Re: Заливане на платка с епоксидна смола
Цецо, тая с капкомера - лепило "универсал" през 70-те - си ставаше на стъкло, явно
такава я имаш. Сигурно много по-малко от 5мм държат 5 киловолта; аз с разни силикони
успявам под милиметър да постигна (това преди диода, на изхода на бобината, дето е
баш зорът и дето я прави скъпа

).
Тия мокрите че провеждат го открих по трудния начин. Навиването на HV бобината върху
RM-8 за 5kV е зор и половина; а върху RM-6 за 4.5 (5 не стана) е поне 15 зора. Та като правех
тия върху RM-6 като станеха на няколко пъти ги заливах с такава лайняна смола... може би
5-6 навих докато загрея, че не стават пробиви а загубите отиват в шибаната смола.
Това беше преди колко, 11-12 години.
Същия ефект един тук ми приложи върху HPGe детектор. Те на входа си за високото (3.5 kV
беше за тоя, между 2 и 5 са разните) имат един гигаом серийно и 2.2nF към маса къде за
филтър, къде да не гърми вътре едно нещо дето без това гърми ако изведнъж му се вдигне
високото. Та тоя беше намазал една нишка такава смола между двата крака на единия гигаом
и на кондензатора (10-20мм междукрачия). Пускаш детектора и работи; като постопли (това е при
предусилвателя дето яде немалко) и почне да провежда и почват едни ефекти като при
детектор дето има нужда да ходи пак на ремонт (пак при него, естествено, той затова
ги и каръщисва така - аз на времето не вярвах на други, като се оплакваха). Е аз бързо
открих какво е де, но ако не го отвори човек просто ще му го занесе пак.
А за заливания на високите първия път, като ги правих - 1991 да е било, това за немския ми работодател
тогава - ползвах една кафява смола, баш за това правена, много течна; като се залееха (бобина
с малко платче в метална кутийка) се пускаха и във вакуум, после ставаше като стъкло.
Бяха срязали с флекс едно през средата на бобината и ме питаха притеснени не е ли
кофти, че смолата не е влязла между навивките (0.07 ПЕЛ...)

. Но не я помня
каква беше, опитвах да купя от тук по едно време и не можах а и беше отдавна.