Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Проблем с gsm 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Проблем с gsm
То е или
1. Захранването кляка и този дроп насмита и другата електроника. Ама това казваш, че си го проверил. Или
2. Поради лоши маси : като т.1: това може да се провери даже с мултицет - пускаш ток и мериш пада. Или
3. Излъченият сигнал от иначе добра и съгласувана антена смущава електрониката. Това се проверява, като се запои коаксиален кабел към пина за антената, масата на кабела се запои за масата на модула досами антенния пин, и антената се изнесе на 1-2 метра. Това мисля, че трябва непременно да го провериш. Или
4. Масата ти "не е истинска" по RF. Освен това виж устройството да не си го замасил през няколко интрефейса - например USB + дебъгер + осцилоскоп и т.н.

Чет Юли 10, 2014 11:05 am
Профил ICQ

Мда, това с изнасянето на антената ще го тестваме специално... по принцип тествахме с външни антени дето имат някакво кабелче, но не сме се сетили да го проверим това.
Иначе за момента колегата забелязва ясна зависимост между проблемите и честота на радио канала. Освен ако не се окаже, че клетките са така подредени наоколо, но модулът има тестов режим на приемане и на получаване, та ще спретнем една постановка едно устройство да предава, друго да мери и като развъртим честотите ще се види...

Чет Юли 10, 2014 12:58 pm
Профил

не писах какво стана щото не аз го боря тоя проблем, но се оказа голям проблем с опроводяването на антената.... След преработка на платките проблемите изчезнаха или поне така си мислихме. За съжаление се оказа че все още има някакъв малък процент на платки и ситуации с проблеми.
Лошото е, че по-нататъшно подобряване на съществуващите платки е малко трудна работа. Демек източникът на смущенията (gsm-a), щем не щем - ще трябва да го търпим. Та сега умуваме как да позащим малко проца (STM32) да не се шашка.
Проблемът е че когато gsm-a предава осцилатора на STM-a се смущава, даже се задейства защитата като я включим. А пък като не е стабилен осцилаторът, PLL-a и той се шашка и ако тече USB комуникация и USB-то забива, по UART-тите също става мазало (те поне не забиват де).

В момента се опитваме да разберем как точно се шашка шибания осцилатор, дали през захранването става нещо или по друг път, но те ST даже не са писали от къде точно се захранва. Имат изисквания VDD да е стабилно, би било тъпо да се захранва от там, но пък от друга страна това ни е най-чистото захранване и поне досега не сме видели шумове там. Опасявам се да не е Vcore-a щото там аз съм преписвал и съм сложил само 2бр по 2.2u. Не знам как съм пропуснал поне едни 100nF да сложа...
Както и да е, борим го... търсим причини, експериментираме... но ако някой има идеи как се защитава осциалтор да свирка ;-)

Вто Сеп 09, 2014 9:31 am
Профил
Аватар

Замасяваш корпуса на кристала.
Правиш резонанса по-нискоомен, т.е. слагаш по-големи кондензатори отстрани на кварца.
Слагаш тенеке над проца, запоено на маса само в една точка.
Все пак изнеси антената, да видим да не би по захранване нещо да се насмита.

Вто Сеп 09, 2014 9:57 am
Профил ICQ
Аватар

miro_atc написа:
За съжаление се оказа че все още има някакъв малък процент на платки и ситуации с проблеми.

има малък процент платки, които винаги правят проблеми, или всички платки в малък процент от случаите правят проблеми? различно е.
miro_atc написа:
ST даже не са писали от къде точно се захранва (PLL-a)

и аз се чудя понякога дали това е дълбоко пазена тайна или е просто недоглеждане от мързел.
miro_atc написа:
Опасявам се да не е Vcore-a щото там аз съм преписвал и съм сложил само 2бр по 2.2u. Не знам как съм пропуснал поне едни 100nF да сложа...

