Отговори на тема  [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Загадка с глим лампа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Загадка с глим лампа
bateAz написа:
Т.е гледай на глимката като на активен елемент.

Също и на междината между контактите на релето. Каквото става в глимката, същото става и в междината. С разликата, че капацитетът на контакта в момента на отваряне е доста по-голям и вероятността за осцилации също. Ако това е причината, със 100к резистор на мястото на лампата предполагам ефектът пак ще го има, ама проблемът е в рохкото яйце, дето се шашка от такова нещо, не в релето или лампата.

Нед Юли 20, 2014 10:42 am
Профил
Аватар

Ми рохко е - мъчим се да правим нискобюджетно изделие. Цялото нещо е термо-влаго регулатор. Основна целева група - ентусиасти дето сами си люпят пилета - демек за инкубатори :)

Смущението напрактика бърка измерването от датчика, който представлява едно малко пикче което мери един капацитивен датчик за влага и един датчик от сорта на LM335 за температурата. После прави два пвм-а с честота 490Hz и ги пуска по две линии. Контролера после мери периодите и запълването на пвм-ите и така си получава стойностите. Меренето е осъществено с gate функциите на таймери 3 и 5. Странното е че таймер 3 не се смущава а 5 се смущава - в даташита уж ги дават абсолютно еднакви двата входа, ама явно имат някакви ралзики.

Бобината на релето не е проблема - без глимките - няма проблеми. За допълнителни филтри по платката място просто няма. То и без това съм сложил доста повече неща отколкото трябва за такова нещо. Ето това е изделието : http://www.proton-bg.com/Article_Detail ... icle_ID=21 и цялото това нещо в материали излиза под 50 лв. с ДДС.

Нед Юли 20, 2014 11:07 am
Профил ICQ

Абе ако две глимки събарят у-вото нещо не е наред..

Нед Юли 20, 2014 12:55 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Абе ако две глимки събарят у-вото нещо не е наред..

+1

Нед Юли 20, 2014 1:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Е да де ама една дрелка не го събаря?!?!

То ако всичко беше наред - щях ли да питам...

едит : то въобще нямаше да ми бърка меренето ако не съм направил куп защити против грешни четения. Напрактика се осредняват 512 замервания за едно показание и това че един импулс бил различен - не го обърква като стойност въобще. Ама една от защитите реагира и за момент дава "грешка" на входа а уреда изключва сответния изход (пак защита). След това си се възстановява нормално. На практика тия релета са предвидении за две неща - изходи за аларма или таймери за въртенето на яйцата. И в двата случая ще сработват порядъчно рядко и няма да оказват практически никакво влияние върху работата. Ама мен ме дразни като знам че нещо не е наред.

Нед Юли 20, 2014 1:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Те са! Ако имаш спектроанализатор ще видиш какви широки спектри могат да генерират.
Горещо препоръчвам да се прочете материала, към който дадох линк.

Нед Юли 20, 2014 1:35 pm
Профил WWW
Аватар

То аз вече съм почти сигурен, че точно глимките са причинителя в случая. Вероятността някога на тези релета да има глимки е нулева - по вероятно е да има някаква сирена на ниско напрежение захранена от нещо друго или някакво асинхронно моторче. Вече имаме продадени 150 устройства, които са само терморегулатор и при тях няма никакви оплаквания от такива ефекти - там схемата е същата. То верно че там се мери направо LM335 и сигнала му минава през едно RC ама ако шашкаше професора, щяхме да сме чули вече.

Нед Юли 20, 2014 1:46 pm
Профил ICQ

Не е въпроса дали са те а защо, особенно в момента на изключване няма от къде да дойде кой знае колко енергия. Излъчват както всички от тоя тип, вкл.луминисцентни. Не съм чел статията, но по спомен плазмата мисля имаше подобно поведение, но каква може да е енергията? Дрелката може и да не те бърка, ако искаш да тестваш, тествай с нещо което вкарва по сериозни смущения, голям индуктивен товар например. Подозирам че и голям контактор на мястото на глимката ще ти създава проблеми.

Нед Юли 20, 2014 4:49 pm
Профил
Аватар

О - голям контактор със сигурност ще създава грижи - ама вероятността да се слага такъв на релето е малка. То тези неща си ги продаваме само ние засега и предлагаме нещо като lifetime гаранция - ремонт, смяна, съвети за настройка по телефона и т.н. Та един-двама с контактори лесно ще ги излекувам.

Моето притеснение е повече да не стане цялата серия да прави проблеми. Даже отначало тръгнах да търся проблема в ULN-ката. Слагах допълнителни диоди на бобината на релето и като видях, че не помага, почнах да го търся на друго място. Като махнах глимките и видях че изчезна нещото, чак тогава изникна гадния въпрос "защо"...

Нед Юли 20, 2014 6:48 pm
Профил ICQ
Аватар

ToHu написа:
Не е въпроса дали са те а защо, особенно в момента на изключване няма от къде да дойде кой знае колко енергия. Излъчват както всички от тоя тип, вкл.луминисцентни. Не съм чел статията, но по спомен плазмата мисля имаше подобно поведение, но каква може да е енергията? ....

Проблема не е в количеството енергия, а в какво тя се превръща. В случая плазмата е и генератор на смущенията и антена.
@Cekins,
Би ли направил следния експеримент - навий няколко витки проводник около глимката и заземи единия край. Виж какво се случва със смущенията.

Нед Юли 20, 2014 7:13 pm
Профил WWW

Абе така е, но ако смущението се предава безжично, то няма да е само в захранването.

Нед Юли 20, 2014 7:16 pm
Профил
Аватар

Мога само да го зануля евентуално. Тука дето ми е работилницата нямам заземление - само 0... Ама утре ше пробвам де...

Нед Юли 20, 2014 7:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
Мога само да го зануля евентуално. Тука дето ми е работилницата нямам заземление - само 0... Ама утре ше пробвам де...

Имах в предвид да се свърже към "земята" (масата на платката). Но може да се опита и зануляване и истинско заземяване.

Нед Юли 20, 2014 8:33 pm
Профил WWW
Аватар

Е какъв е смисъла да го връзвам към масата на платката ? Не че не мога де ама така няма ли съвсем да вкарам смущенията в масата?

Нед Юли 20, 2014 8:43 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Има различни видове глимки.
Най-опасни са тези , които са проектирани да работят без ограничителен резистор.
Те са с друг пълнеж , и разряда в тях е много агресивен.
Виж дали в глимките има резистори , ако няма - лошо.
Пробвай да сложиш резистори.

Нед Юли 20, 2014 8:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща