|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Чет Юли 30, 2026 12:03 am
| Автор |
Съобщение |
|
stewie
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 5:18 pm Мнения: 381 Местоположение: България
|
 Re: Апарат за кръвно
@Cekins - търсих, честна дума  Даже линк към продукт на този сайт, който искам да ползвам, е в първия ми пост. Въпросът е, че представителството им тук няма сайт, а и на официалния сайт няма цени. Ще се наложи да им пиша, но все ми се струва, че ще искат повече пари, отколкото на мен ми се дават. Но маймуни с трици не се ловят, както знаем  Иначе точно този солеоид, към който е линка, се ползва за подобни неща - и е малък, и ще ми спести една Т-връзка, абе просто супер. Степента на отваряне се контролира с PWM. Както вървят нещата, най-разумният начин е да ползвам два клапана, единият с дросел, ако не се намери какъвто исках. Контролера ще отваря този с дросела докато измери долната граница, и след това ще отваря втория, за да изпусне въздуха докрай. Ще се получи нещо такова:  Това прави една Т и една Х връзка към маркуча. Дали ще има някакво влияние върху точността на измерване? Другото нещо, което си мислех, е - няма ли след като моторът спре, въздухът да тръгне да излиза от маркуча през самия мотор?
|
| Пет Окт 04, 2013 6:41 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9120 Местоположение: Разград
|
Ами аз си мисля че не ползват мотор а вибрационна помпа - не ги зная какво представляват тия дето са с моторче, но предполагам че пак ще са диафрагмени - там си има клапанчета и няма как да изпуска. Какво има да им пишеш - обади им се по телефона - едва ли ще те отсвирят както биха направили в БГ. А и за купуването от алибаба - значи предпочитат WesternUnion за дреболии  15$ ни взеха само за превода, два чипа по 10$ и още 10$ за стандартна поща (30$ UPS/DHL и подобни). Сега чакаме - като дойдат (поне след 20 дни) ще кажа какво е положението.
|
| Пет Окт 04, 2013 6:51 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30693 Местоположение: София
|
Да в доста апарати са вибрационни помпи, аз навремето за друго ми трябваше и бях решил да кормя такъв апарат, ама не и свърши работа., но апаратите ги изкормих де  Иначе за бързите връзки, там наляганията са малки, няма нужда от тия пневматичните, големи, тежки и за твърди маркучи.
|
| Пет Окт 04, 2013 6:53 pm |
|
 |
|
stewie
|
Така... поизясняват се нещата вече. Тези, които аз съм виждал като проекти, ползват мотори - даже и на Микрочип платката: http://ww1.microchip.com/downloads/en/A ... 01556A.pdfМисля, че намерих подходящо моторче: http://www.ebay.co.uk/itm/Japanese-Qual ... 4177169e77или http://www.ebay.co.uk/itm/DC-6V-Mini-Ai ... 43c02067c8с предпочитания към първото, поне някакви характеристики има написани. Мисля, че ще сяърши работа. Соленоиден клапан 5 волта не можах да намеря, но не съм и търсил много - утре  Благодаря на всички за помощта. @Cekins: Цената на този X-valve е 47 долара  Май ще е по-добре с два клапана. Искам да се организирам и да поръчам повечето неща до неделя, така че трябва да мисля повече  Докато съм в темата, да питам нещо друго. Чипът, който ще ползвам, е 64 пин TQFP пакет. Искам да поръчам един-два и да си направя платки, на които да ги монтирам, и на платките да сложа хедъри, такива малки пинчета със стандартно разстояние между тях 100 мил. Значи, footprint на елемента има в Алтиум, обаче тъй като е в такъв пакет, няма да мога да си ецвам платките сам - падовете за пиновете му са 0,3 мм. Исках да питам за дебелината на пистите - да ги направя ли и тях 0,3 мм? Ще трябва да търся някъде да ми ги направят, това е ясно, но не ми се поръчват breakout boards специално - искам аз да си ги направя.
|
| Пет Окт 04, 2013 9:08 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 ОФТОПИК!!!
Уау! Какви сладки спомени ми навя това... Правих дипломна работа едно време, избрах най-съвременния контролер ама не си спомням как се казваше, нищо че го програмирах на асемблер. Естествено (както при всички дипломни работи) допуснах трудноуловима груба грешка за да не си развива джамба бизнеса Някойси. Мацката получи 6 за изпълнение, 5 за защита а аз и давам 6+++ и до ден днешен  За съжаление тя стана фризьорка...
|
| Пет Окт 04, 2013 10:30 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ако си ентусиаст можеш двустранна платка с писти 0.2 милиметра да си направиш  Във форума има една тема "Изработка на платки в домашни условия" разгледай я хубави и си реши сам как ще си правиш платките. Обаче за какво ти е тоя 64 пинов чип - не мисля че задачата е толкова "дебела" че да ти трябва голяма 24-ка... едит : разбрах що точно този си избрал ... както и да е 
|
| Съб Окт 05, 2013 1:03 am |
|
 |
|
stewie
|
Здравейте отново  Проектът се развива добре засега, когато го наместя между другите задачки. Стигнал съм до едно място и ми трябва някой съвет. Ситуацията е следната: - имам два сигнала, които отиват в двата АДЦ на ПИК-а - тези сигнали идват от ОУ, които се захранват с +9/-9 V - ПИК-ът се захранва от 3,3 V, и сигналите трябва да са орязани в границите от 0 до 3,3 волта Ето ги сигналите:  И двата могат да надвишат 3,3 волта, като единият пада и под 0. То се вижда как при включване и изключване зелената графа получава едни пикове... Мислех за два Шотки диода към Vdd / Gnd, обаче попаднах на тази дискусия: [url]electronics.stackexchange.com/questions/25691/measuring-frequency-of-a-signal-above-5v-with-a-microcontroller/25700#25700http://[/url] което ме накара да се позамисля и да питам за по-умни решения от два диода. При това трябва да пазя съпротивлението под 2,5 килоома, заради АДЦ. Та моля, споделете какви схеми използвате за това 
|
| Нед Яну 26, 2014 8:40 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами ползвам два шотки диода  Примерно BAT54 със нужната буква/конфигурация че да е само един sot23. А защо гониш ниско съпротивление? толкова висока скорост ли ти трябва? Примерно ако вдигнеш на 5к ома просто трябва да вдигнеш двойно aquisition time - а.
|
| Сря Яну 29, 2014 8:53 pm |
|
 |
|
stewie
|
И аз в крайна сметка сложих два BAT45 (други нямаше, но тези са с пад 0,3 волта). Преди това пробвах дали пиковете, които идват от сигнала, няма да вдигнат напражението на Vdd, където е свързан единият диод - всичко беше нормално. Сигналът минава през един 1К резистор, който се явява съпротивлението на сигнала за ADC-то - 1 килоом. Засега всичко работи (още). Тъй като в момента имам доста други задачи покрай колежа, малко съм поизоставил този проект, но пък за сметка на това с хардуера съм почти готов - остава само една кутия да му измисля. Остава, значи, и малко програмиране. Засега ADC-тата са с честота 100 херца, и повече най-вероятно няма да ми трябва. За пробата изпращам сигнал през RS232 със следните стойности: -ADC 1 Raw value, което ще рече чистите стойности от ADC - за налягането -ADC 2 Raw value, което са осцилациите на пулса -ADC 1 филтриран с moving average от 8 стойности -ADC 2 филтриран с moving average от 8 стойности И така, изпращам тези неща в CSV формат през UART-a с честота 100 херца. Напълно достатъчно за една междувременна визуализация:  Слабо се вижда, но с червено са филтрираните сигнали. Изводът тук е, че moving average работи много добре за DC сигнали, но където има осцилации, му трябват повече от 8 стойности. Вижда се как филтрираният сигнал е намален и изместен. Както и да е де, обяснявам всичко това защото искам да питам нещо пак. Единия сигнал ще го филтрирам с moving average. За другия сигнал - този с пулса - трябва по-качествен нискочестотен филтър в софтуера. Моля споделете някой практични такива. Ако досега не е станало ясно, че DSP ми е нещо непознато, време е да стане  п.п. Не търся готов код - трябва и да го разбера... Утре ще пробвам с exponential moving average, ако имам време (и ако ми се удаде). Но малко акъл няма да навреди  Поздрави на всички
|
| Сря Фев 05, 2014 3:04 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Тезт дни ми попадна това http://www.ganssle.com/tem/tem254.html#article1 - не знам колко ще ти свърши работа, но може да му хвърлиш едно очо.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Фев 05, 2014 10:04 am |
|
 |
|
Пушека
Ранг: Новодошъл
|
ЕМА е по-бърза (по-бързо следваща кривините) от обикновената МА. Още по-бърза е линейно претеглената МА. На картинката има 4 вида МАта смятани 13т назад. Поне приложени към борсовите котировки това се вижда. А те са като пулса на човек с тежка аритмия Цифровите филтри са ми тъмни, но ми стана интересно. Та ако обясниш с 2-3 изречения каква е целта ...
|
| Сря Фев 05, 2014 11:14 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Цифровите low pass филтри са подобни на тези moving average но с по прости сметки  За МА: За LP: където p е между 0 и 1 - за по лесни сметки се избира да 1/2^n за да се направи делението със шифтване. То между другото и при МА може да избереш да се дели на 2^n ... така като ги гледам сега, май са еквивалентни двете, просто разписани с различни формули.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Фев 06, 2014 1:55 am |
|
 |
|
stewie
|
Проумях филтрите (ама на елементарно ниво)  Резултатът е:  Горе ляво: Сигналите от микроконтролера, без никаква обработка Горе дясно: Сигналите след филтриране Долу ляво: Всички сигнали (на мен ми върши работа да ги гледам, показва phase shift) Долу дясно: Малко обяснение - засега микроконтролера изпраща сигналите на пулс и налягане към компютъра. Идеята е да се извършва филтриране и едновременно с това да се търсят пиковите стойости на пулса. Тази част работи така: първите 3 секунди програмата се наглася към стойностите (adaptive thershold) и след това започва да записва всеки пулс, наред с налягането в този момент и номера на стойността (sample), в 2Д масив. Това работи и резултатът е показан долу вдясно. Информацията в масива ще се обработва след като въздухът е изпуснат от маншона, а цялата програма ще я пиша за микроконтролера като проработи на ПЦ-то. Това, което трябва да намеря в тази информация, е пулс, средно артериално налягане (MAP), систолично и диастолично налягане. Първите две са лесни - MAP се води налягането, отговарящо на пулса с най-висока стойност. Обаче систолично и диастолично налягане не са толкова лесни за изчисление. Общоприетият метод е SYS и DIA да са процент от MAP -примерно, SYS е налягането, отговарящо на пулс със стойност 0,57*MAP, а DIA е налягането при пулс от 0,78*MAP. SYS и DIA коефициентите ги изчислявам по една таблица на J Moraes. Ако на някой му е интересно, ще я кача тук. И така, дотук добре, обаче като изчисля налягането, отговарящо на намерените теоретични SYS/DIA стойности, се получава едно кръвно налягане около 150 на 60. MAP е около 90 mmHg, което е що-годе нормално, и ме навежда на мисълта, че го изчислявам правилно. То оставаше и това да сбъркам де... Дотук с увода в проблема  Във всички статии, които прочетох, намирането на SYS/DIA става по един и същи начин - с въпросните коефициенти. Ако приемем, че коефициентите, които аз използвам, са правилни (а дано), и също така MAP е изчислен правилно, тогава остава едно обяснение. Стойностите от ляво и от дясно на MAP трябва да намаляват с еднакъв коефициент. Това не се наблюдава в моите графики. Даже се забелязва и ефектът от дишането - долу вдясно, червената хоризонтала е на вълнички И с всичко дотук искам да кажа, че не знам как да намеря SYS/DIA стойностите. Дано някой с опит в тези неща чете форума  Цяла събота и неделя ги мъча тези изчисления, без резултат. Всяко включване е от полза 
|
| Пон Мар 03, 2014 1:17 am |
|
 |
|
Pif
|
Стигнал си до мястото от където аматьорските занимания стават професионални. Затова и повечето апарати за кръвно имат сериозни процесори и въпреки това грешът. Преди години колеги в една фирма правиха такова апаратче. След 3 месечна борба го докараха го грешка от 10-15 процента. Тези формули и коефициенти за даден пациент може да са верни но за следващия да не са. Много зависи от разреждане на кръвта, еластичност на кръвоноснте съдове, затлъстяване, големина на сърцето, температурата на тялото, периферна и централна скорост на кръвта, моментно ниво на електролити - калий, калций, натрий и магнезий и още някакви други подробности. По стари спомени бяха намерили начин за сметки на коефициентите и за намиране на средата която не е среда в повечето случаи. Мисля и някакви таблици бяха правили. Не успяха да минат само с формули.
|
| Пон Мар 03, 2014 10:47 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Pif има право, жената беше закъсала наскоро, и в болницата като изредиха разни сименси, и прочие хай-енд апарати, най-накраия дотъркаляха един античен на вид живачен стълб, и един античен дофтор с едни антични слушалки почна да и мери кръвното  затова, електроните са да покажат тренда - кръвното в какви граници е - и дали имаш покачване за месеца или кво(да се оглеждаш ли за чемшир и парцел, или да ходиш за риба  ) а пък за по-точни мерения - живачните скали
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Мар 10, 2014 1:40 pm |
|
|