|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:10 am
Въпрос за работата на дистанционно за климатик.
| Автор |
Съобщение |
|
kalata23
Ранг: Популярен
|
 Re: Въпрос за работата на дистанционно за климатик.
Като цяло проектът съм го запланувал да започне като open source, предназначен за хора с интерес към автоматизирането на някакви дейности от бита (хоби любители). Оттам насетне, когато се направят достатъчно модули и алгоритми за управление, развие се някакво що-годе прилично API, да започне да се пуска и за хората, които просто искат дистанционно управление на битовите уреди. В днешно време е много модерно всичко да можеш да правиш през телефона си. След време сигурно и казанчето ще искат да пускат хората през телефона, вместо да бутнат лостчето. Освен това в проекта съм заложил архитектурата да бъде гейтуей + контролери и сензори. Всичката перифери да бъде wireless, като за контролерите ще се ползва отделно захранване (USB адаптер), а за сензорите може да се измисли вариант с презареждаеми батерии. При съвременните гъзарийки всичко минава през клауд, за да се избегнат ограниченията като NAT, Firewall, Internet Provider. Оттам се опростява и дизайна и сложността на модулите и се премахва нуждата от контролер за всеки дом. Освен това съм заложил, системата да бъде динамична, като да не се преконфигурира цялата система, ако искаме да добавим или премахнем модул, т.е никакви препрограмирания. Фърмуери за сензорите/контролерите (тези, коитио ще управляват консуматори или комуникират с техника), ще може да се актуализира през WiFi рутера, като просто се натисне един UPDATE бутон. Когато някой иска да си направи просто умно управление на част от дома, просто си прави акаунт, избира си модулите, които си е закупил и започва веднага да казва кога и какво иска да се случва. Това значи, че концепцията се държи максимално опростена от гледна точка на потребителя и неговия хардуер. Съгласен съм, че не може човек за кратко време да избълва алгоритми и код за управление на 5000 телевизора, 5000 климатика 5000 уредби, 10 000 блутут/WiFi други устройства и прочие, но все отнякъде се почва. Освен това, проектът предвижда и сформиране на някакъв екип, т.е няма да правя всичко сам, та да си има човек аз всичко - един, да се грижи за сигурността, един за създаване, подръжка и обновяване на WEB приложенията, един за проектиране на хардуера и т.н. Далеч съм от мисълта, че ето на, правя една щракалказа климатик и едно реленце и вече почвам да правя пари. Напълно осъзнавам колко малка е вероятността да се реализира от една наивна идея към сериозен проект, още повече, когато 90% от проекта разчита на човешкия фактор, а този фактор си има настроения, желание/нежелание, устойчивост и капацитет на знания и възможности. За това казах, че в началото ще бъде просто хоби проект, който да може да се имплементира от всеки, нещо на ниво Instructables. Но при някаква положителна заинтересованост и допринасяне от трети лица, може да има смисъл да се инвестира по-сериозно (пари и време) в идеята. В най-лошият случай ще бъде просто някакъв проект, който ако не друго да послужи като "портфолио". Всъщност познавам много хора, които биха били заинтересовани поне от части от идеята, говорим за хора, които биха искали да инсталират поне част от идеята. Когато се реализира поне архитектурата, тогава е много по-лесно да се преработи част от нея, за нуждите на конкретен човек.
И да, далеч съм и нямам амбициите да се намърдам при големите риби. Знам си капацитета и възможностите към момента. Далеч съм и до хвърляне на безумни пари за нещо, което не се знае дали изобщо някой ще прояви интерес към него. Но оттам и идеята за зарибяване, т.е пускане като свободен проект, пък каквото сабя покаже. Според мен каквото и както и да стане е само в плюс за мене. Правя нещо - накрая никакви дивиденти - поне съм натрупал определен опит и прогрес. Правя нещо и един двама решат, че искат да им инсталирам подобна или част от системата - пак печеля. Никой изобщо не иска да погледне за какво иде реч - ами направил съм го за себе си и пак аз ще спечеля, защото ще си създам някакво удобство и улеснение за мене си. Това е същото като 3-ти курс, когато трябваше да правим терморегулатор с MCU. В началото мислих, че освен да получа едно "браво" за проекта, друга файда няма да имам, ама така се случи, че по-миналата зима, цял сезон ми вършеше работа. Вместо да пускам по цял ден радиатор или да пускам духалка нощем или да оставя спалнята да се изстудява през деня и да се затопли, точно когато трябва отново да го изключа, радиаторът си поддържаше една средна температура и вечерно време стопляше по-лесно.
Та така, далеч съм от мисълта, че ще щракна с пръсти и ще стана милионер, но пък реалистично оценям, че ще има много ползи, а не да бъде само колкото да отбия номера за някой курсов проект/дипломна работа.
|
| Чет Юни 14, 2018 10:40 am |
|
 |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Като говориш за open source можеш да хванеш другия път - вместо да започваш всичко от нулата да видиш как можеш да помогнеш на подобни проекти - например mysensors, homeassistant, domoticz и подобни. Причината е че те вече са направили сериозна маса код, поддържат много устройства, и имат голяма база от потребители (и контрибютъри). Когато някой търси система да си автоматизира дома и изключи скъпите комерсиални, и иска да си го прави (да флашва, инсталира, закача и т.н.) ще удари един гугъл. Ще види възможните решения и да кажем че едно от тях е твоето. Ще прецени по броя поддържани устройства и налични готови неща (конфигурации, UI интерфейси, мобилни приложения, API за връзка с други системи) и ще избере. Намеквам че е твърде амбициозно да се бориш с тези проекти - не защото те подценявам, а защото предполагам че свободното ти време не е в излишък и може да се разочароваш от прогреса. Иначе, ако си проучил "конкуренцията" и смяташ че можеш да предложиш по-добър подход то тогава дерзай - ще разбереш дали си на прав път ако поровиш из форумите на тези проекти, или да подпиташ там "абе вие що не го направите ей така, ще стане по-добре с това, и това, и това...". Ако всичко е рози ще събереш комюнити около теб и тогава можеш да се бориш за въздух.
|
| Чет Юни 14, 2018 11:14 am |
|
 |
|
kalata23
Ранг: Популярен
|
Преди всичко го правя за себе си. Колкото повече инвестирам в почване от 0-та толкова повече опит ще натрупам. Ползването на готова база и допринасяне за развитието също е вариант, но всеки, който прави нещо има предвид неговите си нужди. Ще разгледам споменатите от теб проекти, както и ти благодаря за подсказката. В края на краищата от опит глава не боли (не много). И дори да не стигна до етап да го пусна като опън сорс проект или да почнат някакви хора да контрибютват, просто ще си имам едно готово решение, което ще мога да използвам, когато ми се наложи. То и Ардуино има, ама хората продължават да правят разни подобни решения с различни контролери или да импортват (контрибютват) за платформата. И едните и другите са постигнали нещо и получават интерес от хората. Примерно има ардуино, има пик-базирани платки, които да са съвместими с Arduino IDE, но в същото време има и Pinguino. Има Arch Linux, но има и Armbian и пак разни хора си правят свои къстъм компилирани OS базирани на Debian. На мен ми звучи малко като ползването на готови библииотеки и мъченето да си напиша собствена. Практически може да не е много основателно да се пише за библиотека от нулата, за дадено решение, но пък писането на библиотеки дава опит и най-важното отговаря на нуждите на програмиста. Ако трябва да погледна съвсем сериозно и реалистично, целият проект ще си остане идея, която в която ще има много малко реализиране на неща. Не очаквам да има други ентусиасти като мен, но постигайки своите си цели и своите си желания, ще си проличи дали и други хора ще се заинтересоват. За това в предния пост казах, че никога не губя от това си начинание, просто съм си заложил каквото нарпавя, да си го ползвам. Всичко което стане след това е само допълнителен бонус.
|
| Чет Юни 14, 2018 1:05 pm |
|
|