|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:02 pm
| Автор |
Съобщение |
|
mindfreak
Ранг: Минаващ
|
50000 навивки!!!- аз ше пусна брада докато ги навивам бре  Въобще не са нужни толкова, 1000 са напълно достатъчни. Устройството на генератора на Тесла всъщност е доста просто, ето тук има схема как да се конструира: http://www.bugman123.com/Tesla/Tesla.html Аз също съм решил да си направя въпросната джаджа, въпреки, че тия стотици киловолти звучат доста страшничко  Имам и въпрос- може ли да се докосват искрите, излизащи от металното топче или е опасно?
|
| Чет Ное 16, 2006 4:23 am |
|
 |
|
Gogo55
Ранг: Новодошъл
|
може да се докосва не е проблем,скоро правих на една позната фризъорка такъв генератор да го ползва във фризъорския си салон-само с едно докосване стават супер прически  и светват всички луминисцентни лампи в радиус 2 от метра .
|
| Чет Ное 16, 2006 12:47 pm |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Шегата на страна, но това си е сериозно напрежение и недей да бъзикаш човека, току виж решил да пипне и после ще ти тежи на съвестта.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Ное 16, 2006 3:56 pm |
|
 |
|
Gogo55
|
начи ще цитирам какво пише в моита книга за хоби електроника и как да си правим такива генератори за високонапрежение:
генераторът създава напрежение около 60 000 волта с честота около 500херца.Тъй като високочестотните токове протичат по повърхноста на предметите и следователно и на човешкото тяло,без да засягат вътрешните органи,опитите са напълно безвредни.Устроиството може да бъде опасно при допиране до захранващите му високоволтови вериги при лоша изолация.
ПС: в гаража имам три луминисцентни лампи които нямат кабели,взимам ги с ръка и ги слагам където ми трябва,светят от това високочестотно и високоволтово поле).Много е ефектно може да мине и за магия или чудо пред някои незапознат
|
| Чет Ное 16, 2006 8:12 pm |
|
 |
|
¶
|
Веднъж гледах филм по Дискавъри с генератора на Тесла, един образ влезна в метален кафез, за да не се изпържи. Все пак не е желателно да се съветва да се пипат такива напрежения, не се знае какво ще се пипне и какво може да стане.
Поне аз не бих пипал такива напрежения, ако ми се наложи ще викам Gogo55 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Ное 16, 2006 8:30 pm |
|
 |
|
Gogo55
|
 и аз не пипам,то страх лозе пази.Просто авторът на тази книга за тези генератори е написъл че не е опасно.Той сигурно по вдява, де да го знам-божа работа.Всеки сам си отговаря за деиствията или бездеиствията.
|
| Чет Ное 16, 2006 9:20 pm |
|
 |
|
mindfreak
|
Споко, всичко кето правя си е изцяло на моя отговорност  И не се шегуваме, говорим си сериозно. Не съм толкова глупав, че да си завра ръката в устата на вълка. Всеки като чуе за такова огромно напрежение си мисли, че щом го докосне ще се овъгли моментално, което в случая въобще не е вярно. Наистина напрежението е много високо, но както каза Gogo55 честотата му е много висока и това го прави безопасен (попрочетох някои неща оттук оттам). От google намерих сума ти клипчета на хора, които си играят с искрите, гледах също и клип на човек, който се подложи на напрежение 2MV, щом го парнеше искра си дърпаше ръката като ужилен  А такъв уред, направен в домашни условия няма да развие такова титанично напрежение, а ще е от порядъка на 200-500KV, което аналогично си е направо като ток от акумулатор 
Последна промяна mindfreak на Пет Ное 17, 2006 12:24 am, променена общо 2 пъти
|
| Чет Ное 16, 2006 10:19 pm |
|
 |
|
¶
|
Опасен е тока, който ще протече през тялото на един човек, не напрежението което ще пипне. Доколкото си спомням от електротехникума, силата на тока се степенуваше така:
< 5mA - усеща се като мускулен тик
5 - 10mA - силно свиване на мускулите, неприятно усещане
20-50mA - спазмично свиване на мускулите, затрудняване на сърдечната дейност и дишането, унищожават се живи клетки
50-100mA - за някои смъртоностно, за други на косъм
> 100mA - спира сърдечната дейност .... пиииииииииииии и до там 
|
| Чет Ное 16, 2006 10:24 pm |
|
 |
|
mindfreak
|
Виж това вече е друго нещо. ТОКА наистина е опасен. Колкото повече ампери толкова по-опасно става. Нa Tesla Coil незнам какъв й е ампеража, но е много нисък. Веднъж си бях направил експеримент: включих понижаващ трансформатор в мрежата, за да намали напрежението до около 10V. След това към него включих повишаващ транформатор и с волтметъра отчетох 150V. Свързах обикновена крушка- не светна, свързах крушка от фенерче- и тя не светна, накрая допрях жиците една до друга- не излезнаха никакви искри, а волтметъра отчиташе 150V! Стана ми много интересно как така има високо напрежение, а нищо не се задейства от него и после ми хрумна, че това е чисто напрежение без никакъв ампераж... но все пак не посмях да пипна жиците 
|
| Чет Ное 16, 2006 10:33 pm |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
Да не би да си гледал за електростатичния генератор на Ван де Грааф а не за Tesla Coil?
|
| Пет Ное 17, 2006 4:01 pm |
|
 |
|
¶
|
Е, не помня  , беше преди доста време.
|
| Пет Ное 17, 2006 4:24 pm |
|
 |
|
Milen_Haskovo
Регистриран на: Вто Юли 11, 2006 8:43 pm Мнения: 172 Местоположение: София / Хасково
|
Гледал съм го това в 2 предавания по Дискавъри, едното беше "Brainiac" (или беше в "Разбивачи на митове"...), другото не си спомням кое беше, точно това с оня човек в металния костюм и луминисцентните лампи  И 2-то случая позлваха статично електричество (генератор на Ван де Грааф) - имаше голямо искрене във второто предаване  А в първото разреждаха генератора с ръце, на никой нищо не му стана, само скачаха
Stanislav, можеш ли да дадеш едно чертежче на Paint с твоето устройство
И още нещо - тия 50 000 навивки и на мен ми се струват доста... Че и парафин, че и слюда... кажи честно колко време го навива  И може ли снимка да го видим 
|
| Пет Ное 17, 2006 5:18 pm |
|
 |
|
mindfreak
|
Какъв траф е най-добър за експеримента? Дали ще е добре да ползвам една каскада от ТВ, но да й подам 220V, а не 100V както казва Станислав?
|
| Пет Ное 17, 2006 6:47 pm |
|
 |
|
mindfreak
|
Аре думайте бре, какъв траф да ползвам?  Каскада ли, траф за неонови лампи или???
|
| Пон Дек 25, 2006 1:34 am |
|
 |
|
Gogo55
|
аз ся имам тука едно нещо-мислих го 2 дена за да може да се направи за 20 мин с такива елементи дето имам-бобина от електронно запалване на лека кола-руска от самара,обикновенните били по слаби.с един таимер 555 през резистор на 100ома и мосфет ирф540 давам импулси 3,5кхц на бобината.таимера захранвам през7805 с 6 кондера .преди тях грец на 3 ампера и траф220-24 волта.бобината директно от греца с 24волта.дава искри по 3-4см.луминисцентна лампа от малките светва от 10-20см,а лампичките по клавиатурта на компютъра мигат от 3метра,също така и компютъра бая писка пискалото му когато това хвърля искри в същата стая  ,както и диодите по джоистика ми мигат доста,абе всичко що е светодиод,полупроводник и лцд дисплеи мига и свети на поразия в радиус 2-3 метра.отделя много озон!напрежението е сигурно 40киловолта някъде ако вземем за мярка пробив от 2 киловолта на 1мм дължина на искрата.Искрата я изкарвам между два сребърни тела.
|
| Пон Дек 25, 2006 11:08 am |
|
|