Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Блок схема на климатик OSAKA 18-LBPE 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Блок схема на климатик OSAKA 18-LBPE
timt написа:
Това трябва да е ПИМ-а който управлява мотора. Можеш вместо мотор да ръгнеш нагреватели.

да, кабела ходи към компресора, няма какво друго да е ;-)

А кабелът за към вътрешното тяло е най-горе на снимката...

Пет Яну 22, 2016 10:49 pm
Профил

Но няма и 2 минутки и спира. Нещо не го кефи явно.
Следващата стъпка от алгоритъма е да включи мотора и ако не тръгне да започнат да мигат лампичките вътре евентуално. Да те успокоя ама мотор трудно издъхва ако не е механичен проблема(много често се случва)
Така както си го описал е или ПИМ или мотор но залагам на второто. Закачи нагреватели и ако видиш зор пиши пак ще ти дам нещо да направиш и да се ориентираш. Проблема се хваща лесно но от сервиза понеже си четат чипа и той им казва всичко, за съжаление осаките и в Япония не знаят че съществуват.

Съб Яну 23, 2016 1:11 am
Профил
Аватар

timt написа:
...за съжаление осаките и в Япония не знаят че съществуват.

Би било меко казано странно ако знаеха... :D Осака са някакви климатицни, продавани от едни бургаски юнаци. Какво и как са брандирали, те си знаят.
Преди да станат Осака, се казваха Micubichi или нещо поодбно. Логото също много наподобяваше това на жапанайците (Mitsubishi). Явно им скръцнаха със зъби и се появи Осака.

Съб Яну 23, 2016 1:27 am
Профил

Осака са някакви климатицни, продавани от едни бургаски юнаци
Те там ги сглобяват. Не са като родният Правец 82 ;)

Съб Яну 23, 2016 1:41 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Климатик ОСАКА - мамата си трака! :) сори не можах да се сдържа :)
Долната платка много нежна изглежда за да е силова. Под нея има нещо скрито голямо. Това на цокълчето контролера ли е? Много готино - може да си го модваш, при -15о. :) До IGBT-то(PFC?) може да са диоди, защото кондензатора отива право там. В хибридни корпуси слагат драйвери и/или силоваци за двигателя. Двигателя какъв е?
Електролитите защо са маркирвани?

Съб Яну 23, 2016 5:43 pm
Профил

Днес свалих платките, но само толкова... Не съм предполагал, че един повреден климатик толкова променя нещата. Шест часа цепих и мъкнах дърва и така се изморих и понамръзнах, че после като си сипах едно вино пред камината изобщо не ми се гледаха платки.
Иначе платките си имат всичко, просто отдолу са скрити мощните неща дето се чудех къде са. Няма видими следи от нищо, утре ще сглобя нещо да ги тествам някак си и ще видим.

А за марката... естествено че няма нищо японско. Но съм доволен от модела и то много. Много добре са му напаснали мекуера. Супер точно оцелва кога да се размразява и колко. За разлика от префалени дайкини дето през 5 мин се размразяват и напрая точно 3 пъти сменяхме пити. Да не говорим за индикацията, че е много гот постоянно да виждаш температурите вън/вътре и моментната мощност на компресора. Датчика в дистанционното също е готина екстра. Тъй де, доволен съм и ако не го оправя задължително ще купя тяло или направо нов от същия модел. Тъпото е че няма тука сервиз, защото доколкото знам частите им ги има и даже не си струва да се ремонтират платки.

Съб Яну 23, 2016 10:44 pm
Профил
Аватар

Споко Миро, след вторник и една духалка ще ти стига :)

Съб Яну 23, 2016 11:09 pm
Профил

Миро, имаш ли идея тоя модел реално на кой китаец е? Като казваш сензор в дистанционното, приличен дефрост, показване на температурата ми намирисва на Gree.
А те имаха преди няколко години едни 18-ки с качествен компресор, ако случайно го има още модела ще е интересна база за DIY термпопомпа.
Ще те затрудни ли да го оснимаш - вътре, дистанционно?

Едит:
http://www.tehcomservis.com/forum/topic.php?forum=2&topic=372

Нед Яну 24, 2016 2:06 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Шест часа цепих и мъкнах дърва и така се изморих и понамръзнах, че после като си сипах едно вино пред камината изобщо не ми се гледаха платки...

Малко материали, за да се подготвиш за по-натам.
https://www.youtube.com/watch?v=sjah-fODUwg
Продават подобни конични винтове, а може да го изработи някой с CNC струг. По силите е дори на печен стругар, за изработване с обикновен струг.
Естествено, има машинки за цепене и на друг принцип на работа.

Нед Яну 24, 2016 3:09 pm
Профил
Аватар

Те хубаво са го измислили модела, ама защо точно сега те изоставя? Нали уж това им е рекламата , че са до -15оЦ, зимни. Той сега ако не види -15 , кога, като дойде глобалното затопляне ли? :)
Долу в тавата трупа ли лед от дефростите?

Нед Яну 24, 2016 5:30 pm
Профил

gicho написа:
Миро, имаш ли идея тоя модел реално на кой китаец е? Като казваш сензор в дистанционното, приличен дефрост, показване на температурата ми намирисва на Gree.
А те имаха преди няколко години едни 18-ки с качествен компресор, ако случайно го има още модела ще е интересна база за DIY термпопомпа.
Ще те затрудни ли да го оснимаш - вътре, дистанционно?

тц. не знам на какво е реплика, нито производителя на частите...
Няма проблем да ти снимам каквото кажеш вътре. Не знам какво разбираш под "база" , ако имаш предвид като евтин донор на части -да.

itso.t написа:
Малко материали, за да се подготвиш за по-натам.

Това е интересно, не бях го виждал ;-)
Но мен ми трябва циркурлярче повече, въпреки че не мисля да си вземам щото ще си разваля фитнеса ;-)

4040 написа:
Те хубаво са го измислили модела, ама защо точно сега те изоставя? Нали уж това им е рекламата , че са до -15оЦ, зимни. Той сега ако не види -15 , кога, като дойде глобалното затопляне ли? :)
Долу в тавата трупа ли лед от дефростите?

Нормално е сега да се развали, другите сезони го ползвам само като термометър ;-)
По спецификация е -25Ц, аз съм го ползвал при -27С и бачкаше прилично. Иначе за тоя модел е специфично да трупа лед, поне така изглежда. Най-много лед трупа при положителни температури и влажно време. Просто не си прави труда да се размразява или го прави веднъж на 10-на часа. За сравнение дайкините при тия условия се размразяват 10 пъти на час. Така че това са двете крайности, може би трябва да е по средата. Но е факт, че осаката трупа лед над нулата. Като станат отрицателни почва по-начесто да се размразява, но без да се старае особено. Затова пък следи когато температурата стане към -5Ц тогава прави едно много старателно размразява и се изчиства. И обикновено се поддържа чист при отрицателни теператури, освен ако не задържи дълго време -15 - -20Ц както беше преди година-две. Тогава почва да не може да се изчисти, въпреки че почва начесто да се размразява.

Нед Яну 24, 2016 6:48 pm
Профил

Daikin (както и доста други именити марки) размразяват когато температурата е под +5 градуса. Но няма климатик който да размразява по-често от 45мин, и това от края на предишното, т.е. "импулса" му е 45 минути, "паузата" (дефрост-а) е между 5 и 15, докато датчика усети че температурата на питата се е повишила достатъчно. Обикновено тези 45 минути са при максимално натоварен компресор, ако примерно компресора бичи на 50% от номинала времето става двойно, т.е. 90 минути и т.н. Съответно това води до един извод как да "получим" климатик който дефроства по-рядко - презапасяване по мощност. Това обаче може да доведе до дискомфорт от повече шум, както и по-лоша ефективност.
Някой марки в по-високия си клас (Toshiba - :prayer: ) имат повече термодатчици отвън и "усещат" когато външния топлообменик почне да не се справя според очакваното за текущите условия, т.е. когато поради заледяване ефективността му падне. Много ценно и важно нещо, но за съжаление го няма при по-човешки ценоориентирани модели или марки.

