Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Някой знае ли как и с какво се запоява това ABS MOTRONIC 5.3 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Някой знае ли как и с какво се запоява това ABS MOTRONIC
Е що не става би ли обяснил малко повече.

Пет Мар 14, 2014 9:56 pm
Профил
Аватар

Ами по спомен "жицата" е нещо от сорта на 250-300 микрона, т.е. дебелжка. 2 броя. Незнам какъв обем лепило трябва да нанесеш за да осигуриш тая проводимост. Бая ток си харчи. И не като реотана на стъклото - там са паралелни и да имаш пад в единия... ще грее малко по слабо. Това е компютър. Отделно, че вибрациите са откъснали бондирана алуминиева жица (при това дебелжка), как я виждаш да я удъържиш да не се изтръгне с лепило? Несериозно е.

Съб Мар 15, 2014 9:37 am
Профил ICQ
Аватар

Отделно от казаното от Цецо - не всяка боя става за боядисване на каквото ни хрумне. Не всяко лепило може да залепи каквото ни попадна в полезрението. И други в тоя дух...

Съб Мар 15, 2014 12:50 pm
Профил

Тия жици дето се повреждат, са силови - към разни електромагнитни клапани. Там върви не малък ток, така че с лепила не става.
Цаката е в специалния флюс за алуминий, прилича на масло. Е, и многото опит разбира се.
Подобни "технологии" ползват и за ремонт на електрониките на VP44 помпите. В тая посока може да има повече информация из нета.

Сря Мар 19, 2014 11:37 am
Профил
Ранг: Ориентиран

Точно и аз това казах , ама аз кой съм някой да ме чуе ... благодаря gicho ... Благодаря и на другите
Задалжително ли е да са от алуминий ... ако са от меден проводник ?

Чет Мар 20, 2014 12:08 pm
Профил
Аватар

Ти не можеш да ги смениш и да искаш. Те се късат в горния край, към куплунга. Долу са бондирани направо на подложката. Демек можеш да възстановиш нещо само в горния край и то с много условности. Долу няма как да бараш.

Чет Мар 20, 2014 4:57 pm
Профил ICQ
Аватар

А, и на подложката може да се пои. Само трябва да се внимава какви припои и флюсове се използват, че някой буквално дезинтегрират пада...

Пет Мар 21, 2014 1:35 am
Профил

Питах за друго ... Има модели които не са толко дебели като на клипа, а са дебели колкото съседните... За такива имам предвид ...

Пет Мар 21, 2014 6:02 am
Профил
Аватар

itso.t написа:
А, и на подложката може да се пои. Само трябва да се внимава какви припои и флюсове се използват, че някой буквално дезинтегрират пада...

Точно. Пада направо остава върху човката на поялника. Поне с мен така се случи :)

Пет Мар 21, 2014 9:03 am
Профил ICQ
Аватар

yanko8605 написа:
Питах за друго ... Има модели които не са толко дебели като на клипа, а са дебели колкото съседните... За такива имам предвид ...

Не знам с какъв материал са бондирани тънките проводници, че в днешно време има всякакви, но е някакъв говнолин. При досег с флюс буквално изчезват. Как ще ги запояваш, ти си знаеш...
Апропо, идеята за меден проводник не е лоша...

Пет Мар 21, 2014 12:43 pm
Профил

На колко градуса с какъв флюс ?

Пет Мар 21, 2014 5:08 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

-Всички бошови изчадия са от тоя сой,скапват се но за щастие се оправят, ...и то не в англия :)
Да бондирано е и то с най тъпия материал ,алуминиев проводник(щото е евтин а немската свиня иска да печели и то в пъти) ,-защо? е направено по тая хибридна технология -керамично дъно със планарен монтаж.....-моето обяснение е , защото швабските тъпанари толкова си МОГАТ :mrgreen:
ДедоБоре написа:
това устройство е специално проектирано да се скапе след определено време и да не е ремонто-пригодно, особено от майсторани.
целта е ритмично да си продават кутийката за няколко хилки.

