-2 канала е ОК, но за повече - само си помисли, това са 4 цифрови канала на АЦП (канал) ако комуникира по SPI, не забравяй че трябва да разделиш захранването на цифровата и аналоговата част. Ще ми се да видя какъв кич ще стане схемата за 5 и нагоре изолирани измервателни канала. Ако наистина предпочиташ такъв вариант това издава страх от аналоговата схемотехника, може би от неразбиране?
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Мар 19, 2024 3:45 pm |
|
 |
|
Pif
|
На ЕКГ-то се гони 0.1 до 100 херца. Няма нужда от повече. Има ЕКГ-та на 300 но там нямаш информация. Реално фитрите им на 30-40 херца са винаги включени. Там и като резолюция не гониш много. 8-10 бита стигат. За тези оптрони - и те имат нужда от развързано захранване. Освен друго - стареят. Трябва периодично прекалибриране. Какъв е динамичният диапазон на оптроните? Сигнал-шум? Честотна лента? Ползвали са се преди 30 години като АЦП-тата са били малко по ограничени. Сега никой не ги ползва и си има причина.
Относно фронт енд-а на АЦП-то - колкото по-нискоомен изхода на операционния към АЦП-то - толкова по-добре. Прави се филтър на изхода на операционния малко под найкуист честотата. Ако се ползва директно високоомен резисторен делител - входа става нелинеен.
Ако трябва галванично развързване - сега има страхотни изолатори. А скоро попаднах и на АЦП с вградени изолатори в него.
|
| Вто Мар 19, 2024 7:52 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
https://www.mouser.ie/new/analog-device ... -bit-adcs/И аконискаш да е главанично разделено има мисля нарочни spi изолатори с вграден dcdc конвертор....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Мар 19, 2024 8:20 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Наизуст ако говорим може и на луната да стъпим, честотната лента ако погледнеш даташита ще ти стане ясен, пише за другото приложение - аудиотехника, значи до 100kHz няма проблем, периодична калибровка е необходима на абсолютно всяка електроника, най-малкото поради стареене на елементите, оптронът старее, да отслабва му светодиода, полупроводниците също стареят, няма вечни неща, но на тия линейни оптрони това им е чарът - САМОРЕГУЛИРАТ СЕ, защото имат обратна връзка (ха сега, какво знаем за нея?). Знам че няма да го разбереш, няма и да убеждавам никого, вече го споменах - страх от аналогова схемотехника поради неразбиране. Точка. пс чакай малко, ти не беше ли фен на ретро техниката, някакви теории развиваше в ракетната тема, ами това е златно - на 30 години, как смееш да го критикуваш.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Мар 19, 2024 10:02 pm |
|
 |
|
Pif
|
Бай уй, моя любим осцилоскоп който ползвам постоянно е точно със същата схема вътре. Само, че за ДЦ съставката. АЦ до 5-10-15 мхз минава през трансформатори а АЦ от 10-200 мхз минава през аналогова кондензаторна матрица която се пише на 2.5 гигасемпъла и се чете на 25 мегасемпъла пак през трансформатор. Шума на тези оптрони е сравнително висок. Тока малък. Затова ти трябва и високо входно съпротивление което автоматически ти генерира висок шум. Опитвал съм да ги ползвам преди 20-25 години за усилвател с променлив коефициент на усилване точно за аудио. Шумят. Чуват се и то неприятно. Най вероятно имам останали по кашоните и такива и с фет транзистор на изхода. Откакто децибелите от 60 станаха 120 и този вид операционни вече не са интересни.
П.П. По една случайност съм хардуерист. П.П.2 Харесвам старите методи на разработка в които имаше отговорен ЧОВЕК за всеки елемент или система а не колективна безотговорност като сега. Целта на екипа беше да се свърши работата а не да се вземат едни пари (за някои просто заплати). Екипите се ръководеха от инженери и целите бяха инженерни. Сега инженерите са инструмент в правячите на пари. Ако няма Шит Ъмбрела инженерите страдат а заплатополучателите с инженерно образование се кефят. В днешно време има страхотни хубави части които ти облекчават живота страшно много. Стига да можеш да ги използваш. П.П.3 - и дето един *** ме научи преди 20+ години - не трябва да вярваш на дейташитовете защото са писани от студенти дето не знаят какво правят. Така е и с референс дизайните. Недостига на кадърни хора е повсеместен и никоя компания няма да задели ресурс за глупости когато тези хора могат да се използват за работата по същество - да правят чиповете.
|
| Вто Мар 19, 2024 10:33 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Ако си работил в сериозни аероспейс и дефенс компании, щеше да знаеш че там "страхотни хубави и нови" части не се ползват, там най-сложният електронен компонент е операционният усилвател, дори voltage regulators като LM7805 не се ползват защото средният живот на всеки продукт там е 25-40 години, а на тия новите страхотни хубави части производственият им живот е от ден до пладне.
|
| Вто Мар 19, 2024 10:54 pm |
|
 |
|
Pif
|
От къде тръгнахме къде стигнахме. Човека питаше за АЦП на процесор и стигнахме до дифенс и ероспейс. Не съм работил за дифенс или ероспейс. Имал съм проекти по мил стандарти но са били за аутомотив приложения.
Ако си говорим за PPC750 и радхарднатата му версия съм съгласен. Но за транзисторите и опамповете - ти си ползвай SFT353 и uA741 а аз ще си ползвам разни опампове с ТХД 0.00001 и шум 0.8 nV/sqrtHz. Ако твоята теория беше вярна щяха да се ползват виброрелета за генериране на анодното и радиолампи. Между другото твоя приятел мъск използва чарколяк за домашни компютри да си лети ракетите. Язък за стандартите и сертификациите дето са творили прадедите ни. Новото поколение са над тея неща.
|
| Сря Мар 20, 2024 12:20 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ако вече сте си свършили всичката работа в орбита, предлагам да приземим отново темата на планетата Земя и да се върнем към темата...
