Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Заливане на платка с епоксидна смола 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Заливане на платка с епоксидна смола
те смолите са като текстолита за платки... казваш FR4, докато не навлезеш в детайлите.
като се зачетеш и изведнъж установяваш че били чукурнайсе вида текстолит, още толкова вида препег, да не говорим за комбинациите с фолио.
та - четеш чаршафи, питаш (вносителя) и пробваш. трябва да си наясно със заданието обаче.

използването на макетна платка предполага нещо в единична бройка, за закърпване на положението.
в такъв случай надали изследователския подход е приложим и доставчика ще е по-скоро първата железария.
бих ти препоръчал да използваш някоя древна смола, като тази дето цецо говори за нея, а не модернизми в спринцовки.

апропо, каква е целта на заливането - механична, влаго- или прахо-изолация, механична якост или защита на интелектуалната собственост? в повечето случаи просто лакиране (дори с потапяне в лака) е достатъчно.

във всички случаи трябва да изсушиш платката много добре. печене в печка при 40-50 градуса за 8-12 часа е достатъчно. после един лак, който пак се пече и си готов.

Пет Сеп 20, 2013 7:20 am
Профил
Аватар

Цецо, тая с капкомера - лепило "универсал" през 70-те - си ставаше на стъкло, явно
такава я имаш. Сигурно много по-малко от 5мм държат 5 киловолта; аз с разни силикони
успявам под милиметър да постигна (това преди диода, на изхода на бобината, дето е
баш зорът и дето я прави скъпа :) ).

Тия мокрите че провеждат го открих по трудния начин. Навиването на HV бобината върху
RM-8 за 5kV е зор и половина; а върху RM-6 за 4.5 (5 не стана) е поне 15 зора. Та като правех
тия върху RM-6 като станеха на няколко пъти ги заливах с такава лайняна смола... може би
5-6 навих докато загрея, че не стават пробиви а загубите отиват в шибаната смола.
Това беше преди колко, 11-12 години.

Същия ефект един тук ми приложи върху HPGe детектор. Те на входа си за високото (3.5 kV
беше за тоя, между 2 и 5 са разните) имат един гигаом серийно и 2.2nF към маса къде за
филтър, къде да не гърми вътре едно нещо дето без това гърми ако изведнъж му се вдигне
високото. Та тоя беше намазал една нишка такава смола между двата крака на единия гигаом
и на кондензатора (10-20мм междукрачия). Пускаш детектора и работи; като постопли (това е при
предусилвателя дето яде немалко) и почне да провежда и почват едни ефекти като при
детектор дето има нужда да ходи пак на ремонт (пак при него, естествено, той затова
ги и каръщисва така - аз на времето не вярвах на други, като се оплакваха). Е аз бързо
открих какво е де, но ако не го отвори човек просто ще му го занесе пак.

А за заливания на високите първия път, като ги правих - 1991 да е било, това за немския ми работодател
тогава - ползвах една кафява смола, баш за това правена, много течна; като се залееха (бобина
с малко платче в метална кутийка) се пускаха и във вакуум, после ставаше като стъкло.
Бяха срязали с флекс едно през средата на бобината и ме питаха притеснени не е ли
кофти, че смолата не е влязла между навивките (0.07 ПЕЛ...) :D :D :D . Но не я помня
каква беше, опитвах да купя от тук по едно време и не можах а и беше отдавна.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Сеп 20, 2013 7:47 am
Профил WWW
Аватар

Последните два поста ме подсетиха за един проблем с класическата епоксидна смола който бях забравил - коефициентът на свиване след изсъхване.
Имам някакъв смътен спомен за проблеми от подобен характер навремето с една тестова партида на някакво изделие. Преобладаващата част от партидата измря. Аутопсията установи, че някои компоненти са с откъснати изводи. 8O

Пет Сеп 20, 2013 11:15 am
Профил

itso.t написа:
Последните два поста ме подсетиха за един проблем с класическата епоксидна смола който бях забравил - коефициентът на свиване след изсъхване.
Имам някакъв смътен спомен за проблеми от подобен характер навремето с една тестова партида на някакво изделие. Преобладаващата част от партидата измря. Аутопсията установи, че някои компоненти са с откъснати изводи. 8O

Питай защо се интересувах от силикона горе. :)

Да не сте ги предобрили с повечко втвърдител?

Пет Сеп 20, 2013 11:20 am
Профил ICQ
Аватар

Хм, тя обикновената епоксидна смола оригинално си се размеква или става трошлива при загряване - примерно над 80 градуса.
Та затова й прибавят разни добавки и някои издържат доста високи температури (справка - почти всички "пластмасови" корпуси на ИС, диоди и т.н.).
Преди време бяхме вземали малко смола на Loctite, за проба, точно за заливка. Ставаше си като корпус на ИС. Издържаше и на температура (не се трошеше и не омекваше).

Последна промяна velio на Сря Сеп 25, 2013 11:18 am, променена общо 1 път

Пет Сеп 20, 2013 11:25 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Купих българска епоксидна смола (пловдивска, не се сещам за името на производителя). Две туби по 100гр. Залях снощи. Стоя на терасата цяла нощ. На сутринта още беше мека. Предполагам, че е заради студа. Оставих платката вътре. Ще видим довечера. Това с размекването и запалването много ме плаши. Това устройство се предполага да стои на тавана на къщата, където е бойлера, помпата и слънчевия колектор. Тоест, това е управлението на помпата и предава данни за температурата безжично.

Пет Сеп 20, 2013 11:34 am
Профил
Аватар

sparkybg написа:
...Да не сте ги предобрили с повечко втвърдител?

Не би трябвало, но кой да каже. Случката е доволно древна за да си спомням точното количеството втвърдител сложен в смолата...

Пет Сеп 20, 2013 11:40 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

В нашата фирма се ползава за заливане полиуретанова смола - двукомпонентна ( до колкото знам изобщо не е специално за заливане на платки).Абе чудно ми е как топлоотдава към кутииката.Прилича досуш на подметката на домашни чехли само дето е по-мека :).Заливали сме модули дето работят от 220В и не е имало проблеми.Като се нагрява обаче омеква - имаше едни върнати модули дето по принцип много грееха - бяха оплепени от кутииката ( без да изпадат де) .Сега правим едни дето до 1000В входно работят, но не се заливат тук и не знам дали се ползва същата смола.

Пет Сеп 20, 2013 5:39 pm
Профил

Никак не отдава, ако искаш да отдава си има смоли за целта. Но то май при вас имаши 60% брак при поене та това не е учудващо.

Пет Сеп 20, 2013 5:48 pm
Профил
Аватар

Аз вчера за експеримента взех една епоксидка от тази в спринцовките. Е не втвърдява! От вън става лъскава и твърда, но като я тряснеш с чука вътре е като желе. Гледах и някаква смола на BISON, пак в опаковка с 2 спринцовки, но нея не съм я пробвал. Преди години имаше един полиуретанов лак точно за заливки, помня че от Конрад го вземах, но от години не съм виждал такъв. Ако на някой му попадне място от където може да се купи такъв лак да свирка.

Пет Сеп 20, 2013 7:57 pm
Профил
Аватар

Аз като се замисля - то и ние ползваме епоксидна смола за заливане на електрически джаджи - ама при нас чак такива напрежения няма. Обаче нашата смола не е от тия дето са по магазина в спринцовките - почва да гелира за около 2 часа и втърдява напълно за 24 часа. Не я знам каква е смолата ама не е от евтините - по принцип я ползваме за композитите и знам че е доста скъпа. Даже за някой неща минахме на полиестерна че по евтинка, ама там голям гърч че втърдителя е 2-3 капки на 200-300 грама смола и пот тайма и мноо кратък... пък как вони... с противогази се работи...

Пет Сеп 20, 2013 8:06 pm
Профил ICQ

Ами бондинг продукти има много на пазара, просто зависи какво се търсиш. Бизони и други подобни не ползвам, Loctite имат индустриалан серия лепила и смоли, Henkel ги притежава и съответно представя в БГ, имат различни дистрибутори. Имат смоли които са правени за електроника, както и такива които не са но стават. Втвърдяването е пълно, но разбира се е важно да се бърка добре, специално двукомпонентните които са в малки разфасовки им трябва здраво бъркане. А ако е само за защита ... Hilti имат химически анкери които са непроводими, и става като камък :)

Пет Сеп 20, 2013 8:33 pm
Профил

http://www.ebay.de/itm/Vergussmasse-zum ... 5894d7fb95

Съб Сеп 21, 2013 11:28 am
Профил
Аватар

itso.t написа:
Химатех - силокони за заливане на електрики...

Нищо такова не намирам на сайта им. Ти какво точно ползваш?

Съб Сеп 21, 2013 6:01 pm
Профил WWW
Аватар

Тоя който вземам от тях го използвам за по-други цели и е малко по-различен от тоя който препоръчват за заливане на електронни джаджи. На страницата има и такива които са тая цел.

http://www.chimatech.bg/silicone03.htm

Съб Сеп 21, 2013 6:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща