|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:44 am
| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Re: Инструменти ...
Викаш Hilti?
|
| Чет Дек 31, 2020 1:27 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами ...който и каквото да ми говори опита си е опит, при нас друго не работи. Преди много години, горе долу 20-на бяхме накупили бошове, най-скъпите, най-най, на обектие се появи един лаф за нашите монтажници, "хилтата им и тя Бош" да ама тия бошове не успяха и един сериозен обект да изкарат, от тогава Бош пробвам колкото да се убедя, че напредък няма, това за пробивно, къртачи, шлайфове и винтонавивни за строителни приложения. Иначе Бош имат удобни и работещи лазерчета, ама фиксирани не ротационни, имат добър електронен нивелир ...имат хубави маси за обект фрезички. Като цяло нещо им куцат електро инструментите. На винтонавивните им заминават първо спирачките, после и лагерите, тресчотките и те се предават. На ъглошлайфите, поне малките заминават лагери при сериозна работа, макс седмица довършване на фаски и лагера е заминал. Абе нещо им куца в дизайна.
|
| Чет Дек 31, 2020 5:04 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
За лидълската отвертка писах, че носи на бой и мизерия, това звучи ли като неизползване?! Бих казал същото и за винтовертите. Но данните ми са дърти, от гръчкия сервиз, но и досега си ги ползвам в домашни условия.
|
| Чет Дек 31, 2020 1:43 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Не знам дали спада към темата, но поствам резултата от използването на кайзен пяна това или май е най-добре да се каже миналото лято. Да си кажа, че съм наясно, че "това може да се направи с CNC", обаче в моя случай е неприложимо. Нито имам CNC, нито материала, защото тази пяна не е подходяща. Да не говоря, че само като видях процедурата по подготовката на всеки инструмент (сканиране, обработка на изображението, дълбочината и кво ли не още) и разбрах, че не е моето решение. Купих си 5 слойна кайзен пяна от Германия. Оказа се много трудно да я намеря дори, не че няма, ама не всеки я кръщава така, а немският ми не е съвсем перфектен. Трябваше ми минимум 4 слоя и височината да пасва на кабинета ми, а най-трудното беше да се продава в малки количества. Както и да е, с малък размер остър макетен нож се очертават контурите на инструмента върху пяната. Дълбочината също трябва да се предвиди но се реже/къса най-вече опитно. Понякога при големи издънки може да се залепят парчета и да се тушира лошата визия или дълбочина. В началото го очертавах с маркер, но научих по трудния начин, че не се прави така. Или с много "висок" (не знам как се казва, не се смейте) маркер трябва да се прави, за да се избегнат толерансите от тялото му, или директно с макетния нож. Общо взето за 4 шкафа ми отидоха към 20 остриета. Трябва да е остър ножа, инак дере и добавя допълнително толеранс, и не е красиво. Първата снимка (която реално е последна отгоре надолу) е, когато се учех още как да работя с пяната, а най-горната е от последния четвърти шкаф на кабинета, когато би трябвало да е най-добре направено.
|
| Чет Дек 31, 2020 6:39 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
d_jelev , готина идея, само дето иска железни нерви. Навремето си правих кутийка за накрайници за гайки (к'ви битове бяха?) и май пробивах със замби. Мат'рялът беше термо/шумо-изолация със самозалепващо от едната страна - два пласта. За под ламинат се продават к'ви ли не изолации, ама тънки.
|
| Чет Дек 31, 2020 6:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Много добре е станало,единствено ми се струва че малко много си ги вкопал. В Мексико юнаците използват остатъци от опаковки, не са и толкова изпипани но вършат работа
|
| Чет Дек 31, 2020 7:00 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Приемам всякакви критики. За вкопаването е така, но не всеки инструмент, просто някои ги поизпуснах от бързане, бонго спомена, че иска нерви. Защото си отнема време, ако трябва да е добре направено. Поне на мен ми отнема време. Друг може и по-бързо да се справи. Отидоха ми вероятно четири-пет вечери по два часа. В началото не бяха вкопани, но като отворя по-силно шкафа и подскачат. Та се наложи и "ревизия" на профилите. Сега, като са окопани, не мърдат. Лесно се вадят, въпреки, че имах подозрения. Но нямах на идея да правя и профил за пръст на всеки инструмент. Целта беше да събера колкото се може повече инструменти на ред. Стандартните варианти в магазините са с много големи разстояния между всеки ключ или отвертка, а трябва и точния инструмент да си купиш за всяко легло. При мен гонех ергономия. И пак останаха за един шкаф, ама не ми се дават повече пари за втори кабинет. Твоите мексиканци са се справили отлично, да не кажа и много по-добре от мен. Браво!
|
| Чет Дек 31, 2020 7:24 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Аз най се кефя на стените с инструменти - tool wall: https://www.google.com/search?q=tool+wa ... s&tbm=ischзащото не ти заемат от квадратурата на помещението и с един поглед можеш да си намериш инстумента който ти трябва. Полезно е също защото вместо да се ровиш по чекмеджетата веднага да разбереш че примерно гаечен ключ номер 15 си го загубил и трябва да търсиш нов. Ето тези - magnetic tool holder: https://www.google.com/search?q=magneti ... r&tbm=ischса супер удобни за метални инструменти - отверки, ключове, клещи, чукчета и т.н. Инструментите с батерия могат да се наредат на масичка под стената и там да са навързани зарядните на един разклонител с много гнезда и копче. Като прекючиш работа изкючваш копчето и не се притесняваш дали през ноща/уикенда някое зарядно/батерия няма да гръмнат.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Дек 31, 2020 9:13 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Да, много добре решение е и дълго се чудех на какво да заложа. Но имаше причини, заради които заложих на кабинет. Преди това мислех да заложа на стена с инструменти, бях намерил и подходящи опции - метални и неметални, тези с магнитите също зяпах. От една страна монтажът ме спря, няма да дупча стени, които не са мои, а се иска все пак здраво закрепяне за едно 10 докъм 30 кг инструменти, сигурно и повече. От друга е прахът, хич не отделям време вече за чистене, всичко ще се насъбере в инструментите. На ден по 50 до 150 грама прах могат да паднат. Ако не се чистят редовно инструментите, след месеци затлачва здраво. Първият филм прах става труден за махане, а при някои повърхностти направо там ще си остане. Трето, не всички иснтрументи стават за стена, не и без специална осигуровка. В кабинета имам дълбок шкаф за по-тежки и обемни уреди. Няма как да сложа бош-куфара на стената. Най-малкото не ме кефи да е така. Но пак да кажа, стената има свои предимства и почти до края бях решил да е стена. И понеже е вече много часът и само часове преди новата година, пожелавам на всички колеги една много по-добра във всеки аспект нова 2021. Нека по-бързо забравим гадостите, които се случиха на света през тази. Аз лично не съжалявам, че тя свършва. Поздрави!
|
| Чет Дек 31, 2020 9:37 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами това със стените според мен има ограничени приложения, не много удобно лично на мен не ми е. За инструменти които рядко се използват може би е ОК, но иначе количка с чекмеджета е много по-удобно, а и противно на очакванията заема по-малко място. Ако използваш стените на помещението, пред тях не можеш да сложиш нищо голямо което яде много място. Ако сложиш подвижни стени, то те не заемат по-малко място от количка. Вече зависи колко искаш да си мобилен и колко инструменти имаш. За гаража в Инди си взех те такова : https://images.homedepot-static.com/pro ... 4_1000.jpgУдобно е защото служи и за маса, може да се движи сравнително лесно. В Мексико във фабриката за прототипната зона където има много инстурменти пък съм сложил ето такива : https://images-na.ssl-images-amazon.com ... SX522_.jpg не знам дали е в същата конфигурация но тоя тип, това е удобно че заема по-малко място за същият обем инстурменти, а там тов ами е п-важно тъй като работна маса има. По-големите инструменти ги редя на стелажи, Пег борд използвам малко, на него съм наредил верижни триони, и подобни повече инструменти за навън. Добра алтернатива на PEG борда са ето такива профили, не знам има ли ги по БГ не съм търсил : https://mobileimages.lowes.com/product/ ... ?size=pdhiп.с. това с мексиканците е по-друго упражнение, там съм им ограничил инструмента до минимално нужният за операциите, по работните станции няма и толкова, отделните възли се проектират така, че да има минимално различни където може да се мине само с камък 5.5 / 7 е идеалният вариант, евентуално едно PH-2. Това и причината там където не може да се използва болт с шестостенна глава да залагам крепеж с PH глава, макар в много отношения торкса да е по-удачен, но там си трябват мин.два торкса а често и 3.
|
| Чет Дек 31, 2020 9:44 pm |
|
 |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
Последно като търсих да се произведе дунапрен с вложки за инструменти попаднах на тези http://www.selektabg.com/catalogs.aspxСамо остава въпроса с рязането, че не ми се занимава да режа на ръка.
|
| Пет Яну 01, 2021 12:27 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Ей туй си дялнах. Белите профили се въртят.
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пет Яну 01, 2021 3:00 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Ей на това му казвам истинска лаборатория, жалко, че се вижда само част от нея. 
|
| Пет Яну 01, 2021 5:03 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Бе събери чарк си е , според мен. Удобство е с магнитните джаджи  Което не го лови магнит , вертикално в дупки...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пет Яну 01, 2021 6:03 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Освен кайзен дома и др.подобни материали може да се използва и опаковъчна пяна от типа на инстапак. Друг вариант е да се направи тавичка на вакуумно формоваща машина ако има около теб, като използваш самите инструменти, веднъж формован след това лесно може да я запълниш и с монтажна пяна ако няма друго.
|
| Пет Яну 01, 2021 6:24 pm |
|
|