|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:56 am
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Такт бутон и фаза
Бе правилно, неправилно, искри да хвърчат та да тече купонът казвам аз  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Окт 08, 2013 1:40 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
То на мен още ми е в главата бързовара с лъжички от кафе... Ама уж хора грамотни сме тука, не хамали на строеж, нали?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 08, 2013 3:02 pm |
|
 |
|
741
|
Е то и котлона с открития нагревател не са го правили хамали, а колеги. Само че още не са били хванали гейската тенденция от наше време. Споко, не ми се впрягай, само философствам. И аз съм на същия акъл като тебе  А покрай бързоварчето с лъжичките ме подсети за варен кренвирш с вилици. Забиват му се в двата края и това с жици в контакта. Тоя номер от колежка сътудентка го научих навремето 
|
| Вто Окт 08, 2013 3:31 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Някой разправяше, че мангалите във факултета се топлели с ръждива пружина от легло и две жици директно на рекордомана. Ама колко е вярно незнам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 08, 2013 4:05 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Виждал съм го по ТВ преди доста години - пружината се зачервява! //аз не бих се пробвал 
|
| Вто Окт 08, 2013 4:47 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Майтапът си е майтап ама и дяволът не е дявол: Такчето наистина комутира няколко волта и части от милиампера. Това че самият бутон и платката са под 220 или 5000 волта не е от особено значение - пипаш ги през добре изолираща пластмаса. Кой ви каза, че специалният бутон за 220В/16А е по-безопасен?! Колко пъти ме е "светвал" за няма и нищо докато тези "такчета" са в пъти по-добре изолирани.
|
| Вто Окт 08, 2013 5:39 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бонго а бе ясно, че става дума от самото начало за изолация не между контактите а до бутона за натискане ама като чуят 220 волта и на повечето хора им светва червената лампа и толкова. Аз пък обичам да гледам *чужди* пушеци  . Инак самите тия малки бутони зависи под какво ще ги сложиш, ако са малко оголени железцата им са на няма и милиметър от пипката в средата та е въпрос на конструкция и модел бутон де.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Окт 08, 2013 6:24 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Бутонът сам по себе си е безопасен ако в схемата се използва до напрежение/ток според спецификациите му. Тази капачка обаче е точно по периметъра на корпуса му. Тоест като го натиснеш - разстоянието между пръста и офазения крак ще е 3..8 мм. И ако тоя пръст не е сух и чист - може да стане беля. Или трябва да се мисли за друга капачка, или за друг бутон-като Черито в съседния подфорум - със "скрити" под бутона пера.
|
| Сря Окт 09, 2013 8:41 am |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
Мисля ,че времето за което говориш фазовото е било 127 Волта , а и ако капне капка се предполага ,че моментално ще се изпари. Между впрочем - да не се тълкува като спам или разводняване на темата ,но аз като щяло съм елтехник а не електрончик и така - чисто за себе си взех да събирам информация. Съвсем доказани случая на убити хора от мрежово напрежение 220 Волта аз знам за 4 (четирима) тука в последните 2-3 години. Двама (средна възраст) в бани , един (колега електроинжинер - средна възраст) от незанулена готварска печка и един млад мъж от водна помпа. И аз някога си мислих ,че фазовото не би трябвало да е фатално - перкало ме е многократно ,но дефакто съм бил по ремонт и съм "го очаквал" ,но се оказва ,че е достатъчно смъртоностно , за да ме респектира и да бъда дваж по-отговорен при ремонтите и превенцията. Така ,че МОЛЯ НЕ ПРАВЕТЕ ЕКСПЕРИМЕНТИ ... човешкият живот не струва няколко спестени стотинки.
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Сря Окт 09, 2013 12:23 pm |
|
 |
|
tgi
|
127 волта в БГ не знам да е било, помня като мина от 150 на 220 обаче. Лампите светеха като ден - за малко  . Почти съм сигурен, че и на 220 волта имаше котлони с отворен реотан.
|
| Сря Окт 09, 2013 12:27 pm |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
... не споря - млад съм и не помня стандартите на 50-те - мислех ,че навремето 220 междуфазово е пуснато като линейно. Щото корен от 3 по 127 е къде 220 ... Но това не е такова значение сега. Предполагало се е ,че хората вече имат навици и е било безопасно да боравят с по-високо мрежово ... плюс всичките му салтанати там произтичащи от спестеният материал.
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Сря Окт 09, 2013 12:34 pm |
|
 |
|
tgi
|
Много малък бях та не помня 50-те ли е било или 60-те (1955-а съм раждан).
Разбира се, че 220 могат да убият човек, едва ли някой тук има съмнения относно това.
Но и не е нужно да се надреагира като се чуе числото, примерно тия бутони ей го Стефан си спомена вече какви рискове вижда, явно ще му намери варианта. В друга ситуация - без капачки а под някакъв пластмасов лист - може и да са адекватни, знам ли. В тия неща трябва да се пипа предпазливо, то той именно от предпазливост и е пуснал темата, очевидно.
|
| Сря Окт 09, 2013 12:44 pm |
|
 |
|
741
|
Ако е капка, ще се изпари, като изкипи сериозно - не веднага. Освен това, реотана е положен свободно в канали и като се понадигне малко, си опира директно в тенджерата. А 150V е имало преди да съм бил роден. Помня обаче, че като бях малък, при дядо ми и баба ми имаше такъв котлон на 220V. За такова нещо иде реч: 
|
| Сря Окт 09, 2013 1:30 pm |
|
 |
|
tgi
|
 баш такива бяха, още ми е жив споменът как дядо ми ръчкаше да ремонтира "щекера" (това дето се мушка в котлона, "щепсел" е за в контакта и така му казваме и до днес), те нагаряха непрекъснато, очевидно  . Всъщност споменът ми е за щекера откъм котлона, там все нещо не беше наред. Може и аз да съм ръчкал такова преди 40-ина години дори  .
|
| Сря Окт 09, 2013 2:11 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Печки и котлони... Че доскоро се продаваха нагреватели за вода (бързовари) с открит реотан. 
|
| Сря Окт 09, 2013 2:12 pm |
|
|