Отговори на тема  [ 100 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Производство на електроника, сертифициране 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Производство на електроника, сертифициране
виж ся...
отговорността за изделието е на последния производител. няма значение дали вътре всички компоненти са ОК, имат хартиите, и дори не излъчват всеки един по отделно. комулативния ефект обикновено е изделие извън нормите.

науката наистина не е проста. то не е и баш наука, по-скоро си е шаманстване. проби-грешки е основния метод на налучване.
и за съжаление, може да се случи тестовата серия да е ОК, а после да светне някъде. дори да си ОК на хартия, това далеч не значи, че серийното производство ще е "ток и жица"

медала има 2 страни.

едната е да си сигурен за себе си, че си далеч от нормите. т.е. да можеш да мериш при теб пред-сертификационно, да натамъниш всичко на поне 5dB под линията и чак тогава да се изръсиш за сертификационно мерене. обаче... апаратурата да НЕточно мерене е същата, като за точно. и шефа трябва да се лиши от 1-2 джипа, поне.

от друга страна, няма реално кой да те хване. освен ако не настъпите някой от конкуренцията, те си купят едно желязо и го премерят при тях. и ако сте зле, ще ви топнат с най-голямо удоволствие. тогава глобите са майка и баща, че сестрата ще замине в робство. затова повечето такайци вкарват през фирма бушон. ако стане инфекция, слага се нов бушон с друго име, ребрандира се и айде пак.

в крайна сметка шефа трябва да реши кога да се лиши от джипа - в началото, или ако го хванат :D

ПС:
напиши в амазон EMI и си поръчай 2-3 книги. изчети ги внимателно няколко пъти (няма да осмислиш всичко отведнъж).
препоръчвам ти повече книги, защото са различно фокусирани.

Вто Яну 29, 2013 9:04 pm
Профил

лишаването от джипа може да стане и плащайки на лаборатории впоследствие консултанти :) дървото е голямо и не е само а е цяла горичка, хубаво е да знаеш къде си и къде трябва да си и да си прецените кое е по на сметка, да сертифицирате, да преработвате да рискувате, да правите фирми бушони или изобщо да не произвеждате. Аз имах клиент който искаше нещо сравнително просто но Ex сертифицирано, имаше пазар човека ама като ми чу цената и се уплаши, реално цената за сертификация беше горе долу 10х на цената за разработка, разбира се бях си сложил малък резерв и две пътувания до лаборатория в САЩ, ама на фона на 60 хил за сертификация едва ли два самолетни билета са били решаващи, та човека се отказа. Всъщност той първо реши че ще мине тънко с китайцитя, после те хем нищо не разработиха хем е разбрал че с техния сертификат няма да мине и се върна само за дизайн ама като проучи колко ще му излезе сам да сертифицира и тотално се отказа.

Вто Яну 29, 2013 9:16 pm
Профил
Ранг: Почетен член

а бе не е лесно за малкия бизнес с електрониката май.

не претендирам, че съм на ти с електрониката, но повърхностно може да се каже че за EMI трябват три неща - честота (както каза не задължително висока), бобина (примерно пистите или нещо друго по платката) и ток. В случая с шифт регистрите няма голям ток. Клока сигурно е по-малко от микроамтер. Бас държа, че импулсното на самата машинка излъчва повече EMI както си е екранирано вътре в кутията от тия шифт регистри. Казваш че EMI може да има и при 10 Hz - може, но ще трябва солидна бобина и голям ток за да стигне далече. Ще имам далеч по-сериозни проблеми със импулсни захранвания, защото ще има доста от тях в устройствата които ще правя... плановете за китайски захранвания отпадат :).

Чет Яну 31, 2013 2:57 am
Профил WWW
Аватар

Цитат:
може да се каже че за EMI трябват три неща - честота (както каза не задължително висока), бобина (примерно пистите или нещо друго по платката) и ток. В случая с шифт регистрите няма голям ток. Клока сигурно е по-малко от микроамтер.

npelov, много размишляваш, вместо да четеш :D .
Последния път, когато имах проблеми с борбата с EMI грижата бяха няколко пикоампера през един светодиод с честота 400Hz, който правеше някакви хармоници. На всичкото отгоре светодиода не беше част от устройството, а го бяхме закачили за диагностика. Та докато се усетим какво става и ни се отели вола, дето се вика. Та кажи сега къде видя тук бобините и големите честоти и тоци? Най-голямата грижа при EMI/EMC сертификациите е, че проблемите в 99% от случаите нито се виждат с просто око, нито ги очакваш да са точно там, където са :) .
Та в случая с твоите шифт регистри може да има големи главоболия, ако нещата не са направени като хората, колкото и на теб това да ти се струва фасулска работа :) .

Чет Яну 31, 2013 3:38 am
Профил

npelov - Ще ти дам същия съвет като Митака - вземи прочети и тогава пускаи такива мнения относно какво трябва за ЕМИ. Не се сърди -просто поста звучи доста любителски - нещо от сорта на -кои не знае да плува -морето му е до колене...
Наи вече виж какви са ти нормите по които ще сертифицираш. Щото има различни стандарти и за едниет е едно ,за други друго.
Това с Електромагнетизма -няма готова рецепта -прави това и изделието ще стане....лекува се само от хора с опит-колкото повече опит -толкова по добре .
Та виж си нормите и после ще помагаме ......

Чет Яну 31, 2013 7:22 pm
Профил

Абе да ти кажа не знам защо реши че точно шифт регистрите не са ти проблем, след чакашият мултивибратор и паралелните регистри шифт регистрите са едни от най-досадните логически чипове. Примерно един 74123 не само може да ти генерира досадни хармоници ами може да ти скапе цялата схема по захранване ако не си го захранил правилно.
Както Димитър е писал проблема с EMI обикновенно идва точно там от където не го очакваш и освен това трудно се вижда, иска си четене и ... опит.

Чет Яну 31, 2013 9:10 pm
Профил
Аватар

Опит най-вече в опроводяването, каква точно е логиката няма особено значение.
Има значение кои тоци откъде ще текат и колко цъкащи изхода има, както и колко
често цъкат. Човек трябва да знае откъде текат тоците при цъкане - или ако не
знае да ползва скъпи симулатори и да се моли моделите му да са достатъчно близки
до реалността :) .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Яну 31, 2013 10:58 pm
Профил WWW
Аватар

нещо съвсем просто: драйвер, писта и приемник, антена на 3м

на двете снимки се различава драйвера: на едната е HC04, на другата е xc9500
честотата е скромна (10MHz) с коефициент на запълване 5%. предполагаем типичен случай на SPI+шифтер.
симулацията не е баш реалистична, защото не мога да симулирам излъчване на жица. в случая е 25см писта по платка с плейн земя от долу
няма никаква терминация, за да е максимално бръмченето.
реалния резултат с жица ще е с поне 10dB/uV по-висок, все пак това е почти идеална симулация.
като се добавят излъчвания от корпуса, куплузи, преходни отвори и други паразитизми... симулацията става много бавна, а и не ми се занимава.

и на двете картинки си опасно близо до лимита (синята линия) по афропейските норми.
с HC04 си на 20dB/uV ~120MHz
с xc95 си на 10db/uV на ~700MHz, с което почти сигурно си сгазил лука, ако е жица и реално мерене.

Прикачени файлове:
xc95.jpg
xc95.jpg [ 132.17 KiB | Прегледано 2275 пъти ]
HC.jpg
HC.jpg [ 128.02 KiB | Прегледано 2275 пъти ]
Чет Яну 31, 2013 11:04 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Един бърз въпрос - това,за което говорите всички устройства ли трябва да минават като тестове или само такива със специфично приложение - медицински и/или такива, от които зависи здравето и живота на човек ?

