Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Кабелен тестер .... капацитет 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Кабелен тестер .... капацитет
Те тия пари нямат общо с кабела, нали не мсилиш че ще си губя 4 месеца да дебъгвам кабел :) Кабела излезе преди 2-3 седмици като ходихме последно и трбяваше да се пуска този етаж. Иначе за кабела, абе хрумна ми на мене да му пунса 5-6 А, той е 0.8 тъкмо добре ще се сгреее и има шанс влагата да се изпари. Смяната ми е един ден, кабела е в отваряема тръба и всичко става бързо, както казах въпроса е принципен. Не ми е целта да го правя за без пари, ако беше читав клиент е едно, но толкова време ни изгубиха с тоя обект че няма на къде. Ще ги накарма да си го платят, 1000м по 2 евро на метър 2000 и един транспорт до там .. само че искам да съм сигурен че е от влагата, ако е дефектен пробелма не е техен а е мой и ще се смени за без пари. По всичко личи обаче че не е до дефектен кабел, кабела е разделен на сегменти от по 5-6 м, ако е сегмент проблема винаги щеше да е на сходно място, обаче на мен ми се появява на различни места по трасето. Не е и чисто електрическа утечка, поне не се хваща на ниско напрежение тъй като системата може да си мери токовете между всички проводници и са що годе в норма, мери на 24 V. Аз ще и боцна и мегера да видим какво ще покаже, но бе изглежда да е това, най-много мяза на капацитет.

Нед Фев 21, 2016 2:18 am
Профил

Или на тънък кабел и дълга магистрала. 485 го дават 1200м с малко зор ги постига. 232 го дават 15 метра Усб 3 метра, каквато и да е комуникацията на това разстояние си е спорна. А камо ли да има и връзки по пътя. 0.8 не е никак слаб кабел за тази цел, стига да не е ширмован.

Нед Фев 21, 2016 2:34 am
Профил

Не е това, както казах от 10 години я монтираме тая система, имам къде по-дълги трасета, за 0.8 лимита е 3200 м, в момента имам обект който е сигурно с двойно по-дълго трасе и няма грижи. Ширмован е кабела, с неширмован не работи, връзките не са малко естетсвено, има няма 104 , но и това не е проблем, или не би следвало да е, и това ще измеря но по-късно.

Нед Фев 21, 2016 2:40 am
Профил

има няма 104
а на бас ;)
Бай Ганю дето пръднал в ситото и питал от коя дупка излезе ;)
Случвало ми се е от недоглеждане да стегна клема а кабела да е на вънка както и обратното т.е. да не стегна клема.

Нед Фев 21, 2016 3:07 am
Профил

Случва се, проверено е. Почти всичко проблеми при пускане на таква система са свързани или с лоша връзка, или с обърнат вход изход или с късо между оплетката и някой от сигналните проводници. Обикновенно всеки един от тия проблеми се намира с няколко измервания през системата. В случая нищо не октрих затова се провериха връзките и последователността, но не е това.

Нед Фев 21, 2016 3:23 am
Профил
Аватар

Пък на мен ми се струва, че хлебарките са оцвъкали яко. Лайната им (плюс влажност) са направо късо съединение.

Нед Фев 21, 2016 2:50 pm
Профил

Нема хлебарки :-D все пак и очи имаме, видими причини няма ;-)

Нед Фев 21, 2016 3:11 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

time domain reflectometer cable tester

Пон Фев 22, 2016 9:30 pm
Профил

Мда ... това мери ли капацитета, върши работа да локираш повреди, но едно че при мен има доста връзки, второ не знам дали мери капацитета. Естествено времето за отражение е пряко свързано с капацитета и специално наличието на влага, въпроса е с какво да го сравнявам .. може би еталонен кабел .. лошото е че с тия стотици връзки ще ми детеква много отражения, или може би само едно, зависи как работи Имах някакъво уредче на флуке такова, показваше ми първото късо или прекъсване.

Пон Фев 22, 2016 10:10 pm
Профил

ТоНи, имаш ли инфо каква е точно тази комуникация? Диференциална ли е, какви са изходните драйвери в устройствата (CAN, 485 или други), Баудрейта казваш не е висок, но колко е все пак, щото килохерци осначава един , но също и 500

Ако кабелите са в тръби и тръбите са добре уплътнени, по-скоро провери да не се е наляла някоя тръба и водата външно за кабела да променя капацитета му?

Изключваш ли хардуерен проблем на самите устройства? (например производителя е направил някаква модификация в HW/SW и това да ти е проблема)

Мегер мисля, че няма да ти помогне, ако проблема е капацитивен.

Вто Фев 23, 2016 8:34 am
Профил

За баудрейт едва ли е над 9600 седейки по времето нужно за инициализация. За интерфейса никаква идея, не е 485, не е и друго стандартно, не изисква усукана двойка, по скоро мудулация на захранващото, никога не съм го гледал, не ми е било интересно. Тръбите са отваряеми, но не е изключено да има вода, мо пък не са строго хоризонтални, т.е все от единия край трябва да изтече.
За мегера, не ми е за капацитет а за утечка, другия възможен проблем.
Не е хардуер, тов се детектва лесно, освем ако не приемеме че Х от 104 устройства са произволно повредени, като Х трябва да е поне 4 тъй като толкова съмнителни са сменени, което е извън статистиката.

Вто Фев 23, 2016 8:45 pm
Профил
Аватар

Би трябвало да мерят и капацитета.
Наскоро поръчах това и съм много доволен:http://www.hamradio.co.uk/accessories-general-antenna-analysers/seeedstudio/mydel-sark110-vector-impedance-antenna-analyser-pd-5427.php
Не е за професионална работа както на теб ти трябва, но върши идеална работа за настройка на РФИД. Става супер бързо. Може да мери еквивалентна схема на каквато чесотота си избереш до 230Мхц, но ТДР-а е до 250м по спомен. Като видиш картинката на загубите според разстоянието ще ти стане ясно дали има кофти връзка/и или линията постепенно си затихва. Най добре ще е да мериш с цяло парче кабел и после да сравниш диаграмите.
Тук има колеги спецове по СВЧ и по добре могат да обяснят

Сря Фев 24, 2016 1:15 am
Профил

СВЧ и по добре могат да обяснят
Чак пък СВЧ, той ТоНи си е достатъчно добре запознат ама не му се сменя кабел ..... ;)
Имам такъв опит с прецакан кабел, всичко си работеше на една електронна бариера но сле година започна прогресивно да се скапва и все се правих на луд ама операторите им се е..... М.... и ги съжелих една събота се хванах с проблема, започнах с табло, схеми и тем подобни и на края прехвърлих на друг празен чифт в същият сноп и всичко си проработи.

Сря Фев 24, 2016 1:39 am
Профил

Не че не ми се сменя, да не го сменям аз ;-)
Но смяната може да реши проблема без да разбера какъв е, което не ме устройва. Предпочитам да купя техника макар и по-скъпа от кабела но да установя причинатс. Освен това знаейки каква е причината мога да изискам подмяната да е за сметка на инвеститора, ако е поради забавяне и видока влажност.

Сря Фев 24, 2016 8:29 am
Профил
Аватар

@jig.tak - това САРК110 е много интересно. Как са му външните интерфейси - логване, външен монитор, пробвал ли си? Не погледнах има ли батерия?
3" не е голям дисплей, може би ще е добре ако могат да го сменят с някой по-голям. Пише, че са отворени за промени/нови неща.
Пиши на лични, ако ще зацапаме темата.

Сря Фев 24, 2016 11:47 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща