Отговори на тема  [ 232 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Следваща
Изчисляване на импулсен трансформатор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Изчисляване на импулсен трансформатор
Да! Как да видя дали насищам трафа? Аз скоп имам ама като не знам какво да гледам...

Сря Яну 12, 2022 4:25 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Да не си объркал начало/край на вторичната ?

Сря Яну 12, 2022 4:27 pm
Профил

Обаждам се неподготвен, защото следя от горе отгоре темата. Написал си изчисление на импулсен трансформатор и си помислих, че иде реч за драйверно стъпало за MOSFET. Според мен е некоректно да се ползва понятието импулсен, защото реално ти трябва power transformer за flyback topology. Нормално е да си проектираш сам трансформатора, защото дори и с огромното предлагане на готови трафове, няма да намериш лесно какво да ти пасва като цена, обем, параметри, намотки, изолация и прочие. Трябва да си наясно как се разработва трансформатор и как се навива след това, за да намалиш паразитните капацитети и индуктивности.
Разучи теорията и детайлите при заданието и проектирането на трансформатора. Трябва да си наясно какво правиш, а не да следваш някакъв апликейшън на сляпо. Идеална литература е книгата на Марти Браун:
https://archive.org/details/Power_Suppl ... 2001_278pp
Ако я имаш на български, още по-добре. Там е описано как се проектират трансформатори, стъпка по стъпка. Има и приложения свързани с електромагнетизма, избора, насищането на магнитопроводите.
Преди да почнеш да си навиваш трансформатор, симулирай го. Аз го правя на Cadence Pspice, но вероятно и LTspice ще свърши работа. Има спайс модели на фермагнитния материал и на различните профили (дали ще е тороид, Е профил и т.н.). Можеш да симулираш много прецизно всичко, вкл. и броя на намотките, междината, паразитностите. Ако това те плаши, използвай готовия magnetic design tool на Cadence (забравих му в момента името) - много е лесен и сам ти предлага възможните решения като сърцевина, сечение на проводника, изолация, брой намотки, входни, изходни напрежения, токове. Става за минути и ти дава готов дизайн на трансформатор. Винаги с него си проверявах трансформаторните изчисления (когато се занимавах с това преди години). Това предлагам като първа стъпка преди да почнеш да "навиваш" трансформатор на сляпо.

Сря Яну 12, 2022 4:30 pm
Профил

Stoimen написа:
Да не си объркал начало/край на вторичната ?

Размених краищата - няма ефект!
Желев, благодаря за книжката! Ами уж не го навивах на сляпо, а следвах инструкциите на PI. Та реших, че това е достатъчно.

Сря Яну 12, 2022 4:44 pm
Профил

Странно е, че не намирам нищо на английски нито литература, нито филмче за магнитния редактор на Кедънс. Явно трябва да се търси по други ключови думи или дълбоко в документацията на стария Кедънс. Този туул го имаше със сигурност до версия 16.6. Не знам дали го има в новото Алегро или как там го водят в момента. Намерих видео на испански или португалски за това как работи magnetic parts editor:

https://www.youtube.com/watch?v=GlenxVivTcE

Би трябвало да имам лиценз за версия 16.3 още. Ако е валиден, мога да ти помогна там да сметнем набързо трафа, за да си провериш изчисленията. Ако са ти верни, вероятно си омотал нещо кабелите, защото прочетох, че имаш 6 вторични намотки (това за трифазен мост контрол ли ще е?). Ако искаш, ми прати заданието си на ЛС, да го огледам вечерта(ако намеря време). Но ми дай информация за формата на феромагнетика и кабелите които си използвал. Така ще мога да заместя директно твоите design inputs, за да се доближа максимално до крайния резултат.

П.П. Явно е на датски или норвежки, дето и шведите го говорят.

Сря Яну 12, 2022 5:15 pm
Профил

Така, книжката която е дал колегата в доста полезна, но от нея ще научиш някои основни неща. Аз лично съветвам ако чипа за който проектираш има калкулатор да използваш него, а най-добре е ако има дадена методика да сметнеш цялото нещо, аз го правя обикновенно в маткада.
При трафа може да има много проблеми, но при теб нещата изглеждат доста зле, не е да има отскоци или да не е стабилно, да шуми, да грее а то си е много далеч от целта та има нещо гнило.
На въпроса как да видиш дали насища, наблюдавайки токът през трансформатора, той нараства линейно. Не съм гледал топологията на това което правиш, и не помня какво беше, ще се върна като остане време няколко страници назад, но ако имаш токова ОВ мери на резистора от който я вземаш. Ако нямаш токова сонда, а ако нямаш токова сонда. Може и индиректно по напреженията да се ориентираш но ако не знаеш какво да гледаш няма да го видиш.

Сря Яну 12, 2022 5:22 pm
Профил

П.с.то не си писал кой е чипа, я дай чип или схема.

Сря Яну 12, 2022 5:25 pm
Профил

Изчислението на силовата част не би трябвало да е особено зависимо от pwm контролера. Трябва само да се знаят ограниченията на самия чип, например максимално duty, дали е voltage mode, peak current mode, да се има впредвид, като се проектира трафа.

Сря Яну 12, 2022 5:35 pm
Профил

Да на теория е така, но параметрите не са един или два, навремето така ги смятах, точно по тази книжка, реално сметките по методика на чипмейкъра са базирани на същите формули, но конкретно калкулаторите са оптимизирани и няма нужда да ровиш по чаршафи, а в някои чаршафи някои параметри липсват, особенно за контролери с интегрирана силова част каквито са топовете, и там е по лесно или с техния калкулатор или по тяхната методика.

Сря Яну 12, 2022 5:51 pm
Профил

Сега видях, че Стоянов се е спрял на чип с интегриран ключ - LNK6777E. Така или иначе, задачата със сметките на трафа, вероятно на снабъра и обратните връзки остават като задача. Може да не е направил нищо грешно в сметките, а при реализацията на трафа да е объркал някоя жица.

Сря Яну 12, 2022 6:01 pm
Профил

Бая трябва да съм объркал при навиването, че от 24 да сляза на 3V. Но не отричам, че навих плътно жиците(не знаех, че трябва да ги разпределя. На видеата в нета си навиват хайдушката ама там много обороти, а при мен са 4-5-9) Утре ще погледна със скопа. Имам едно позиция за съпротивление за измерване. И ще опитам да натоваря изходите. Ако при натоварване клекне, явно насищам магнитопровода(предполагам).

Сря Яну 12, 2022 7:12 pm
Профил

9 трябва да е от страната на чипа нали така?
А за мерене не знам къде ще го мериш, шунтовия резистор е вътре в чипа.

Сря Яну 12, 2022 10:31 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
Направих схемата, както предлага PI Expert. Навих трафа, обаче...

Предполагам че нямаш схема и си запоил кое където ти падне?
Ако имаше вероятно би я показал, за да не гадаем какво си правил.
Стоянов, мързи те поне за четирима... :D

Чет Яну 13, 2022 1:02 am
Профил

Нямам кокалчета, иначе щях досега да съм отгатнал схемата.

Чет Яну 13, 2022 4:18 am
Профил

Ето схема:
Прикачени файлове:
LNK.pdf [543.9 KiB]
125 пъти

Нещо този калкулатор прави разни парчамаци. Както виждате избраният елемент е LNK6766, докато аз съм поставил LNK6777. Би следвало да няма разлика(не можах да избера моя, не знам коя опция да избера). Та при първоначално генериране на схемата, програмата избира ферит EE35. Обаче понеже го нямаше аз избрах Е42/21/15. Но при това положение дава уорнинг(Drain voltage close to BVDSS at maximum OV threshold) като препоръката е Verify BVDSS during line surge, decrease VUVON_MAX or reduce VOR. VOR е изходното напрежение, което не мога да намаля. VUVON_MAX не мога да го намеря какво е, BVDSS е 650 за избрания, при моя е 750. Но е само уорнинг. Сега проверих отново и установих, че също така не преизчислява броя на навивките на трафа. Вероятно заради този уорнинг. Крие R1 и R5. И явно от там идва проблема. Бъгава работа.
В момента съм изградил схемата точно, както виждате на схемата(след 100 опита). Опитах да натоваря изходите(примерно на 1 изход закачих товар за 0,3А )и схемата изобщо не тръгва. Имам по 1 светодиод на всеки изход. Като го откача(без никакъв товар на изходите) напрежението скача до 13V. Също така не съм разделил първичната на 2 части(зададох опцията да не я раделя), което също може да е грешка при навиването и да допринася.
В момента съм генерирал схема, която е само с 1 изходна намотка, но със същата мощност като в случая от схемата, която съм дал. Числата са коренно различни! Ще опитам да я изградя и да проверя дали работи! Дали загрява интегралата. Такива неща. Дали се ще успее да изкара такава мощност на изхода! И после ще видя в книжката как да направя сметките, за да сплитна намотките. Явно калкулаторът не се справя при повече изходни!
Поздрави!

Чет Яну 13, 2022 10:24 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 232 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Следваща