Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
бък регулатор - кой да избера? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: бък регулатор - кой да избера?
Под дроп по време на бръстовете аз разбирам пропадането на захранващото напрежение по време на бръстовете. Uripp е само малка част от него както се вижда от графиката.
Точно Uripp се дава че трябва да е под 10mV pp.

Вто Май 28, 2013 7:02 pm
Профил
Аватар

Nikola Kirov написа:
Под дроп по време на бръстовете аз разбирам пропадането на захранващото напрежение по време на бръстовете. Uripp е само малка част от него както се вижда от графиката.
Точно Uripp се дава че трябва да е под 10mV pp.

+1

Но при захранване от батерии за Uripp не се говори. Затова предложих на Н'бабане Гт'муан'га, щом така и така има батерия, да я включи в буферен режим и да не си губи времето за избор и тестване на импулсен регулатор за захранване на GSM. Така и място и пари и време ще спести.
Ще добавя още, че тайм слотовете може и да са два - така, че 2х577us е най-тежкия случай (поне при GPRS клас 10).

Вто Май 28, 2013 8:23 pm
Профил

Desert Leo написа:
Ще добавя още, че тайм слотовете може и да са два - така, че 2х577us е най-тежкия случай (поне при GPRS клас 10).

слотовете са 8 и на теория могат да се заемат всички, на практика зависи колко ще ти даде оператора. До 6 обикновено. Един слот е 21.4kbps
А за дропа картинката е меко казано подвеждаща... такъв чист дроп и в симулатор не знам дали може да се изкара.

Вто Май 28, 2013 9:47 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Desert Leo написа:

слотовете са 8 и на теория могат да се заемат всички, на практика зависи колко ще ти даде оператора. До 6 обикновено. Един слот е 21.4kbps
А за дропа картинката е меко казано подвеждаща... такъв чист дроп и в симулатор не знам дали може да се изкара.

Я пак за слотовете, че съм прост дивелопър и трудно загрявам.

И... да нарисуваш реалната картинка с обяснения къде тока скача и къде пада и защо.

Вто Май 28, 2013 10:14 pm
Профил
Аватар

намериХ си едно старо писание с реални картинки на дроп напрежение/ток
верно, за друг чип, но картинката е ясна

Последна промяна ДедоБоре на Сря Май 29, 2013 8:35 am, променена общо 1 път

Вто Май 28, 2013 11:05 pm
Профил

мда... сега като седна да се разрисувам :D

Ако държиш утре от компютъра в офиса мога да ти изровя реални картинки от осцилоскоп на проблемни захранвания да видиш каква боза е...
Принципно задължително се слагат кондензатори. Дори да си на батерия. Така че дропването не е моментално, а в зависимост от разряда на кондензаторите. Когато има място е по-разумно кондензаторите да са повечко, т.е. достатъчно да изхранят модула през целия бърст без да има значителен дроп. Така хем е по-стабилно, хем може да минеш и с по-малко и по-просто захранване.
А пък слотовете са си 8 на канал и когато се активира контекста се договаря колко и какви слотове ще се ползват. Както казах на теория може и 8- те да се ползват и ще получиш теоретичния максимум от 170 kbps. На практика трудно ще заемеш 8 от 8. Имаше някъде едни таблички според гпрс класа и според контекста колко слота се полагат. Между другото винаги има RX и TX слотове и те са с различна консумация.

Вто Май 28, 2013 11:41 pm
Профил
Аватар

Бре, Миро, става въпрос за консумация, бърст и дроп. При мултислот клас 10, ТХ слотовете са 1 или 2. А при 12 са до 4. Общия брой на използваните слотове е до 5 и за двата класа, но това няма значение в случая. Важен е максималния брой поддържани ТХ слотове, което определя и най-тежкия режим на захранването.
Картинката на Никола можеш да видиш в описанието на почти всеки модул. Целта е да се илюстрира този ефект в чист вид. Важното е захранващото напрежение да не пада под долната граница за съответния модем. За модулите които използвом тя е 3,22V, но и при 3,18V успява да изпрати SMS.

Че трябва да има кондензатори спор няма. Аз слагам 220uF/6,3V тантал и 1uF керамика. Работи и при 100uF тантал и без керамика. Бих добавил и 100nF - 1nF - 33pF в паралел, но обикновено нямам толкова място.

За да храни модула по време на бърста трябва доста капацитет, който в разумни размери идва във вида на суперкап (и със съотватната цена). Използва масово при захранване от литий тионил-хлоридни батерии.

Сря Май 29, 2013 10:02 am
Профил
Аватар

в крайна сметка се спрях на чипа на ST. единствено ме притеснява да не им изчезне от листата утре-другиден...
всичките тия философски разсъждения за батерии и кондензатори на мен не ми влизат в работа - не съм "девствен" в тия дизайни, просто ми трябваха мнения за тия три конкретни чипа в случай че някой ги беше ползвал преди :)
мерси за всички мнения.
между другото, говорейки за ST, преди няколко дни бяхме седнали на по кафе с един китаец (CEO-то на QUECTEL) и той ми спомена, че доколкото стигала неговата информация ST били доста позакъсали за пари. та това малко ме притеснява - да не решат да си продадат тоя отдел на някой зарзаватчия...

Сря Май 29, 2013 10:57 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2