|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:15 am
90 ома диференциална двойка - как?
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: 90 ома диференциална двойка - как?
каквото и да сложиш няма да има значение що не сложите кабел ми платка ще правите? и верно ли алтиума няма смятане на импеданси? чувал съм, че се правят S/DDR проекти, как става тогава?
|
| Пон Дек 03, 2012 8:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Алтиума има смятане на импеданси - напишете в Altium Wiki "Impedance-Controlled Routing" и там всичко си пише какво точно се прави.
|
| Пон Дек 03, 2012 9:56 pm |
|
 |
|
velio
|
Има импеданс на писта, но за диференциален импеданс не съм сигурен. Сега ще ровна. Такива са изискванията Дедо - трябва да има платка. Друг въпрос - USB кабела има +5V, D+, D-, GND, и корпус (корпуса на самия конектор). Държат масата и корпуса да са отделни проводници. Кое е редно да бъде return path за D+ и D- сигналите (демек полигона под пистите)? ЕДИТ: Както си и мислех:
|
| Вто Дек 04, 2012 2:43 pm |
|
 |
|
velio
|
|
| Вто Дек 04, 2012 3:00 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
въй...
|
| Вто Дек 04, 2012 3:01 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Ха сега де! Това: http://www.speedingedge.com/PDF-Files/diffsig.pdf]Differential Signaling Doesn’t Require Differential Impedancе Е точно обратното на това: "Четох един документ на SMSC, където пише че Zo не е критичен и може да варира в сравнително широки граници. По-критичен бил Zdiff " SMSC vs 3com....... Ня мен не ми се е налагало да опроводявам точно такава диференциална двойка, но тъй като се използват масово, мислех че всичко е напълно изяснено. А се оказва, че не само калкулаторите дават различни резултати, а и има различни теоретични възгледи Все пак, в документа на интел и в един друг на атмел съветват да се спазва диференциалният импеданс. То не че няма да стане всякак за тези 45 мм.....
|
| Вто Дек 04, 2012 5:16 pm |
|
 |
|
velio
|
+1 един глас за пича от 3com. От TI казват: Така както го разбирам - рутират се две писти с импеданс 45 ома всяка. Това е документа.
|
| Чет Дек 06, 2012 2:45 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
тук усещам някакво голямо неразбирателство (може в мен да е проблема, не съм се занимавал от известно време с тази техника, въпреки че ми е супер интересна).
За коректно опроводяване трябва четния и нечетния импеданс да са възможно най-близки. Ако някой има възможност да пусне пробно на една и съща платка двете конфигурации, които обсъждахме на 1.стр. и да види как се изменя S21 във функция от честотата. Може да сложи и две линии с предложения от Вельо Z0 = 45 Ohm & Zdiff = 90 Ohm .
_________________ Хайде де!
|
| Чет Дек 06, 2012 3:10 pm |
|
 |
|
velio
|
Като цяло не се опитвам да науча теорията от 0. Просто се опитвам да намеря практически данни, които да ми помогнат да опроводя платката правилно.
|
| Чет Дек 06, 2012 3:28 pm |
|
 |
|
Ицо
|
Абе ..може, ама нали се сещаш в какъв екшън е това - пускане на платки, измерване .... за измерването ще трябва да се правят и симетриращи трансформатори....но темата ми стана интересна, ако Вельо е навит да пусне платки, готов съм да му ги измеря. Вельо, в документа пише и това: "• Route DP/DM traces close together for noise rejection on differential signals, parallel to each other and within two mils in length of each other" т.е. все пак,по-добре е да са близо двете писти. А 45 ома си е ширина 2.2 мм. , дано да имаш място на платката.
|
| Чет Дек 06, 2012 10:44 pm |
|
 |
|
velio
|
 |  |  |  | Ицо написа: Абе ..може, ама нали се сещаш в какъв екшън е това - пускане на платки, измерване .... за измерването ще трябва да се правят и симетриращи трансформатори....но темата ми стана интересна, ако Вельо е навит да пусне платки, готов съм да му ги измеря. Вельо, в документа пише и това: "• Route DP/DM traces close together for noise rejection on differential signals, parallel to each other and within two mils in length of each other" т.е. все пак,по-добре е да са близо двете писти. А 45 ома си е ширина 2.2 мм. , дано да имаш място на платката. |  |  |  |  |
 Дам, в края на краищата нещата трябва да се правят оптимално, но границите на практичното. Нещо такова пише по всички документи. С други думи: ако може - може, ако не - както може. Та от тая гледна точка опроводих платката с 0,9мм писти на 0,177мм разстояние една от друга. Под тях е полигона на масата, а шилда е свързан отделно с писта. По сметки така се получава само Zdiff, Zo е почти два пъти над 45 ома. Все пак 2мм са вече извращение, не е практично. Платките вероятно ще ги пуснем в този вариант, ако клиента ги одобри. Ицо, ако се наложи измерване, с радост ще се възползвам. Тъкмо резултатите ще са полезни за който се интересува във форума.
|
| Вто Дек 11, 2012 12:49 pm |
|
 |
|
Ицо
|
Това ми се струва неправилно , екранировката би трябвало да е свързана с масата на патката според мен. Ако решиш да го измерваме, пиши на лични.
|
| Вто Дек 11, 2012 8:56 pm |
|
 |
|
velio
|
И аз го бях направил както ти каза в началото, но нещо ме зачопли и реших да видя как го правят хората. Оказва се че имало практика шилда да се оставя свързан само в хоста. В дивайса се връзвал кондензатор нежду него и масата. Отделно че импедансите са спрямо масата. Тук има пример: http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.smsc.com%2Fmedia%2FDownloads%2FApplication_Notes%2Fan1517.pdf&ei=wLjIUN-zMcib1AWdi4CgDw&usg=AFQjCNGrDXqeopXMjBfqw_s8xPSoAD-D8Q&bvm=bv.1354675689,d.d2k&cad=rja
|
| Сря Дек 12, 2012 8:07 pm |
|
 |
|
Ицо
|
Това с кондензатора между екранировката и масата сигурно е за да се предотврати протичане на токове, ако двете маси са галванично свързани - все пак, може да се свържат две устройства с различни захранвания, дори може да са захранени от различни мрежи. По променлив ток кондензаторът е достатъчно "късо". Сега се сещам, че може би би могло да се направи 45 ома диференциална линия с не много голяма ширина. Копланарна диференциална линия - не съм срещал такова животно, но няма причина да не стане. Само сметките ще са доста по-сложни отколкото с онлайн калкулатор.
|
| Сря Дек 12, 2012 10:44 pm |
|
 |
|
zaphod
|
несъвпадението на импедансите е проблем когато дължината на линията е толкова, че може отразен сигнал да се върне и да интерферира с нормалния. за 2-3 см линия няма абсолютно никакво значение колко е импеданса и, бухай там квото ти дойде.
|
| Съб Дек 29, 2012 11:58 am |
|
|