Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Използване на "Дренажен нагревател" 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Използване на "Дренажен нагревател"
Grubi написа:
ТоНи - картинката е яка, единия със сериозна защита, а другия само с бейзболна шапка, че и ръкавици :) Но нямат каски

Каски не им трябват, няма какво да ги удари по главата :D, не че нямат, маски имат но в случая не са нужни ватата е тежка работят на открито, този с маската мако се е престарал, изолацията е каменна вата и си е фабрично запечатана, маските съм ги взел за бояджийното но пък който иска си го изпозлва, виж гащиризона си е нужен за да не се чешеш цяла вечер :D.

Съб Яну 02, 2016 7:22 pm
Профил

Grubi, мерси за офертата, но няма нужда - моят кабел сега пак си е с щепсел накрая че и с регулатор. Вариантът с духалка ме спира откъм надеждност, не са малко пожарите от такива боклуци.
А и в момента цената на тока не ми е проблем, тъй като токът там не се отчита :P Само че по същата причина гледам да се ограничавам откъм консумация че енергото ще видят разликите и може да има други проблеми.
Иначе топлим тръбата, само че ако сложа тоя кабел около нея ме притеснява водомера да не омекне. Терморегулаторът не е с изнесен датчик, така че няма как да го сложа точно да мери колко е на тръбата. Влизащата тръба е полиетиленова май (черна). Не знам ако я стопля прекалено да не стане друга беля.

Иначе идеята ми за големия кабел беше да си сложа бекъп отопление паралелно на водното подово - ако нещо се скапе по термопомпите да мога да пусна простия кабел. Цената е ясна, но това е резервен вариант на основното отопление. Например ако се повреди циркулационна помпа в неделя да имам отопление за ден-два докато ремонтирам.
Другата полза е за подпомагане на термопомпата и водното подово - няма смисъл водната система да се прави с 3-4 пъти запас за да може да набира бързо, или за да покрива 10-20 часа от годината средно, в които примерно температурата е под минус 20. Твърде голямата термопомпа ще работи неефективно в 90% от времето, за да покрива максимумите. Отделно в баните е удобно да се подсигури по-голяма мощност моментно, което пак може да стане за 30 лв.

По- ме вълнува дали са им качествени кабелите на СБУ-то - ще заръчам да ги разгледам. Гледах че добрите са с екранировка която се заземява, и вътре вървят двата кабела - това ми се вижда добро решение, хем е безопасно, хем електромагнитните излъчвания ще са по-малко? Иначе вариантът бил да се сложи фолио под кабелите за тези цели, но екранировката по- ми харесва.

Съб Яну 02, 2016 10:13 pm
Профил
Аватар

На село водомерът (от самото начало си мислех за това) е в по-плитка от двуметрова шахта и е някъде из градината и от векове не е замръзвал. Ръгаме отгоре някой чувал пълен със слама...

Съб Яну 02, 2016 10:20 pm
Профил

30 лв са нищо, слагай ги смело.
Фолиото изглежда е за защита на хората от пробив, оплетката сигурно ще свърши работа. За защита от елмагнитни лъчения май се шегуваш.
Разбирам,че накъде в мазето имаш пластмасови тръби с водомер и те притеснява да не прегрееш /разтопиш тръбите. Направи разклонение и следи И температурата на водата.
А можеш да вкараш и нагревател във водата.
http://www.water-technic.com/mesingova- ... -mm-p1808/
http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... 0+50C+NC-M

Съб Яну 02, 2016 11:12 pm
Профил

Защо да се шегувам, имам предвид че по този кабел вървят едни 10 ампера. Ако е единичен разхвърлян из стаята ще си има електромагнитно поле около него на 50Hz. Ако вървят като двойка токовете в двете посоки ще унищожават полето си донякъде? Може и тотално да мисля глупости?
А това с оплетката ми се вижда най-сигурното (откъм безопасност при пробив), но на СБУ-то май не са такива, по-скоро са си прости изолирани единични проводници от съпротивителен материал.
А за водомера - точно така си е, не е мръзнал, но сега там сградата е в ремонт и някой прозорци са временно затворени не много ефективно, затова се страхувам да не е по-зле отпреди.

