|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:11 am
Измерване на консумация и напрежение от ел. мрежа
| Автор |
Съобщение |
|
Reader
Ранг: Новодошъл
|
 Re: Измерване на консумация и напрежение от ел. мрежа
@Петър Велков: Забрави да напишеш каква точност в измерванията гониш. Че clip-on токов трансформатор + ADE7753 ми звучи като да измерваш разстоянието между две тебеширени черти с шублер.
|
| Сря Апр 04, 2012 8:17 am |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
За калибрирането няма проблеми. Единствено ако не ти хрумне да слагаш на меренето на тока и напрежението- тримери в резисторните делители (особено ако си позволиш творчество във веригата на мерене на тока). Ако се следва точно начина на изчисление даден в техническото описание, и начините свързване дали с токов или с шунт, няма проблеми. Калибрира се само шунта, и евентуално при различни товари малко софтуерна донастрийка.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Сря Апр 04, 2012 6:40 pm |
|
 |
|
Петър Велков
Ранг: Минаващ
|
Токовият трансформатор не е ли по-безопасен от шунта? И всъщност шунт къде и как се свързва към инсталацията на едно жилище? Предимства и недостатъци на галваничната развръзка?
Не съм казал каква точност в измерванията гоня, защото и тук съм на принципа "колкото повече, толкова повече". Искам да намеря баланс между безопасност, цена на изделието, леснота на свързване, функционалност и точност.
@RM, ако при шунтово свързване се калибрира само самия шунт, какво е положението с токовия трансформатор? Каква грешка дават clip-on-ите?
Кофтито в цялата работа е, че основното ми занимание е програмиране, а схемотехниката (и то в частност аудиото) е просто хоби.
|
| Съб Апр 07, 2012 2:08 am |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Например при AD7750 бях наредил едни тримери в веригите за мерене на тока, и при настроика и калибриране имах проблеми. При увеличаване на съпротивление на тримера се появява малко преднапрежение на диф.вход и ми дава 1-2W консумация на сухо. За шунт ползвам една медна пластина, и калибрирам с едно длето(да се смее които иска  ). В разработка съм на една схема с токово тр. Когато стана готов с калибрирането ще имам мнение по въпроса.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Съб Апр 07, 2012 8:14 am |
|
 |
|
mitko_el
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
С AD7753 правих мерилка , шунт 10 бр. R по 0.1ом 10W в паралел , с оптрони разделих галванично SPI сигналите от mcu
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Съб Апр 07, 2012 5:50 pm |
|
 |
|
Петър Велков
Ранг: Минаващ
|
Хора, я си дайте мнението за едно токово трансформаторче - дават му +/-1% грешка, което мисля че напълно ме устройва, визирайки чисто информативното предназначение на устройството. Цената има малко нужда от преглъщане, ама.... Разбирам, че с шунт ще е по-точно измерването, но мисля че не върши работа, тъй като трябва устройството да е до известна степен мобилно и лесно за (де)монтаж. Например - да мога да го тествам на разклонител вкъщи, след което да го занеса в мрежовата лаборатория в университета, пък накрая да го "закича" до електромера на къщата за "истинския тест".
|
| Вто Апр 10, 2012 11:06 pm |
|
|