-да прав си специално проектирано е от некадърни кухи швабски дизайнери-корифеи на технологичната мисъл , ама да не им се сърдим те толкова си могат, а и да са "живи и здрави" че съсдават работа на такива като мен.
-Отремонтира се всичко това направено по хибридната швабска технология, без значение дали е от бош сименс или телефункен -темик...те всите са от едно котило...швабско...и толкова могат :D
-Ако разчитат обаче на продажби на нови контролери, май са се излъгали в сметката без кръчмар.
-Занимавам се професионално с Електроника от 35 години, а със автомобилна електроника конкретно от 15 години, възстановил съм стотици контролери "ABS-ESP-ECU-ICU-BSI -Комутатори и новите EGR на темик ,пак по тая технология"...- разбира се успеваемоста не е 100% ако контролера е дефектирал тотално ,но тогава въобще не се предприема ремонт-просто преди това се диагностицира и става ясно за ремонт ли е или за нов"втора радост" от моргата :D
-Та думата ми беше за това че досега не съм имал случай някой човек(клиент) да си поръча, купи, и постави чисто нов контролер на "стария варел" , кола на около10 години, поради простата причина че стойноста на нов контролер(какъвто и да е той надхвърля в много случаи, стойноста на автомобила :mrgreen:
Та в случай че устройството не става за ремонт, то се преминава не не чисто нов а на здраво такова от моргата...и значи сметката на швабските кухиандри пак е без кръчмар :D
-Ще се опитам да постна по долу няколко снимки на такива електронни модули поправени от мен.

Нед Май 11, 2014 10:57 am
Профил
Аватар

-Най напред рязане на "консервата"!
Изображение
После, ето ги алуминиевите "простотии" и до тях златните "косми" опасни много!
Изображение
Прави се така......- дори ако случайно от невнимание скъсаш някоя "златно чудо", и то се прави, чрез отстраняване на "косъма" :D и запояване на нов свързващ проводник(мост) ,
да се внимава ,площадката на хибридния керамичен модул е химически нанесена и се изпарява ако се пипне със метализирана човка на поялник..........-просто трябва да му се хване цаката :)
Изображение
Изображение
Изображение
-Новите ABS-ESP системи и те не падат по долу в дефектите, още по големи "пръчки" са,ей тоя е производство 2010 година и за втори път го правих, вижда се в дясно няколко които съм възстановявал преди месеци, и в ляво сега преди седмица наново целият останал ред!
Изображение

Последна промяна rockton на Нед Май 11, 2014 12:10 pm, променена общо 1 път

Нед Май 11, 2014 11:54 am
Профил
Аватар

За който си мисли, че rockton е малко краен:
Оглеждах колите на един открит паркинг след градушката в Силистра. Всички бяха като чукани с дървено чукче, някои по-силно, други по-слабо - като една старичка Шкода например, руска кола не видях. Само един сравнително нов Мерцедес бе блъскан свирепо, че чак джама му счупен :)

Нед Май 11, 2014 11:54 am
Профил
Аватар

Поставям и още няколко примера за възстановяване на електронни контролери , Отново дело на швабското електронно "котило" и "гениална инженеродизайнерска мисъл" :mrgreen:
Прословутите VP-44,,, PSG,,, Дизелпомпи на Бош -с горяша електроника и дефектиращи драйвери, отново с хибридни модули с алуминиеви конектори.
Изображение
Тук Другите корифеи' на електронната мисъл и технология ТЕМИК-Телефункен , това е EGR-клапан, произведен 2009 год монтиран 2010 и колата в експлоатация оттогава, скапал се е тъкмо след като е излязла от гаранция, и то отново заради алуминиевите проводници!
Изображение
Комутатор, пак от това котило калпаво :D
Изображение
Сега идва ред на ония какавани от сименс, и прословутите им "симтеци" "Мултеци" и т н..двигателни ECU
-Тук някойпреди мен се беше опитвал да репарира и се вижда първата плошадка в ляво на модула как е "изпарена-изчезнала" от незнание как и с какво да се запоява и прави.
-Добре че има друго място(на кондензаторчето най в ляво) където може да се конектне пин-а ,.....там където съм го и запоил :)
Изображение
Още един,..този никой не го беше пипал и тогава става лесно.
Изображение
Ей тези стават най трудно понеже са много-и са в две повърхнини, долни и горни, премахваш всички алуминиеви лайна и запояваш нови конектори, първо долни после горни, бавно и зор но няма друг начин!
Изображение
Та- с една дума всичко се прави, стига да знаеш как и с какво и разбира се да имаш нужните умения и опит...е и инструментариум разбира се!
А що се отнася до швабските "швайне"........те просто ТОЛКОВА МОГАТ-толкова правят....да са живи и здрави и за в бъдеше да създават работа хората от нашата гилдия :)

Нед Май 11, 2014 12:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща