|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:43 am
DC/DC 5V малки размери/малка цена
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: DC/DC 5V малки размери/малка цена
Е, ако задачата позволява да се реши лесно и просто, няма смисъл от overengineering. Единият тексасец, с който си играя, е за малък ток - 100мА, до 65V вход. При него кристалът е вграден между слоевете на платката на "модула" - отдолу са падовете, отгоре лъщи само индуктора. Реално височината е малко по-голяма от индуктора, заради платката на модула - ама тя не знам колко е, нещо под половин мм. Същото схемотехнично решение с дискретен чип и индуктор трудно ще стане независимо от броя слоеве.
|
| Чет Май 06, 2021 11:41 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз лично не знам късметлия ли съм или нящо друго, обаче тексасците и он започнах да ги избягвам напоследък за захранвания. Първите много често си усложняват излишно продуктите, а вторите са кошмар за купуване и подкарване след това. С монолитик всичко тръгва от свързване и работи много добре. Естествено има си и изключения. То и няма как иначе при положение че това им е единствения фокус, а не се разводняват с хиляда различни раздела. MPM3570 е супер и ми върши работа в почти всички платки понеже има много голям входен обхват, обаче предполагам че няма да върши работа на Груби точно за тая задача, понеже е за 300ма. Много е дребно и изглежда доста солидно с металната капачка.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Май 06, 2021 12:46 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Преди години първият ми сблъсък с MPS бяха китайските модули, които Рек пусна горе, или подобни. Използването им там някак беше лош атестат. По-късно се зачетох повече и не виждам причина да се съмнявам в тях като фирма, но първото впечатление беше важно. Имат интересни неща и не изглежда да отстъпват на големите с много, макар че не виждам в портфолиото им разни екзотики като БГА модулите на аналог или планарни изпълнения на медна подложка и чипове в препега на тексас - но не съм и гледал как са им направени големите тоци. MPS имат и готови вертикални като това: https://www.monolithicpower.com/en/mezd71202a-g.htmlИма бройки по дистрибуторите, но пък не изглежда много мислено откъм излъчвания.
|
| Чет Май 06, 2021 2:37 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Ами и това не е лошо, пише даже че могат да напаснат платката според желанията ти, ако правиш повече от 2000 бройки. Мурата и Тексас имат предимството да закопаят чипа под дросела, и това ги прави по-малки и по-безшумни. Но в стремежа да заменят напълно 7805, забравят да изведат EN извода, т.е. да сложат 4 пинов хедър. вместо 3. Но и така може да стане.
|
| Чет Май 06, 2021 3:11 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Monolithic Power Systems МПС са много добра фирма - познавам ги много добре и вече къде 5 та година ползвам тяхни неща. Познавам хора и от съпорта , и от разработчиците. При разговори с Тексас,ЛТ(Вече АД) и от сорта сериозни играчи - те ги знаят и им са сериозна конкуренция.
Дори на автомобилните модули съм им казвал какви тестове да направят и ги включват в даташита. Естествено пълно щастие няма - цената на модул и на само чип е ясна ,отделно като е вграден индуктора КПД не може да ти е на макс в целия диапазон на консумация и е такива неща. Но пък спестява много време и ако трябва да се сертифицира е много по бързо отколкото да си ковеш сам цялото и да одиш по тестове да видиш какво става.
|
| Пет Май 07, 2021 12:42 pm |
|
|