Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Свързване на арестори 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Свързване на арестори
Стават много аресторите а цената им не е хич приятна. Отделно в таблата нямам много място. А за идеята да се свърже защитавания товар паралелно на арестора след АП-то?

Сря Фев 22, 2023 1:08 pm
Профил

Целта на АП-то не е ли в случай, че арестора задейства да го изключи, като по този начин позволява възстановяването на линията?
Ако свържеш товара след АП-то при сработване на арестора и последващото му изключване от линията с АП-то товара би ти останал без напрежение. Ако това не те притеснява мисля, че можеш да го свържеш така.

Сря Фев 22, 2023 1:17 pm
Профил

Не ме притеснява че ще остане без напрежение след евентуален проблем системата. По ми е проблемно мястото в шкафовете. Значи остава варианта АП на входа на системата, ако се задействат арестори да изключи то. Между другото захранване вземам от 20KV трансформатор който е в обекта, той пък е на 700-800 метра от подстанцията.
Остава да реша дали да свържа нулата във всеки шкаф към земя.

Сря Фев 22, 2023 2:32 pm
Профил

milenjs написа:
...Остава да реша дали да свържа нулата във всеки шкаф към земя.

Звездният център е заземен така, че и да решиш, и да не решиш все тая при това разстояние от трасформатора.

Сря Фев 22, 2023 8:30 pm
Профил

не я свързвай, нулата си е нула.

Чет Фев 23, 2023 6:34 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Не знам колко вярвате на тези арестори ... За мен както и да го свържеш, като тресне гръмотевицата, всичко става на парчета, а свт-то е накъсано на всеки 20 сантиметра в изолацията, и нули и фази и заземителни. Повече вярвам на гръмоотводите. Тресне ли някой стълб с камера , не можеш да я намериш после заедно с аресторите. Може да има някаква полза, от нещо далечно, дошло по мрежата. Нямам снимки но съм виждал ударена къща, с избит фаянс в кухнята, по пътя на инсталацията.

Съб Юни 10, 2023 3:28 am
Профил

Те и гръмоотводите не винаги вършат работа, тряска където си реши, в моя двор два пъти удря по дървета. Първия път удари една фиданка метър и нещо висока а на няма и 10 метра имаше 5 тръби Ф80 високи по 3 метра бетонирани в земята, втория път удари нормално високо дърво а на 20 метра е къщата на комшията 3 етажа с гръмоотвод по учебник.

Съб Юни 10, 2023 4:34 am
Профил
Ранг: Новодошъл

ToHu написа:
не я свързвай, нулата си е нула.

Този спор се води отдавна между електротехниците. Аз, като прост занаятчия, се консултирах с човек, който има пълни проектански права и се оказа, че тази връзка трябва да я има в главното табло на обекта. След това "нулата си е нула".
Ако тази връзка не съществува, системата на захранване става друга и изискванията към локалното заземяване и другите защитни съоръжения рязко нарастват. Обичайната система в България е TNC-S.

https://www.lsp-international.com/bg/power-supply-system/

Съб Юни 10, 2023 11:46 am
Профил WWW

Каква е системата в България е едно, как ще си реализираш твоята къща е друго. Има множество обекти които са с друг тип система поради функционални изисквания. Но въпроса е за нулата във всяко табло, и тя не трябва да е свързана със земята, вкл.и по действащите у нас разпоредби. Ако има връзка тя се прави в ГРТ, след това такива връзки няма.

Съб Юни 10, 2023 5:08 pm
Профил

ToHu написа:
... Ако има връзка тя се прави в ГРТ, след това такива връзки няма.

Да, така е.

Сега, като се замислих, аз ползвам три системи. Къщата е стара и системата е TNC, работилницата е TNC-S, а на едно от работните места е IT, защото има разделителен траф...

Съб Юни 10, 2023 7:15 pm
Профил WWW

Направиха половин година работа и оня ден гледам едните арестори, тези които са нон-стоп под напрежение повечето са си сменили цвета на контролния прозорец. Тези които са на линията за прожекторите и работи само нощем - не са мръднали. Що така бе Миме?
Дали са съвсем менте или нещо са сработвали? Нямам паднал предпазител, нито поражения по електрониката.

Прикачени файлове:
IMG_20230724_175344.jpg
IMG_20230724_175344.jpg [ 3.6 MiB | Прегледано 2044 пъти ]
Вто Авг 15, 2023 10:35 pm
Профил

Ех тоя хубав MW до какви грозници си го сложил .. :)
Нямам представа тия на елмарк как са, някои си сменят цвета след като са поели определена доза бой, може би и тоя да е така.

Вто Авг 15, 2023 10:50 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Преди години ги бях заглеждал но така и не се престраших. Ако съдя по това как им работят АП...

Вто Авг 15, 2023 10:56 pm
Профил

ToHu написа:
Ех тоя хубав MW до какви грозници си го сложил .. :)

Те са и излишни според мен но възложителя така иска - арестор и предпазител. BKN той си ги хареса, били корейски, с прилично качество. И най-вече евтини, щот на Шнайдер за такъв режат главата. Ако са 5-6 да сложа Шнайдер, ама за сегашния обект ми трябват 100 бр. Взех АП на NOARK този път.
Проблема ми е с аресторите. Инсталацията е изцяло в пласмасови тръби, на метър под земята. Ама иска арестори. Тези на Елмарк са евтини, 20-на лв., за това избрах тях. С презумпцията че така и така са безмислени. Ако мина на Шнайдер за 100 бр. са 10 000 лв. отгоре.
Дали е възможно трафа в обекта да прави номера? Той е дърто трафо 20Кв - 400в. Няма никакви консуматори включени към него, напрежението му е между 236-240 волта.

Вто Авг 15, 2023 11:40 pm
Профил

Правилно иска, те тия арестори няма да те спасят от директно попадение, но са идеални за всякакви индуцирани пренапрежения, а те в твоят случай са по-вероятно и опасни.

Сря Авг 16, 2023 5:08 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2