Чет Яну 31, 2013 11:49 pm
Профил
Аватар

по закон - всички

Чет Яну 31, 2013 11:52 pm
Профил

:) Мда. Имате право - много разсъждавам. Забелязал съм обаче, че като изкажа някакво абсурдно мнение и веднага получавам 10-тина контра-мнения. Затова гледам ако ми хрумне някоя мисъл да я пиша тук, че да не ми остава грешна в главата.
Дайте някакво четиво за EMI. За предпочитане онлайн или ако е на хартия - да се намира в бг.
Как се намаляват EMI - серийно съпротивление? Екранираната кутия вече е факт - кутията е метална, напълно затворена, свързана към маса. Разбира се няма писта по-дълга от 2-3 см, но пък има лентов кабел 15см ...

И друго важно нещо - казахте че шефа трябва да се лиши от 1-2 джипа ако иска да си мери нормите... няма ли по-евтин начин да се измерят някои неща преди да се сертифицира, пък било то и частично. Лошото е че като върнат продукт... без техника как да търся къде е проблема.

Пет Фев 01, 2013 1:52 pm
Профил WWW

Цитат:
иска си четене и ... опит.

... опит не се купува :) ще трябва да си бия главата известно време.

Питам всичко това, защото започвам бизнес... Все още нямам категоричен план до колко ще се занимавам с електроника или ще се ориентирам изцяло към софтуера - зависи колко проблеми ще срещна (и колко ще ми струва решаването). Малко ми е опита в електрониката, а и образованието. Въпреки това съм виждал такива хора да се занимават с електроника, че чак ме е страх да си включа печката (да не би да е правена точно от такъв човек). Ако се види, че не не става - ще се огранича до купуването на готови устройства (казахте, че производителя се грижи за сертифициране, не търговеца) и ще се занимавам предимно със софтуер. В крайна сметка ако нещо не мога да го вкарам в нормите винаги мога да платя на хора, които се занимават с това и имат необходимата техника да кажат къде ми е проблема. Ако се отказвах при първия проблем досега и мигащ светодиод да не съм направил с контролер.

Пет Фев 01, 2013 2:02 pm
Профил WWW
Аватар

Стандартите са писани за да се заобикалят. :)

Виждал съм как откровенни нарушители се сертифицират за няколко дни. Пуска се например със специфичен софтуер, който да покрие проблема. Или се тества не баш в "лошия" режим.... и т.н.

Както някой по рано отбеляза, сертификатите в ЕС са създадени с идета да се ликвидират дребните и досадни конкуренти. В последствие обаче това се обръща и срещу големите фирми, защото в момента, единственото което правят сертификатите е да оскъпяват местното производство и да легитимират китайските боклуци. Последните може да са откровенно опасни за живота и пак да имат всички сертфикати за безпоасност, при това надлежно и легитимно издадени. Както каза един приятел - в китай сертификат можеш и по снимка да извадиш, важното е да е за износ.

Пет Фев 01, 2013 5:34 pm
Профил ICQ

ДедоБоре написа:
н
и на двете картинки си опасно близо до лимита (синята линия) по афропейските норми.
.

:D :D :D
дедо не се оплакваи ... аз 40 децибела на микроволт лимит линия съм имал 2001 година и то до 1 Мхерц.... като ида нагоре става 10 , 5 в някои диапзони искат и 0...... знаеш ли колко съм псувал разните учени глави дето се чешат по там дет не ги сърби и измислят глупости.....

Добре че тука в Америката е ларж - например Краислер са с 80 и после пада на 40 ама се мери докъде 500Мхц - кове се с чука и теслата и то все става ................. а при Мерц и БМВ се мереше до Ку банда на сателитната ТВ.......

Вто Фев 12, 2013 1:09 am
Профил
Аватар

Хмм, аз до сега не съм мерил до по-малко от 2GHz :) .

Вто Фев 12, 2013 3:08 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 100 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща