|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:03 am
Производство на печатни платки в Домашни условия
| Автор |
Съобщение |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
 Re: Производство на печатни платки в Домашни условия
Какъв е тоя принтер ?!?!?!?!?!?! Моя под 0.1мм забрави... 0.1мм е границата която долу горе принтира добре
|
| Чет Апр 19, 2012 12:16 am |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами зор е да, повечето принтери са 600 dpi реални, това са горе долу 2 точки, не може да се очаква ясно изображение, за да става трябва да е принтер с поне 1200 dpi и то истински.
|
| Чет Апр 19, 2012 4:40 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами не знам - поне на хартия моя на 0,001 Inch линията изглежда добра и сравнително плътна. Едва ли ще стане обаче за тонер трнасфер или пък за фото трансфер. Така като го гледам след 0,003 вече може да се ползва.
|
| Чет Апр 19, 2012 8:50 am |
|
 |
|
bot
Ранг: Минаващ
|
За целта хората заедно със слоя печатат пасери или рамки с физическите размери на платката - така ти се гарантира че няма да има разминаване.
|
| Чет Апр 19, 2012 11:31 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Да ве. И като я режа с флекса найш колко точно и уцелвам размера  Пък за пасерите съвсем - ще почнат да помагат кога измислят прозрачни платки 
|
| Чет Апр 19, 2012 2:17 pm |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Стабилно прехвърляне на тонер при мен става при минимум 5 mils които, в крайна сметка са 0.127 mm, така че не е нещо алогично. Проблема за мен е хартията - не мога да намеря на пазара евтина хартия, която да не струва майка си и баща си за един лист А4. За трансфер на тонер резултатите ми винаги са били по-добри когато хартията не е много дебела (под 130g/m2), гланцирана и с добра резолюция, но може би най-важното е било много лесно да се отделя при контакт с вода. Това, което ме очуди с тази рекламна хартия беше лекотата с която листа се отдели от платката, като хем не беше залепнал тонер по листа, хем нямаше залепнала хартия по платката  Практически нямаше какво да се чисти след това с гъбичка. Другото което ми направи впечатление е плтъността на тонера по платката - толкова плътен тонер никога не съм успявал да прехвърля с нормална хартия (изключвам хартия от вида "Toner Transfer Paper" на Pulsar). Принтера е съвсем нормален: HP LaserJet 2055dn (уж с истински 1200dpi или поне това търсех, като го купувах), но типа на хартията е не по-малко важна. Ако тя е с релефно покритие, ако щеш и 20000dpi принтер да ползваш няма да стане по-добре  За трансфер ползвам: GBC HeatSeal H65 A4 EU (леко моднат, със смяна на едно съпротивление) - от Cantek го взех преди няколко месеца, за 100-на лв. Някой наскоро спомена, че е открил перфектната хартия за трасфер... ако има желание, нека да каже от къде я купува?  Това с рекламните брошури е екстра, само дето не се знае до кога ще траят тези безплатни доставки  Нямам и идея от къде мога да намеря точно такава хартия, като тази от брошурката 
|
| Чет Апр 19, 2012 2:28 pm |
|
 |
|
klez
|
http://www.ebay.com/itm/Heat-Toner-Tran ... 529wt_113950 листа А4 за 46лв 92 стотинки / лист А4  Ако не ти трябват 50 - комбинираш се с някой и си делите по 25 листа за по 23лв Тествал съм я справя се доволно, само че аз А5 формат си бях поръчал 10тина листа http://www.ebay.com/itm/Heat-Toner-Tran ... 338wt_1396Ей такава поръчах аз излиза 80 стотинки на лист но А5 ! т.е. 1.60лв за лист А4 
|
| Чет Апр 19, 2012 3:03 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Цената на която китайците правят платки е от същия порядък.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Апр 19, 2012 3:38 pm |
|
 |
|
HIFI
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
В много сайтове преди време бях гледал от тези сините http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=pre ... 86.c0.m359 дето им викат Press-n-Peel Ако някой е тествал да не се стеснява да сподели 
_________________ I'm debugging my software mostly with soldering iron....
|
| Чет Апр 19, 2012 3:40 pm |
|
 |
|
klez
|
ike, то е ясно че може да си поръчаш платки по евтино... Идеята на тея методи не е за серийно производство а за прототипи  Щото ако си поръчам в някоя платкаджийница една бройка първо че тряа чакам 2 седмици и второ че ми се изправя косата като им видя цените
|
| Чет Апр 19, 2012 4:52 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
На мен ми се изправи косата, като видях колко струва хартията. Това мнение виждал ли си го: viewtopic.php?f=4&t=9354&p=118817#p118817
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Апр 19, 2012 6:59 pm |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Това е точно в ценовия интервал на "струва майка си и баща си" В смисъл, един обикновен лист хартия 80гр/м2 е малко над 1ст, но не върши работа. Онези рекламни брошурки, заедно с мастилото и изработката се съмнявам да струват повече от 5ст на парче и вършат абсолютно същата работа както скъпите трансферни хартии. Въпросът е от къде да намеря такава рекламна хартия  И 10-20ст да струва на лист, пак ще е по-добре от това да се занимавам с поръчка и чакане 1 месец. Иначе, като краен вариант ползвам трансферната хартия на Пулсар, за която споменах - там има и някои екстри в кита ( http://www.pcbfx.com/main_site/pages/pr ... rview.html ). Аз се бях засилил да ги тествам, но в общи линии се отказах, тъй като техните конкуренти твърдят ще хартията е дебела и не става за трансфериране с ламинатор, а ако е въпроса на ръка с ютията, то не бих дал толкова пари за чак толкова специална хартия. Виж под секцията "WILL OUR COMPETITOR PRODUCTS WORK?" http://www.pcbfx.com/main_site/pages/pr ... cator.html
|
| Чет Апр 19, 2012 7:04 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
[/quote] Точно такава хартия може и да няма да се продава, не съм я виждал, но предполагам че е е някаква двустранно промазана, с грамаж 60-70 гр/м2. По нашите дистрибутори можеш да питаш за LVC или NVC, например тука: http://www.slavey91.com/4.htmlкакто и за други едностранно и двустранно промазани етикетни хартии с тегло 60 - 80 гр/м2. Цената няма да е повече от 2 ст на лист.
|
| Чет Апр 19, 2012 8:43 pm |
|
 |
|
mrcpuinstructor
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Авг 10, 2010 6:54 pm Мнения: 43 Местоположение: Пловдив
|
Абе като ви трябва хартия от списания, защо не питате направо в някоя печатница, за да си я вземете по-тънко (предполагам)? На немския спам може би пише някъде в коя печатница е отпечатан 
_________________Моят програматор: http://www.robotgames.net/atmel/Cables.htm
Разблокиране - 74HC4060,74HC4040, 16 MHz кварц и рейки 
|
| Чет Апр 19, 2012 8:49 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Тия списания и дори трансферната хартия е хамалогия. Аз ползвам транспортния лист на етикетите. Една кутия със 100 листа А4 е 20 лв.(20 ст. на лист) Не ти трябва вода не ти трябва търкане. Като излезе от ламинатора просто чакам няколко секунди и се отлепва сам. Всичкия тонер до последния пиксел е на платката. Единствения проблем е, че е много тънък листа и е възможно някой принтери да го смачкат. Аз ползвам един стар LaserJet 1000 само за принтиране на шаблони за платки. Иначе преди носех по копирни центрове, но като видят тънкия лист и повечето не смеят да го пуснат през модерните машини.
|
| Чет Апр 19, 2012 10:23 pm |
|
|