Най-лесното решение е банален делител на напрежения с два резистора, и при нужда някое кондензаторче за разкош. Като опция може да се добави защита от пренапрежение и такова с обратна полярност. Желателно е да се вземат предвид съпротивленията на източника и товара както и дали няма някакви особености около конкретното АЦП.
|
| Сря Мар 20, 2024 9:42 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе бая адванс чипове има по аероспейс и военните играчки, особенно пък гледайки някои по-стари, направо са си били екзотики за времето. Няколко интересни въпроса се засегнаха. Относно оптрона, да но около него има още чаркалак за да стане лимеаризацията, и там уж е тривиално но в един момент почваш да настъпваш мотики. По въпроса който Пиф засегна, да в момента и при малки и големи гледна идеята е да се вземат едни пари. Работя от два месеца с една САЩ фирма, и като гледам как им вървят проектите и направо ... първия месец си гледам времето, 70% митинги, направо си им казах, че нямам против да ми е плащат за нищо но ако ще е така да не ме включват поне пък аз пак ще им фактурирам часовете. Тоя месец митингите паднаха с 80%  взех да върша истинска работа ...уж тук малка корекция, там малка ....ама какви малки, 3 изделия уж за минимални корекции то само надписите в карнетката останаха сходни ...правили захранване дето ще два 1.5 А ама той чипа с ЕЙ ТАКИВА букви пише че дава 0.9 А ... Светодиоди захранени с постоянно напрежение през някакви милиоми резистори, за топлина никой не е чувал и всякакви такива и уж 4 проекта за по час два били ...лошо няма, но се чудя дали са за съжаляваме или за гълчане.
|
| Сря Мар 20, 2024 9:43 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Тони, в американските фирми, особенно отбранителния и аероспейс бизнес е такава разсипия, каквато е нямало и през соца у нас. В последните няколко години работя чатпат за GEA (General Electric Aerospace) които пък обслужват Боинг, Локхийд Мартин и др. Миналата година работих по един проект за китайският Comac C919, по този проект е работено в последните 9 години, ДЕВЕТ години Дженерал Електрик разработват контролер за управлението на елероните и задкрилките, накрая - миналата година на китайците им писва и командироват един екип на постоянно пребиваване в Bishop Ceeve - там където се помещават GEA и започват да им висят на главата и да им правят одити всяка седмица за да видят аджеба какво толкова правят инженерите 9 години, съответно от GEA мобилизират целият наличен персонал + консултанти като мен за да завършат проекта за 1 година. Относно интерфейса за АЦП-то, dan вече спомена че резисторен делите ще върши работа като за аматьори, защото ще внася голяма нелинейност, един опамп си е почти винаги задължителен. За адванс чиповете в отбранителната индустрия - електрониката се прави както вече споменах само с бейсик елементи, но управлението се прави с матрици (FPGA), преди време работих за Raytheon за една тяхна ракета, управлението се прави с една от първите матрици на Actel, която вече не съществува - Act-2, тази матрица все още се произвежда в един завод в Испания специално за тоя клиент и струва 1200 паунда бройката. Но това е ценатa на подръжката на 20+ годишни проекти. В Ролс-Ройс пък за управлението на тегните реактивни двигатели имат разработен техен си soft core processor който се интегрира в матрица на Altera Cyclone, процесори не се използват поради причини, които изтъкнах по-рано.
|
| Сря Мар 20, 2024 12:23 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Бах Хой, Аз на actel, ползвах едни антифюз фпга, дето бяха 700 долара парчето 500к гейта. Но бяха еднократно програмируеми, което ми вгорчаваше живота още повече... То не ги ли купиха майкросеми, които пък ги купиха майкрочеп?
Иначе понтемата, аз постнах едно ацп, дето моце 0-10 волта д мери , без допълнителна схемотехника.... Ако е за бърза работа сине ок. Акомчовеко мунсе задълбава, грабв книги, ltspice, и време и си правинвсичко на дискретни елеементи. Идвата подхода си имат +&-.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Мар 20, 2024 4:06 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Да, антифюз са, веднъж като ги програмираш нямат мърдане, не може да ги повредиш нито с електромагнитен импулс нито с радиация, космическа и каквато се сетиш, те затова Майкросеми вдигаха цените до небесата защото нямат конкуренция в тоя сегмент. Има още една фирма дето се опитваше да прави такава технология - Quick Logic, но нещо замряха, опитах се да им тествам нещата докато работих в Collins, поканих ги, направиха презентация, донесоха мостри, казаха че нямат развойна среда, ползват HDL Designer на Mentor, казаха ми инсталираш го и се обаждате на Mentor за лиценз, викам ОК, инсталирах го, обаждам се на Mentor, викам дайте лиценз а те ми отвръщат - за лиценз се обаждате на Quick Logic, ок, въртя на тях - те викат ааа, нее, Mentor продава лицензите, шефът ми тогава ми каза щом нямат развойна среда и не могат да се разберат за лицензите с Mentor значи не стават, и дотам бяха. Гледам напоследък Боинг че и GE започнаха да ползват Xilinx, с техните програмни решения за радиационна устойчивост, двойно и тройно редънданси и т.н. не намирам никаква логика, Xilinx и те държат някакви космически цени, за мен Актел си остават лидери, на нали знаеш - маймуната, която крещи най-силно се налага накрая.
|
| Сря Мар 20, 2024 8:42 pm |
|
|