Като питах за вътрешности - търся си подходящ донор за термопомпа. Т.е. добро външно тяло - качествен компресор и големи топлообменници. Ако пак се навреш в него, щракни табелата на компресора и каквото още има наоколо.

Може би timt ще даде някоя идея в тая посока? Нещо 18-ка/24-ка, по-възможност двойнороторно ... :oops:

Нед Яну 24, 2016 7:11 pm
Профил

Отиваш в Стара Загора поне ти е близко и търсиш Фирма Новотехпром. Имат и страница, там идеи и варианти много.
За надеждни, едва ли. По принцип всички си работят добре в режим или само за отопление или само за охлаждане а при всички комбинирани е един вид компромис. При добра електроника и правилна настройка (хладилна и електрическа) всичко работи.

Нед Яну 24, 2016 8:06 pm
Профил

gicho, осаката ми е от 7 години и съм я наблюдавал доста та мога да ти кажа, че не съм виждал безпричинно да пуска дефрост. Единствено при прехода -4/5Ц тогава задължително прави едно солидно чистене. Но над тая температура очевидно софта не си дава зор. Докато в офиса сме с 4 дайкина и около нулата се накъсват от дефрост. Не веднъж съм ги гледал, питите им съвсем чисти, а ония пускат дефрост.
Честно казано не знам кое е по-правилното. По принцип дайкините се славят с висока ефективност, аз консумации не съм замервал, но им вярвам и предполагам, че може с тая цел да се стараят питите винаги да са чисти. От друга страна при влажно и близко до нулата това е мисия невъзможна. И със сигурност не е през 45 мин, по-скоро през 15-20 мин.

Относно донорството - ще ти го снимам. Може да видиш размерите на осака.бг щото аз имам чувството че тялото е с по-големи размери. Няма да се учудя ако е взето от 24- ка, но не съм проверявал. За сметка на това компресорът ми изглежда дребен ;-)

Нед Яну 24, 2016 8:16 pm
Профил
Аватар

От дефроста няма как да се избяга! Влагата от въздуха замръзва във вид на скреж по ламелите и постепенно задръства питата. От там пада потока на въздух и няма от какво да се помпи топлина. "Зимните" климатици е желателно да са с по-редки ламели, но това е свързано с по-голям размер.
Проблемът с дефроста е ,че повечето климатици следят само един термодатчик - този на питата. В момента в който видят -0°C почват да циклят дефрости ,независимо дали има влага. Така питата се чисти сигурно, но се губи мощност от престоите. Размразяват докато не видят +5..10°C на питата. Най-тъпите климатици пък даже и не следят температурата, а си карат "по време" - те най-бързо стават на буца.
При по-умните слагат втори термодатчик , за външния въздух. Те не следят абсолютната температура, а разликата между питата и въздуха. Ако тази разлика стане голяма, значи топлообмена се е влошил (от скрежа) и питата рязко се охлажда. Хубавото е ,че при много студено време влагата е много малко и няма нужда от чести дефрости. Така че датчика за външна температура не е толкова като екстра за потребителя, ами пряко обслужва "умния" дефрост.

Ледът (не скрежът) е друго. Когато скрежа се стопи, водата се стича долу в тавата/дъното и там веднага замръзва в тънък слой. Постепенно, слой след слой, ледът пълзи нагоре, пълни дъното, започва да "прелива" извън климатика и пуска дълги висулки. Даже може да стигне до вентилатора и да му спре перката. "Северните" климатици имат нагреватели по дренажния път ,които не позволяват на водата да замръзне преди да се оттече. Интересно дали тази Осака има нещо такова под питата?

Друга зимна екстра е, да се подгрява компресора преди "студен" старт с нагревател или направо с ДЦ ток през намотките на двигателя.

Нед Яну 24, 2016 10:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща