| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
 Re: Закрепване на малко верижно колело към голям вал
Това нещо дори и да проработи ще се счупи много бързо. Трябва да е нещо което да издържа на големи ударни натоварвания. Сега се сещам за една машина дето през няколко месеца и ремонтирахме редуктора - чупи зъби, шпонки, валове на първичната страна. На изхода има много голяма маса, която трябва да тръгне "изведнъж". В случая проблема го решихме с инвертор и плавно тръгване, ама тя винаги се пуска без допълнителния си товар. От как сложихме инвертора - не се е чупила.
Не знам тая дробилки в някакъв автоматичен режим ли ще работи или ще се надробява едно количество и после ще се ползва с друга система за подаване към горелката. Та аз си мисля по скоро за някакъв хидромотор - така ще е може би най-солидно и несчупваемо за доста дълго време, но пък е и доста по-сложно.
|
| Чет Окт 28, 2021 8:49 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Замислил съм го като един барабан (ф 50мм) с малки зъби, да кажем 10мм, който няма точно да троши, по-скоро ще стърже въглищата. В случая не съм изчислявал нищо, само геометрията и видях колко е максималната сила за тази верига. Викам си, щом колелото е за тази верига, значи трябва да понесе и то такива усилия, ама знам ли. Ще се пуска на празен ход, въглищата ще се добавят с лопата и смляното ще пада в "кофа"
_________________ Хайде де!
|
| Чет Окт 28, 2021 8:56 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Не знам дали не съм слушал тази година и дали да не пиша на дядо Мраз за една Vielzweckmaschine, не знам как се наричат на български, стругче, с което може да се фрезова. Примерно това: https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... pp_android
|
| Чет Окт 28, 2021 8:59 am |
|
 |
|
Cekins
|
С тоя поатронник само за пробиване. Фрезоване може и да се получи ама след една седмица. Ако го напънеш странично да фрезоваш и ще се изкриви.
п.с. : А защо не помислиш за някаква ремъчна предавка от мотора към редуктора? Хем ще ти обира ударите хем ще е значително по-лесна за изпълнение.
|
| Чет Окт 28, 2021 9:35 am |
|
 |
|
dan
|
Тези малките универсални машинки май са всичките подобни. Какво ще кажеш за тази? https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... pp_android
|
| Чет Окт 28, 2021 10:06 am |
|
 |
|
dan
|
А за ремъчната предавка- мислих го, но се притеснявах, че може да приплъзва. Вече съм купил зъбчатките, най-много да сменя малкото колело, но първо ще пробвам с това. Ние в работата имаме струг и фреза, но не съм работил на тях и н смея да ги пипам, а стругарите ги освободиха...
|
| Чет Окт 28, 2021 10:09 am |
|
 |
|
Cekins
|
Точно приплъзването на ремъчната предавка е това което ще помогне да не се троши машинарията и точно за това ти я препоръчвам.
|
| Чет Окт 28, 2021 10:22 am |
|
 |
|
Cekins
|
Тези машинки са си все бормашини - няма да ти върши работа за фрезоване. Освен това не знам как точно ще движиш детайла по X и Y. Това си е струг дето да може да пробиеш някакъв отвор в тръба, докато е хваната за патронника - друго няма да се получи.
На нащо DMG тоя месец правиха фрезоване - с големия тарет и с ъглови глави, дето само главата е 3 пъти като цена на това което показваш - 3 минути за да фрезова 16мм отвор в тръба дебела 2мм с фрезер 12 мм. И това си е ЦПУ - на ръка ще е абсурд да се прави. То това си беше за ротационен лазер ама нямаме още такова чудо, та на струга ги избачкаха.
|
| Чет Окт 28, 2021 10:32 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Към Даниел: Преди да продължиш в грешна посока - няколко детайла за размисъл: Колкото по-малък е диаметъра на малкото колело, толкова по-скромен контакт има то с веригата и по-лесно би прескачала тя. Зъбното колелце има 2 работни повърхнини - отвора в който се закрепва и тая на която лягат сегментите на веригата. Всички други повърхнини нямат изисквания за съосност, перпендикулярност или успоредност. Да не се окаже, че като гепиш колелото външно и ще започне да бие? В резюме - дай колелата на лапетата да си играят, и купи правилните или мини през някой автосервиз да ти харижат стар комплект ангренашни вериги и колела.
|
| Чет Окт 28, 2021 10:44 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ти къде се подвизаваш физически, в БГ или навън. У нас още се намират малки стругчета TOS 80 примерно които за дребни неща са екстра, има и други подобни. А за дробилката, това което си го намислил малко ме съмнява, не мога да си представя цялата конструкция но ми се струва ще заклинват бучки под тоя вал и ще спира. За такива цели може би нещотип шредер, с два вала или един вал и решетка, имаше такива мелнички за ядки навръмето. Иначе повечето май са на тоя принцип ама това голямо :https://images.app.goo.gl/AvPgj3rACVNZg3797
За фрезичките, абе има такива и комбинирани със струг пак настолни. Зависи какво искаш да фрезоваш, всичко става въпрос на време и нерви. Ако подаването и оборотите и дълбочината на рязане са подходящи няма нищо да изкриви, в най-лошия случай ще имаш вибрация и няма да получаваш исканата грапавост, и размера ще бяга. Важното е ако гледаш за такава машина да може да слагаш цангов патронник, т.е да я избереш с подходящ морз, и задължително да е осигурен. Обикновенните бормашини морза просто се вкарва и си стои, но това работи само при аксиално натоварване, появи ли се малко радиално и вибрация и изпада, за тоя размер обикновенно е с винт през вала на шпиндела.
|
| Чет Окт 28, 2021 10:48 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Mятай се на машините(ако няма кой да ти се кара) . Имам 2 стругчета , абсолютен пишмян стругар съм , ама що работа съм си свършил на тия машини. @ Тони удари рамо , да го вкараме в правия път 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Чет Окт 28, 2021 4:09 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
По-добре - не, да не стане някой сакатлък. Престъргването, как да е. Канала за шпонката на вътрешния отвор малко трудно ще го направи на струг, ако няма опит.
|
| Чет Окт 28, 2021 4:30 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Каналът за шпонка е лесен за стъргане на фреза.
За по-елементарни и не особено отговорни неща и струга и фрезата не са космическа технология за усвояване. Требе да се мисли, да се внимава, пък ако има кой да покаже основите, е още по-добре...
|
| Чет Окт 28, 2021 4:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Е чак трудно, най-много да счупи ножа, То ще е по трудно да си направи ножа за шпонката ама ако не от 3-тия от 4-тия път ще успее 
|
| Чет Окт 28, 2021 4:33 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Как се прави на фреза канал за шпонка в глух вътрешен отвор Ф22 ?
|
| Чет Окт 28, 2021 4:35 pm |
|
|