Съб Яну 02, 2016 11:22 pm
Профил

Споко няма да стопиш тръбата, тя всъщносе е полиетилен или полипропилен? Нали по същите тръби тече и топлата вода по сградите, там не са изключени температури от 80 градуса въпреки че регулатора трябва да държи до 60. Тези кабели принципно се изчисляват на база колко ти е дълга тръбата, какъв материал е и до колко се очаква да падне околната, също така дебелина на изолацията. Ако нямаш изолация ефект от кабела дори и директно навит е нищожен. Heattrace имат добро ръководство някъде в сайта им.

Съб Яну 02, 2016 11:49 pm
Профил
Аватар

Няма грижи, ако размислиш пиши - този е саморегулиращ се и постоянно беше изложен на влага и вода, пише само да не се потопява директно, и разбира се най-вече където са връзките.

Нед Яну 03, 2016 12:45 am
Профил

Тръбата е полиетилен (черна), поне така ми изглежда. Това е влизащата от ВиК-то тръба, преди няколко години са подменили бившата метална такава. Не е същата като полипропиленовите (сиво-бели) дето ги слагат сега за вътрешни инсталации.
То каквато и да е, над 80 градуса едва ли ще вдигне кабела, освен ако цялата му дължина не я увия около 10см тръба.
Нагласил съм няколко "бали" каменна вата да затиснат региона, ама някой майстор ги беше преместил и трябва да обиколя да ги видя къде са прибрани сега.

Нед Яну 03, 2016 4:26 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Може да си направиш изолационна кутия от 10см стиропор (лепи се с монтажна пяна). Важно е са оставиш пода отдолу открит, защото от него идва топлината. Изолацията ,каквато и да е , ще намали драстично мощността за подгряване (даже и до нула). Нагревател става от всякакъв проводник(пресмята се R), стига да го захраниш с по-ниско напрежение. В случая повече от 20W едва ли ще ти потрябват ( с изолацията). Пластмасите ги облепи с алуминиево тиксо, да разпределя топлината.

Нед Яну 03, 2016 2:11 pm
Профил
Аватар

Мнение Дрън дрън ярина :)
Сутринта у нашенско термометрите сочеха под -13 градуса, не че вчера беше по-топло. На работата по някое време се шляпнах по челото: малей, водата! Ама нямаше нищо замръзнало освен една калпава канализация.
Отворих шахтата: отгоре ламаринен капак с една педя скреж, надолу се ядва. Дълбочината е метър и половина но има тръби и на половин метър. Хвърлих един огромен пластмасов чувал от инертни матряли, а върху капака затиснах с камъни парче стиропор. Къв нагревател, ква туба бензин?! :)

Пон Яну 04, 2016 12:02 am
Профил

Ами ако я облечеш едва ли ще замръзне и без нагревател. Ако обаче я обличаш нагревателя може да и дойде много, т.е. да я нагрееш повечеко.

Пон Яну 04, 2016 8:15 am
Профил
Аватар

брей, колко сте изписали за една обикновена тръба...

Пон Яну 04, 2016 5:22 pm
Профил

Малко е даже, че ако се спука.... :wink:

Пон Яну 04, 2016 10:08 pm
Профил

тръба тръба .... ама ела да видиш у нас какво е, извадиха 2 вградени гардероба и разбиха 3 кв.стена да оправят някакво PP ... не че е от студ де, преди няколко месеца правиха ремонт някъде отдолу, явно са му видяли сметката и тъкмо по нова година му дойде времето, то нас ни нямаше, а не разбрах само водата къде е текла, не е у нас, и долу не се вижда .. чудна работа ....освен котката да я е изпила :)

Пон Яну 04, 2016 10:11 pm
Профил
Аватар

гичо,
не можах да разбера това в мазе ли е (говориш за стая) или е шахта на улицата?
колко цола е тръбата?

на вилата ми замръзваха тръбите е вдната баня (вървят по външна стена). това става под -5С навън.
нормална поцинкована шевна тръба 1/2 до към -10С не се е пукала, просто замръзва и не тече вода. спука се едно коляно, та свалих всичко с плочките.
после сложих РР, жица по дължина и изолационна тръба (жицата е вътре), закрепих с пяна, замазка и плочки. има някакво регулаторче, около нулата да пуска тока. така е вече двайсетина години. гледам, че зимата прави някакви ватове на празна къща, явно релето си работи :D

Пон Яну 04, 2016 11:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща