|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:28 am
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Схема с триаци
Много се извинявам! Оригиналната схема е с MOC3063, обаче по някаква причина съм купил MOC3023S. Не съм обърнал внимание! Моя грешка!с
ПП: Ще направя няколко теста да проверя дали ще успея да задействам контактор при премахване и подаване отново на захранването. Просто да сън сигурен!
_________________www.elkran.com
|
| Чет Окт 26, 2023 2:04 pm |
|
 |
|
stefan63
|
В по-нова версия на чаршафа има зеро-кросинг, Буквата "S" означава само корпуса,мисля. Според мене проблемите са софтуерни. Тракът се запушва , когато токът през него стане нула, аз така съм учил.
|
| Чет Окт 26, 2023 2:43 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Имам спомени че се запушва подобно на тиристора със намаляне на захранващото напрежение под определена граница ???
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Чет Окт 26, 2023 10:39 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Всъщност тиристора/симистора се запушва когато тока през него падне под минималния ток на задържане, а не чак до нула.
Тези елементи имат и друга специфика, че се отпушват сами, ако напрежението върху тях се промени с висока скорост (dV/dT) та ако има такава опасност се вземат специални мерки с разни бобинки, кондензатори и резистори.
|
| Пет Окт 27, 2023 2:56 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Днес си играх със схемата в опити да пресъздам отпушване на 2 триака - нищо не стана. Не мисля, че пролема е хардуерен. Но все пак ще подобря схемата за следващия път! Добри идеи ми дадохте. Дано bai ui не се е обидил! Това ми се струва малко вероятно! В момента съм подал 42V на триаците. Това да докара бърст, че да отпуши някой триак... И за колко време ще държи?! За задействане на контактор трябват поне 40-80ms. Сиреч трябва много да държи.. На 42V... И като премине импулса ще се запуши пак. Все пак няма изгорели елементи.... Избраните от мен са на 600V... На оптотриака 400! Дори не мога да си го представя как ще стане... То ако влезе такова чудо, то само ще си вкючи контакторите... Поздрави! ПП: За това време за задействане не съм много сигурен. Различните чаршафи на Шнайдер казват различни неща включително и 12-22ms за затваряне и 4-19 затваряне обаче това не го вярвам. Въпреки това не е малко. Сега вярно, че заваряват из цеховете и имат големи машини ама то направо трябва да става дискотека вътре да вкара на 42V такива пробивни бърстове. С 5V едва ли може да стане такъв пробив...
|
| Пет Окт 27, 2023 9:20 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Такива пренапрежения идват по самата мрежа, не са невъзможни, зависи как захранваш. Тия 42 В /тва пъ що за напрежение .../ от де идват, от траф или от импулсно ? Ако е траф всичко е възможно, ако е импулсно няма как. Източник на такова пренапрежение може да е контактор, ако не са с подходящите снубери почти гарантирано може да докара такова напрежение. От там насетне има много ако-та, може да отпуси, може и да не отпуши. Ако отпушщи какво ще се случи всъщо има ако-та, тоя контактор може да сработи, може и да не сработи, 10-20 мс не са невъзможно време за сработване на контактор.
|
| Пет Окт 27, 2023 9:55 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Управление с триаци - няма как да е с импулсно захранване.
Стоянов, контакторите имат ли вградени снубери?
|
| Пет Окт 27, 2023 10:13 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Шнайдерски са на AC. Не знам какво имат! Мисля, че е само бобина. До колкото съм отварял такива, не съм виждал никакви други елементи. Обикновено DC контакторите имат, защото се нуждаят от гасящи вериги. 42V идва от траф. Стандартно е за контактори! Ако видя зор мога да сложа по някой кондензатор в паралел на бобините. Ама то има и двигатели със спирачки и т. н. Смущение може да мине през трафа (да, вярно днес при тестовете нямаше никакви допълнителни източници на смущения), да успее да задейства 2 триака, съответно 2 контактора едновременно, на които у-щите вериги са кръстосани през NC. Струва ми се, че отиваме към фантастиката тук... Много по-логичното обяснение е, да просто софтуера да ги задейства и двата...
|
| Пет Окт 27, 2023 10:28 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
|
| Пет Окт 27, 2023 10:32 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Не ми се струва най-мъдрото нещо да сложиш ей така кондензатор. Ако искаш да го снъбваш само с "капацитивен чук", сложи и гасящ резистор в серия за затихване на осцилацията. Иначе поне според напреженията които описваш и прилагаш, ако са без неочаквани транзиентни пикове (отново ако) няма да имаш проблеми с dv/dt.
|
| Пет Окт 27, 2023 11:11 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
Не само бобината, може и самите контакти при отваряне/затваряне да ти правят смущенията.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Съб Окт 28, 2023 9:44 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Това с 42-та волта съм го виждал само по разни телфери и кранове - на практика каквото прави Стоянов. Явно е наследство от едно време - на предната работа всичките телфери бяха на 42 волта и ми беше голям филм да намеря 42 волта контактор "за вчера". Аз като им преработвах управлението ги минах на 24 волта. АББ имат едни универсални контактори на 24 - 220 AC/DC ама те са обикновено с едни срокове на доставка ...
Стоянов - на мене чуденката ми е защо трябва да си вкарваш автогол с тези триаци - слагай си читави PCB реленца с правилен снубер на контактната група и приключваш с темата аджеба тоя триак кога включва и кога изключва. Това нещо с "причуквнето" и бързата смяна на посоките го правят навсякъде - просто е неизбежно - оператора иска да намести няколко тона желязо с точност до стотната - е няма как да стане. И дори и да има някакво време между превключването на посоките, ако мотора няма механична спирачка и желязото продължава да се движи по инерция, няма как като го включи в обратна посока да не ти сработи моторната защита - той тока му става брутален. За такива прецизни движения май еднствения вариант е с инвертор. На един обект дето от време на време ни викат са си го преработили така (само крана). И колкото и да "причукват" нагоре-надолу - той инвертора си се оправя - докато не спре в едната посока не тръгва в другата.
|
| Съб Окт 28, 2023 10:54 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами защото реленцата сдават багажа! И не ми се ходи на 200км за смяна на реле... Напълно си прав, че направо откачат с радиото в ръце. И реленцето просто има механични контакти и ... Особено на тайванските радиота яко правят бела. За година съм сменил едно 20-30 броя, което не е приятно. А изгорял триак нямам. И всъщност в случая не е ясно дали проблемът изобщо е дошъл от у-нието, а не се дължи на реално претоварване, затягане при ход, проблем със спирачка на чисто нов мотор и т. н. Просто се сетих, че аз имам защита от това да активираш двете посоки едновременно, но не се бях сетил, че може да пробваш да реверсираш изключително рязко. Но ми дадохте добри съвети и ще си подобря още схемата. Поздрави! ПП: Не знам от къде е останало като станадарт 42V, ама така си работим, от както се помня. И при нашите доставчици винаги имат такива контактори. 24V може да ти създаде проблеми - доста е ниско, а при по-големичка машина кабелите стават дълги, отделно може да ти се разхлабят връзки, да остареят клеми(не се поддържат обикновено, а се кара докато върви) и може да береш ядове. Примерно да започне да щрака някой контактор като гламав, докато не се прецака. Съответно се сменя и то си продължава, понеже е високо горе и никой не обръща внимание...
|
| Съб Окт 28, 2023 8:18 pm |
|
|