Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Впечатления от Hako ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Впечатления от Hako ...
bongo_x2 написа:
Аз пък се научих да запоявам ползвайки 100-150 Вт нерегулируем поялник (онези с извитите плоски човки) върху германиеви транзистори :P

И аз така :)
Колко съм се научил - незнам. Сега си купих без да искам нерегулируем писалка заради екстрите около него. И учудващо ми върши работа за всичко, та не си ползвам регулируемият. А имам 2 подобни Проскит, които според мен не стават за нищо?

Сря Авг 23, 2017 11:15 pm
Профил WWW

Какво значи писалка ? Сам си църка припоя ли ?

Сря Авг 23, 2017 11:49 pm
Профил
Аватар

Прилича и се държи (в ръка) като писалка ;)... Щото е достатъчно малък...

Чет Авг 24, 2017 11:36 am
Профил

А има ли такъв, примерно с копче да изкарва от върха на човката припой (подобно на телоподаващо устройство) ?
Мисля, че би било удобно...

Чет Авг 24, 2017 3:22 pm
Профил

Чак пък удобно :)
Изображение

Пет Авг 25, 2017 8:05 am
Профил

Има и доста по-добри изпълнения но е удобно за определени случай, все по неприложимо за модерните компоненти.

Пет Авг 25, 2017 8:39 am
Профил

ToНи, PACE TD100 като поялник и човка е категорично по-добро от въпросното Hakko. И понеже са 2 варианта (черен и жълт конектор на "пълнителя"), гледай станцията да поддържа тия с черен. На всичкото отгоре е и по-мощно от Hakko-то.

Американски са, човки има и във Farnell, като измежду Hakko, Jbc, Weller и Pace, са най-евтини.

Това ти е единична:
http://bg.farnell.com/pace/8007-0514/so ... dp/1279326

Това е "комби":
http://bg.farnell.com/pace/8007-0455/re ... dp/1279345

Привсе това, JBC продължава да ми е фаворитът. Сега се опитвам да подкарам едно такова на универсалния контролер:
http://www.jbctools.com/nt105-a-nano-ha ... nu-70.html

Това е направо нереално дребно.

@ДедоБоре: Weller-ските пинсети също не са хич лоши. И са си реално пинсети, а не като тия на JBC, на които "пантата" им е странично. Аз и с двете се оправям и не мога да кажа кое ми е по-удобно, но са си съвсем различни като усещане. На външен вид Weller-а е много по-пипнат и лъскав. Weller WMRT имам предвид.

Пет Авг 25, 2017 11:00 am
Профил ICQ
Аватар

Учудващо е как производителите на поялници непрекъснато преоткриват топлата вода, открита от Велер преди 15 - 20 лета... :D
Велер микротъч:

Прикачени файлове:
MT1500.JPG
MT1500.JPG [ 137.42 KiB | Прегледано 4136 пъти ]

Пет Авг 25, 2017 11:29 am
Профил

По-дребно е. Ако сложиш запалка до тия ще ти кажа и колко по-дребно.

ПП: Погледнах снимки из нета. Освен че е по-дребно и ръката ти е доста по-близо до човката.

Пет Авг 25, 2017 11:36 am
Профил ICQ

Ей спарки, от теб точно очаквах подкрепа за хакото, бях останал с впечатление че си им фен :-)

Пет Авг 25, 2017 12:07 pm
Профил

ToHu написа:
Ей спарки, от теб точно очаквах подкрепа за хакото, бях останал с впечатление че си им фен :-)

Не ме разбирай погрешно - добри са. Но PACE са и по-добри и по-евтини като човки, поне според изгледа от моята камбанария. Това ако не смятаме китайските копия на Hakko за по 3-4 долара бройката.

PACE TD100 човка започва от 11-12 евра бройката във Harnell, Hakko Т12/Т15 (което е човката на въпросната станция 951) е двойно и нагоре. JBC са някъде по средата, но по-близо до Hakko като цена. Това за JBC C245 човки. JBC-то като параметри (стабилност на температурата между различните човки) е по-добро и от двете. От друга страна PACE има термодатчик в дръжката за студената точка, а JBC няма. От трета страна когато и да съм пробвал каква температура държи JBC-то, независимо след колко часа работа, никога не е мърдала с повече от 2-3 градуса спрямо точката на топене от 183 градуса на 63/37 тинол, въпреки че няма датчик в дръжката.

Предвид факта че пребиваваш често в щатите, лично бих избрал PACE, ако в Европа - JBC. В 99% от времето работя с JBC T-245, чат-пат с микропинсетите им, много, ама много рядко с Т-210. JBC T-245 определено ми е любимия ширпотребски поялник.

Чисто електрически - Weller WMRT и WMRP са най-доброто, което съм пипвал - имат си и термодатчик в дръжката за студена точка, имат отделна термодвойка, и въпреки това са сравними като размер с Hakko T12, JBC T-245 и Pace TD100. Четенето на точна температура чисто електрически е детска игра, сигнала не иска никаква обработка и е гладък та гладък.

Пет Авг 25, 2017 12:32 pm
Профил ICQ

Само пак да уточня, ясно че тук хората поят компоненти, но все пак аз питам основно за поене на жици, лично аз мога да ги поя и с ютия, ако аз лично би трябвлао да избирам по-скоро бих взел Wellera макар и дърт и бавен, просто ми пасва като дръжка, но имайки в предвид, че тия които ще ги изпозлват нямат 30-те ми години натрупване на отклонения с поялника, ще свикнат на каквото им взема. Доколкото виждам и чета, не съм пипвал, хакото е доста по-бързо от обикновенният цифров weller, което може би за хора без много опит може и да е полезно. Не знам дали твърде лека и финна чофка/дръжка няма да са минус в случая, кабелите които поят са 0.35 и 0.5, не им трябва много но все пак си е кабел.
Чудя се дали да не им взема и едно малко гърненце за калайдисване, ако е за мен не бих го взел, аз калайдисвам жицата в движение и по-скоро би ме бавило, но пак казвам тия там ще са хор абез много опит, може гърненцето да им е полезно.
Вярвам на Дедо за JBC, но това псоред мен е за по-сериозна работа, а и честно казано не ми се дават такива пари за работни станции на хора които ще поят жици, препочитам да останат за по-хубав електрокар или автоматичен стречер за палетата. Май ще се пробвам с Хакото, щом Димитър казва ч енямат проблеми, значи и ние не трябва да имаме.

Пет Авг 25, 2017 12:42 pm
Профил

Просто погледни колко струва PACE-то, сравнено с HAKKO-то от там откъдето ще се купува. Ако са съизмерими PACE-то е категорично по-добро в абсолютно всяко отношение. И човки има всякакви - и дребни и едри, и е по-мощно от HAKKO-то.

...и имай предвид че е фрашкано с китайски ментета на 951, дето нямат нищо общо с оригинала, та ако цената е подозрително ниска най-вероятно иде реч за менте.

ПП: За калайдисване на кабели и китайска станция за 100 кинта става. Или терморегулируем поялник за 220V за 70-80.

Пет Авг 25, 2017 12:50 pm
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
По-дребно е. Ако сложиш запалка до тия ще ти кажа и колко по-дребно.

ПП: Погледнах снимки из нета. Освен че е по-дребно и ръката ти е доста по-близо до човката.

Ей го:
Прикачени файлове:
MT.jpg
MT.jpg [ 58.43 KiB | Прегледано 4108 пъти ]

Апропо, това което си показал, също изглежда много добре. Ако някога успея да оживя универсалната станция, може да се метна на някое такова.

Микротъча много ми пасва като ергономия и начин на работа, но консумативите му започват да стават все по-проблематични - скъпи и екзотични. Вероятно ще изкара с каквото има останало, и ще го пенсионирам...

Пет Авг 25, 2017 1:34 pm
Профил
Аватар

Тони, нашите хора поят в 80% от случаите точно жици (awg18, 16 и 14), защото 95% от платките идват наситени. Та за кабели с подходящта човка не би трябвало да има грижи. Иначе не знам колко са скъпи човките, защото просто не съм се интерисувал но аз на работата за 12 г и у нас на велера пак за толкова (от как съм тук в щатите) човка не ми се е налагало да сменям, ама аз и не запоявам нонстоп де. Днес ще питам моята техничка дето запоява нонстоп дали някога е сменяла човка.

Пет Авг 25, 2017 2:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща