| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Литиева таблет батерия издула пликчето
Винаги съм си мислил, че тая е литиево йонна батерия - поне така ми казаха, като ми я даваха  . От сега нататък ще знам  .
|
| Съб Юли 20, 2013 7:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А аз само да допълня, че чак като поставих батерията на мястото и се сетих да ползвам точен мултиметър и той ми отчете 4.15 волта но не вярвам проблемът да е в няколкото процента.
|
| Съб Юли 20, 2013 8:51 pm |
|
 |
|
stefan63
|
DesertLeo, за какви цени става въпрос при тия батерии?
|
| Съб Юли 20, 2013 9:55 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Добре де, литий-йонно-полимерна. Пликчето и характерно за този вид. Бонго, напрежението до което се зарежда зависи от зарядното. Ака се зарежда за време близко до предписаното и държи при работа - става. Ама внимавай с твоя фитнес (за батерии) метод, защото има все още такива с метален литий вътре. stefan63, зависи. Има батерии от този тип, предназначени за RC-модели, които дават големи разрядни тоци и са по-скъпи. Обикновените такива, можеш да намериш на ориентировъчна цена около 10 лв. (крайна в Бг) за амперчас. Но пак зависи дали купуваш от вносител или от пета ръка посредник. Прекалено ниска цена е подозрителна, защото залежалите в склада на производителя се предлагат на доста по-ниска цена. При покупка искай да измерят пред теб напрежението. Не трябва да е по-малко от 3,7...3,8V, като правилото и колкото може повече - над 4V е най-добре.
|
| Нед Юли 21, 2013 2:29 pm |
|
 |
|
nkk
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Фев 13, 2010 6:39 pm Мнения: 28 Местоположение: Пловдив
|
Над 4 волта не е много добре  Това означава,че най-вероятно батерията е зареждана в магазина/склада. При съхранение се препоръчва акумулаторите да са заредени до 65-75% т.е. 3.7 - 3.8 волта. По-скъпите зарядни имат такава "storage" опция за заряд.
|
| Нед Юли 21, 2013 4:08 pm |
|
 |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
Преди няколко дена аналогичен случай. На дъщерята стария iPhone , който от около 2 години си стои в едно чекмедже и след команда от страна на родителското тяло за генерално почистване и изхвърляне на буклуците биде намерен в такъв подут вид. Батерията не е оригиналната. Тази е купувана от ebay барабар с нов корпус. Отделен е въпроса , че смяна на батерия и корпус на 3/3s е живо геройство. Бачка изправно около година и след това телефона беше архивиран заради по-нов.
|
| Нед Юли 28, 2013 8:20 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии спукай я - колегата още не се е запалил 
|
| Нед Юли 28, 2013 9:03 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 Литиева таблет батерия
Колегата продължава да си ползва таблета със здраве (пу, пу!). А какво ще стане ако ръгна през ограничител на ток или направо директно в USB-то например тази батерия?
|
| Нед Окт 06, 2013 7:39 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
 Re: Литиева таблет батерия
Много неща - от нищо, до повреда на компа и/или батерията. Що не сложиш зарядно?
|
| Пон Окт 07, 2013 10:27 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
То зарядното трябва някой да го налепи щото ако тръгнеш да го купуваш... В случая обаче по-скоро ми стана интересно за к'ъв са тези платки по батериите освен да оскъпяват и пречат.
|
| Пон Окт 07, 2013 11:03 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Е, какво толкова има да лепиш. Чипове за зареждане на тези акумулатори колкото щеш.
Платката е за защита - питай чичко Гугъл за "lithium-ion battery protection circuit module".
|
| Вто Окт 08, 2013 7:53 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Специално за теб ги слагат, да те дразнят.  Ако вземеш да прочетеш малко ще ти се изясни.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 08, 2013 9:52 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ей ся ще се разчета защото някой си е оставил ръцете. Думата ми беше: тази платка така или иначе контролира всичко, толкова ли е трудно да го играе и зарядно?! Друго си е да ръгнеш батерията на 4.5-7 волта и да знаеш, че след час-два е заредена. Както и да е, като имам време ще пробвам.
|
| Вто Окт 08, 2013 8:26 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ами трудно е, защото не се знае от какво напрежение и с какъв ток ще се зарежда. Едно е от напрежение 5V при ток (bulk charge) 100mA, а съвсем друго от напрежение 12V при ток 2A. Тази платка предпазва занзибареца от груби грешки - разреждане под (ориентировъчни стойности) 2,4V, зареждане над 4,5V и тоци заряд/разряд над определена стойност в зависимост от капацитета на батерията. Придобил си първосигнално гръчко мислене...
|
| Сря Окт 09, 2013 8:16 am |
|
 |
|
icpart
Ранг: Минаващ
|
Китайците от скоро време вече продават и готови модули за зареждане на такива батерии директно от USB то. Чиповете дето ползват не са нещо кой знае какво и не разчитай на голяма надежност от тях ама стават. Имат си екстрите като на по марковите чипове. Масово ги ръгат в разни зареждачки по принцип за телефони.
|
| Сря Окт 09, 2013 8:20 pm |
|
|