|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:40 am
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
 Re: Съвет за електрожен
Но по принцип не трябва да се прави. Такова нещо веднага цъфва на снимка  Задълбава се с шлифовалката и наново.
|
| Чет Мар 21, 2019 12:42 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Аз така и правя - режа с флекса и повтарям. Но ми става много досадно 
_________________ Хайде де!
|
| Чет Мар 21, 2019 12:44 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Единствените снимки които се правят на заварена конструкция за ограда, са за във фейсбук, а там такива дефекти не се виждат на снимката... 
|
| Чет Мар 21, 2019 12:46 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Мен ме притеснява да не тръгне някаква "корозия" от шлаката вътре в заварката или нещо подобно
|
| Чет Мар 21, 2019 12:57 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Доколкото едва ли правиш провар между двата детайла, няма никаква разлика дали някъде ще има шупла ВЪВ заварката. Ако шуплата остане непокрита, със сигурност от там ще тръгне ръжда, както и от всички незававарени места.
|
| Чет Мар 21, 2019 1:03 pm |
|
 |
|
nik
|
шлаката пречи на новата заварка, ако опиташ отгоре единствено трупаш върху шлаката, тя си остава вътре, и грозно и неправилно, корозия евентуално ако го оставиш така да влиза дъждовна вода, но ако има боя тя го запушва с времето като посвикнеш такива дупки ще остават все по-малко, ако няма да тече вода през детайла не е фатално, ако е за вода задължително почистваш и тогава повтаряш правилни и хубави електроди, чисти детайли, и докато заваряваш електрода винаги да е на ръба на вече разтопения метал, дъгата изтласква шлаката настрани, отделиш ли дъгата от него шлаката заема мястото на дъгата, като се върнеш после шлаката остава там и е по-трудно да се изтласка, ако се случи да прекъснеш спираш да почистиш и тогава продължаваш понякога се получава и от твърде голям/малък ток от много години не съм заварявал с електрод но си спомням че бях попаднал на някакви електроди които правеха много шлака, за стари и мръсни детайли почиства по-добре, но за нови и чисти детайли по-лесно се заварява с по-малко шлака
|
| Чет Мар 21, 2019 1:39 pm |
|
 |
|
dan
|
Nik, не знам това колко пъти съм го чел, но ей сега го разбрах! Евала за обяснението!
|
| Чет Мар 21, 2019 8:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ами шлака не трябва да остава, има ли шлака се маха с флекса и наново. Много е трудно да прецениш доколко шлаката няма да отслаби шева ко не я махаш, може да с еокаже че имаш основно шлака в шева  Електроди има много голямо разнообразие, дори само рутиловите имат доста вариации, а те са една част от всички. Но при цените и развитието на МИГ/МАГ устройствата не виждам смисъл в опотреба на електроди при заварки на тънкостенни детайли, под рънкостенни разбирам със стена под 8 мм. Айде ако нямаш източник който може д осигури висок ток, и трбява да заваряш 6-8 мм пак може д аминеш на електрод, от там надолу всички МИГ/МАГ се справят добре. Реално за хоби/домашно, едва ли някой заварява дебелини над 4-6 мм. Конкретно за огради, леки ферми, аи не само леки, МИГ/МАГ е по-бързо, по-качествено и по-лесно.
|
| Чет Мар 21, 2019 8:36 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2766 Местоположение: София
|
Ако не ти се занимава с флекс да човъркаш, изчукваш с клюницата и правиш една тапа. С електрода обикаляш язвата и леко го вдигаш да се получи видима дъга между края му и центъра на язвата, става много добра тапа. Имаше клипче на един в тубата, ако го намеря щи го покажа, за неотговорни заварки е по-лесния вариант. Освен това се научи, като гледаш и запомняш, още докато изстива шева да знаеш къде има шлака и не е станала добра заварка.
|
| Чет Мар 21, 2019 11:41 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Горе-долу е така, с една дребна скоба. Огради се правят на открито. Там машинките за заваряване със защитен газ не се представят особено добре, ако подухва дори и лек ветрец. Не че не може, ама работата вече не е като хоби. Изисква някакви познания и умения. Редакция: Като ти "посвикне окото", съвсем ясно започва да се вижда кое в заваръчната вана е метал и кое е шлака. След това нещата става доста по-лесни.
|
| Пет Мар 22, 2019 12:54 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами и за открито става, сега зависи от машината, но ние поради липса на заварчици на електроди заваряваме тръби на телоподаващо, както можеш да се сетиш на открито. Корена се прави на Аргон за да има добър провар,и отгоре се пълни с СО-то, като скорост бием нашенските електорженисти, но със щатските не можем да се сравняваме, поне 2-2.5 пъти по бързо го правят на електроди. Принципно заварчка ми заваряваи на електрод, но не смее да заварява тия тръби въпреки че има сертификат, предпочита телоподаващото. Сега ако духа с 50-60 км/ч не става, ама то в такива условия и на електрод не е много приятно, прави се ето така : https://kaufung-gmbh.de/en/assets/compo ... ec1a34.jpgте с такива и заваряваме, и търкаме и боядисваме.
|
| Пет Мар 22, 2019 2:12 am |
|
 |
|
bobihot
|
+5 за ракетните печки. Правихме за проба при познат - нещо фантастично е. Май и по-лесно се автоматизират- един писа, че си сложил тенекия 20л от маслини напълнена с трески на входа и сама цяла нощ си поддържала огъня  Курсове за електроженисти http://ims.bas.bg/%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/От там си купихме електрожен Pawell. Незнам дали е най-хубавият, но на цена е супер. Искахме да заваряваме тънка алюминиева льомарина. Там ни го показа масторът и настрои, нещо не ни се получи кат на него  Поддържа си палене на дъгата, против залепване електрода и други екстри. Има много режими и настройки и явно си трябва курс, че сам не ще да заварява. Взехме го с профи маска, но и тя почна да прави номера. Май от както беше на слънце?
|
| Пет Мар 22, 2019 4:07 am |
|
 |
|
ToHu
|
Колкото нашенски да са ми дошли, читав не съм видял. То още от едно време читавите са кът, и на нас в училище заварките ходеха на рентген та и минаваха, ама това не ме прави заварчик. Но едно време хич да не е намираха се, сега е мъка. Има много малко читави и не можеш ги пипна, всички са си намерили вечни места, и заплатите не са лоши макар и не супер, но и за тройно повече не им се мърда, останалите не заваряват а прокапват.
|
| Пет Мар 22, 2019 6:34 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Нелоши? Инженерите при нас вземат по-малки заплати. Сериозно се замислям дали да не стана един заварчик.
|
| Пет Мар 22, 2019 12:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами в някои от тецовете има доста добро, в аец-а съм чувал че има няколко, има 2 фирми които обслужват лукойл и там има добри, специално за тръбни заварки, и още разни подобни, но колкото от тях да съм питал никой не му се мърда. Има такива вече на възраст които пък не им се и работи много...а заплатите са около 3-4 за повечето добри позиции. Навремето давах по 60 Евро на час и имах гарантирана работа поне година, а след това си минават на нормални заплати, която пак не беше ниска, никой от споменатите места не поиска, не им се рискува, там са си до живот, пък ний току виж фалира е или го и гоним, ааа и при нас имаше все пак работа доста 
|
| Пет Мар 22, 2019 3:56 pm |
|
|