ми залепи един 100nF със същия размер върху 2.2nF. макар, че надали ще помогне.
miro_atc написа:
но ако някой има идеи как се защитава осциалтор да свирка ;-)

с тенеке

предполагам имаш предвид вътрешния осцилатор? ще е трудна (изследователка) работа.
на първо време трябва да разберете дали е от дропове в захранването или от RF излъчването. най-вероятно е кумулативен ефект И от двете, което ще е още по-трудно за диагностициране. ето какво се сещам сутрин рано, преди второто кафе:

1. махнете модула и сложете еквивалентен импулсен товар на негово място. така ще можете да премерите дроповете в захранването без да има RF мощност, щото тя е достатъчна да влезе в сондите сама по себе си и няма да знаете какво мерите, ако има работещ модул.
2. опитайте да облъчите цялата платка с импулсна мощност 2W на ~920-950МHz при стабилно захранване. генератор, усилвател и някакъв прост дипол би трябвало да са достатъчни за експеримента. като местите дипола по платката може да установите горе-долу кой чарк доколко се подава на лоши влияния.
3. пробвайте с външен осцилатор. най-добре отделен генератор, а не само с кварц и вътрешния. намерете генератор с хубаво канче и обезателно го заземете, като непрекъсното си мислите за RF. жицата от генератора до пина на процесора да е възможно най-къса.
4. наистина сложете тенеке на процесора. обърнете внинамие на размера на тенекето, да е различен от полувълна на всички честоти на GSM модула

тези неща обаче ще помогнат само да се ориентирате къде е проблема. как да се реши е следваща стъпка.

Вто Сеп 09, 2014 10:01 am
Профил

то кварца е с тенеке, замасено уж ама...
Мен ме съмнява че "масата" ни е много относително понятие.... двуслойна платка с много сигнали, разправям им аз че сме за многослойка, ама не зависи от мен.
Един от проблемите е възпроивеждането им. По някаква причина, когато е разглобено устройството няма проблем. Даже и сглобено е много интересно, че като си доближиш ръката на 10 см и тогава се получава. А теста го правим като с командичка накараме gsm модула да предава на определен канал/честота. Щото има пряка зависимост от честотата на която предава и проблемите ни. Добре че го има тоя тестов режим, че иначе ако чакаме клетката да ни избере честота тото-то става много голямо ;-)
Друго странно за мен нещо е, че в реална ситуация проблемите се появяват само при наличие на добра връзка, т.е. когато имаме голямо CSQ. Нямам обяснение защо е така, все пак при добро CSQ би трябвало модула да работи с минимална мощност. На места където покритието е лошо, както е тук при мен, не съм забелязал да има проблем при нормална работа. Go figure...
Иначе видях че Комет имат генераторчета, ще накарам колегите да сложат един и да тестват да видим...

Вто Сеп 09, 2014 10:30 am
Профил
Аватар

вие сте се вкарали в ебаси филма...

каква е честотата?
търсете по платката писта с някаква кратна честота и я удължете с 1см примерно. или по-добре залепете някакво медно фолио (заземено DC или RF) върху нея, но внимавайте колко е дълго самото фолио. или и двете.
дължините за земите също ги проверете, и те са антени.

все пак обсъдете тестовете от горния ми пост с колегите.

Вто Сеп 09, 2014 10:44 am
Профил

ДедоБоре написа:
каква е честотата?

В момента не я знам, то като е затворено и нямаме трейс... Преди с кофти антената се виждаше ясно, щото той теста ни върти каналите и на 40 и някой си беше като стигне и бум. Ще те излъжа за точната честа (не тествам аз), но в ниския банд е проблема някъде 860-870MHz май беше, За мен беше важно че е конкретна честота, а не стойността й ;-)

Вто Сеп 09, 2014 11:09 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
ДедоБоре написа:
каква е честотата?

В момента не я знам, то като е затворено и нямаме трейс... Преди с кофти антената се виждаше ясно, щото той теста ни върти каналите и на 40 и някой си беше като стигне и бум. Ще те излъжа за точната честа (не тествам аз), но в ниския банд е проблема някъде 860-870MHz май беше, За мен беше важно че е конкретна честота, а не стойността й ;-)

Това ми звучи като резонанс (антена) на някои писти. Трябва да го нарушиш - това става с малки кондензатори, а може и да му намалиш качествения фактор- т.е. с резистори.

Вто Сеп 09, 2014 12:03 pm
Профил
Аватар

Интересно как го карате да излъчва на произволна, зададена от вас честота? Аз се сещам за един начин, но се съмнявам да го правите.
Освен това определено честотата не може да е тази която си посочил защото е извън ъплинк обхвата 890 MHz - 915 MHz.

Няма пряка връзка между високата стойност на приемния сигнал и излъчваната от модула мощност. CSQ параметъра показва как модулът чува клетката, а мощността на предаване се контролира от мрежата в зависимост как тя чува. Ако антената е "лоша", може да инструктира модула да излъчва с висока мощност въпреки че в обратната посока сигналът е силен.

Ако е възможно сложи една снимка на фрагмента от платката с антената.

Вто Сеп 09, 2014 2:55 pm
Профил

Не разбирам много от RF магии, ама щом се влияе от пръст, може би се променят много параметрите на антената и почва да връща мощност в предавателя и от там се появява смущението. Това че е честотно зависимо, означава както Ицо каза - резонанс, огледайте за нещо, което можеда направи трептящ кръг - дълги писти, дълги земи ...

Вто Сеп 09, 2014 3:34 pm
Профил

ilkor написа:
Интересно как го карате да излъчва на произволна, зададена от вас честота?

Модулът (ublox) си има тестов режим и АТ командички...
Цитат:
End User Test +UTEST
Description
Sets the module in non-signalling (or test) mode, or returns to signalling (or normal) mode.
In test/non-signalling mode the module switches off the 2G/3G protocol stack for performing single tests which
could not be performed during signalling, since the radio frequency part is directly controlled by the test.
When entering test mode, it is possible to sequentially trigger the following actions for testing purposes:
* 2G Transmission of GSM burst sequence on the desired channel and power level (only 1 time slot configuration is available)
* 2G Transmission of 8PSK modulation burst sequence on the desired channel and power level (only 1 time slot configuration is available)
* 3G Transmission of WCDMA signal on the desired channel and power level
* Receiving signal detection and RF level measurement on the desired 2G or 3G channel
* Receiving signal detection at diversity antenna input and RF level measurement on the desired 2G or 3G channel

Цитат:
Освен това определено честотата не може да е тази която си посочил защото е извън ъплинк обхвата 890 MHz - 915 MHz.

както казах и преди не съм сигурен в точните честоти...

Цитат:
Няма пряка връзка между високата стойност на приемния сигнал и излъчваната от модула мощност. CSQ параметъра показва как модулът чува клетката, а мощността на предаване се контролира от мрежата в зависимост как тя чува. Ако антената е "лоша", може да инструктира модула да излъчва с висока мощност въпреки че в обратната посока сигналът е силен.

не знам... обикновено като е кофти антената е кофти и в двете посоки ;-)
пък и аз говоря повече за мястото, в мисъл като се тества на различни места...

Цитат:
Ако е възможно сложи една снимка на фрагмента от платката с антената.

ох да не мислиш че е толкова лесно с тъпия ми телефон, добре че колегата е с айфон ;-)
след преработката всъщност коаксиалното кабелче на антената е директно запоено на пина на модула, пистата е изрязана... не знам какво ще видиш

Прикачени файлове:
IMG_2594.jpg
IMG_2594.jpg [ 167.14 KiB | Прегледано 1653 пъти ]
Вто Сеп 09, 2014 3:58 pm
Профил
Аватар

Аз лично не мога да видя такава писта свързана с антенния пад. Виждам захранването - последния пин и масите около антената. Да не би да е от другата страна на платката? Сигурно ли е че е изолирана в момента от него?
При тестовете къде се намира тази подвижна антена? Каква е антената? Ако няма съгласуване е възможно и екранът на кабела да излъчва.

Определено не е добра идея да поставяте сигнални линии близо антената - а на снимката се виждат ...
Ако е възможно снимай гола платка без елементи ... по лесно ще се анализира качеството на масата.

Вто Сеп 09, 2014 4:21 pm
Профил
Аватар

Види ми се, че масата ти е като швейцарско сирене. То и аз понякога се налага да правя подобни щуротии, та това не е критика. :wink:

Какъв е импеданса на кабелчето и антената?

Вто Сеп 09, 2014 4:30 pm
Профил

нямам при мен гола платка...
Преди антената беше изведена от друго място, имаше виа и ходеше от другата страна на платката... кофти идея (виа-то е индуктивност и пистата минаваше под маси, т.е. капаците и се получаваше трептящ кръг). Но сега пистата е изстъргана... и коаксиалното кабелче е запоено директно. Съседните пинове на антената са маси естествено...
От другата страна е почти празно, особено след като вече няма и писта, така че каквото виждаш от тая страна това е.
Дали е съгласувана антената не знам, то ако беше всичко наред сигурно нямаше да имаме проблеми ;-)

Вто Сеп 09, 2014 4:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща