Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Обратим ли беше пробива на mosfet при превишаване на Vdsmax? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Обратим ли беше пробива на mosfet при превишаване на Vds
Това дето го писах за IRF540 е сигурно проверено. Имам спомен, че 741 (нашият
тук, не операционният усилвател :D ) знаеше още детайли в тая връзка, навярно ще каже като прочете дотук.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Авг 09, 2012 3:14 pm
Профил WWW
Аватар

Варистори и/или tvs-и не се ползват да поемат енергията на лоуд дъмпс при автомобилите. Нормално съвременните алтернатори имат ценери в негативното рамо на изправителя, та спайковете не надвишават 50-55 волта, но ако трябва човек да се пази обикновенно се ползват активни схеми - специализирани чипове или най добре един мос транзистор със ценер и малко съпротивления и два биполярни транзистора. Последно някой като се опитваше да се пази с варистори му гръмнахме наведнъж около 10-на паралелно свързни 39 волтови 20 mm варистори с помоща на 210 амперов алтернатор и лоад дъмп от 85% до 15% от изхода на алтернатора. И то с батерия. В батерлесс режим варисторите са грозна гледка :D .

Чет Авг 09, 2012 3:50 pm
Профил

Цитат:
Гичо, ти филтър на силовата верига сложил ли си??
Засега не, може да туря една керамика дрейн-сорс - ако имаш препоръка, казвай.

Цитат:
Е добре де, що ни се караш сега? Наясно си достатъчно с материята, подготвил си се теоретично и си решил вече, що въобще питаш, действай
А, не съм искал така да прозвучи, исках да се случи дискусия и да обменим ноу-хау. Казах как тълкувам описанията, да чуя дали има нещо грешно.

Цитат:
Варистори и/или tvs-и не се ползват да поемат енергията....
Да, така съм чувал и аз, общо взето разните електроники да пазят себе си, без да се опитват да правят генерално решение.
Варистори ще сложа в захранващата верига към стабилизатора за 5V, но след RC (или RLC) филтър - за да предпазя стабилизатора си. На самите пинове на захранването доколкото знам се слага само една керамика, и то по-скоро да обере генерираните от нас смущения да не тръгнат по захранващите кабели.
В тази връзка, споменаваш 39 волтови - гледах че Vishay препоръчват 27V за целта. Мисля да сложа такива (27V) - предполагам че тия 39V могат да се причислят към грешен дизайн?

Като ми дойдат силовите прибори ще направя един грозен тест - запалителна бобина без допълнителни елементи, с добре охладен прибор да видя дали е практиката съвпада с теорията и ще пиша.

Чет Авг 09, 2012 5:15 pm
Профил

tgi написа:
Това дето го писах за IRF540 е сигурно проверено. Имам спомен, че 741 (нашият
тук, не операционният усилвател :D ) знаеше още детайли в тая връзка, навярно ще каже като прочете дотук.

А, не знам нещо дето да не го пише по дейташийтите, само трябва да се четат внимателно. Аз се зачетох преди време, като опитах да сменя един IRF830 на 500V с някакъв друг за същия ток и на 1000V, другия умираше тутакси, а на IRF-а не му пукаше. Та ми стана интересно и реших да видя що така :)

Чет Авг 09, 2012 5:19 pm
Профил
Аватар

39 волтови имаше под ръка та затова - аз лично не знам колко точно е правилното напрежение, все сме ги гърмяли или нищо не са предпазвали :) .
Имай предвид, че по-опасен от лоуд дъмпа е т.н. тротъл риспонс, особено в режим без батерия. С по-малка амплитуд е, но е доста по-дълъг като време. Около 1.5 секунди, т.е. енергията му е огромна. Особено при дизелови турбо мотори и добре заредени или agm батерии рязкото натискане на газта на свободна скорост или пък, когато автоматичната скоростна кутия превключва, особено когато двигателя е натоварен могат да се случат спайкове с доста енергия в тях.

Чет Авг 09, 2012 5:42 pm
Профил

Това е интересно, не знаех че има и такива ситуации. Ориентировъчно, за какво напрежение говорим при тези "изрязвания"? В конкретния случай едва ли ще е проблем (не вярвам да качва до 40V), но е интересно като ситуация. Регулаторът на алтернатора не се ли справя с тези ситуации, или той изключва напълно възбуждането, а качването става само от остатъчен магнетизъм?
Утре се надявам да направя практически лабораторен тест и да заснема картинки. Обрекъл съм един прибор да направи саможертва в името на рекорда.

Чет Авг 09, 2012 9:26 pm
Профил
Аватар

Ами звиси от алтернатора и разни други фктори. Например последния тест, дето съм правил беше с въпросния 210 амперов алтернатор с 54 волтови ценери и напрежението беше ограничено на 45 волта от ценерите в продължение на около 0.9 сек. Това с батерия, т.е. без батерия е по-дълго - около 1.3 сек в случая. Предполагам, че без ценери ще стигне около 60-65 волта. Това за 24 волтова система. Регулатора реагира на овърволтидж в порядъка на 5 милисек, но тайм константата на един такъв алтернатор е от порядъка на 0.2-0.3 сек, т.е. магнитния поток не спира веднага. Все пак става въпрос за огромни индуктивности, особено при безчетковите алтернатори. Това можеш да го видиш само на двг - на стенд с ел. мотор е почти невъзможно да се пресъздаде, защото ел мотора не е толкова бърз.

Пет Авг 10, 2012 12:54 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2