|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
d_jelev
Ранг: Форумен бог
|
 Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
Благодаря спарки, полезен линк за такива като мен без много опит в металообработването. Май и аз ще се ориентиран към някоя камерка, че 20-доларовия ми USB микроскоп е доста ограничен и без стойка.
|
| Пет Дек 18, 2020 11:20 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Докато тествах как се представя SLA технологията, направих и няколко детайла с резби - за да видя какъв ще е резултатът. Накратко - резбата е без забележки.
|
| Пет Дек 18, 2020 11:51 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Днес дойде една по-евтина камера със SONY IMX307 сензор, която поръчах, щото докато дойде другата ще перкулясам. Понеже преходника ми все още е на "почерняне", пробвах директно зенитския обектив с нанизани 2 макро пръстена (40мм обща дължина, но реално нещо като 10 май, щото без преходник), държейки ги легнали върху предната повърхност на камерата.
Еми, мога да кажа че работата ще стане. Лаг, дето да пречи, категорично няма, а камерата се справя даже и при не до там идеална осветеност. Вижда се прогресивния скан при по-бързи движения, но за значим лаг и дума не може да става. Дори със зенитския 58мм обектив и дори на 2MP, тоест без цифров Zoom, увеличението от 50см е предостатъчно върху 27 инчов монитор, тъй че ще го бъде, определено. От 3м различавам отделните нишки на пердето, а от 50см, TQFP64 корпус изглежда като нещо като 15 на 15см върху екрана. Реално от повече от двойно на това няма никакъв смисъл и само ще пречи - съвсем ясно и с достстъчен размер се виждат крачетата на корпуса и съвсем лесно би се видало ако има проблем някъде.
Но като наглася всичко като хората и дойдат всички чаркове (останаха 135мм обектив и 16MP камера), ще преценявам кое-що окончателно, но вече знам че ще го бъде, което е същественото. НИЩО общо с евтинджосите по магазините. Някакъв шум има, но предвид осветеността, при която я тествах, качеството дори ме изненада. От 40см "чете" и цветните точки на 127 инчов 2560x1440 монитор, макар да са на границата ма различаване.
|
| Съб Дек 19, 2020 1:27 am |
|
 |
|
d_jelev
|
27 инчов монитор?...
|
| Съб Дек 19, 2020 1:33 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Можеш ли да ми кажеш какви резби си пробвал? И аз си мисля, че смолистото принтиране ще се справи с M42, но никога не съм пипал 3Д принтер. Говорих с колеги, които имат опит с години там, и повечето ми казаха, че с филаментен фина резба няма как да стане. Даже един изказа мнение, че е необходимо след принтиране на филамент той да се "тунингова" с ацетонова течност, за да се добие нужната гладкост, да изчезне зърнестата структура на повърхността (ако съм го разбрал правилно). Та в заключение, горе долу каквото и ти, и спарки споменахте, като че ли филаментен за фини резби няма да го бъде. Не знам, ако се постигне изобщо някаква "резолюция" на фина резба с такъв, колко здрава ще е тя изобщо.
|
| Съб Дек 19, 2020 1:41 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Да, на такъв работя много отдавна. DELL UP2716D сега, доста години преди това преден сравнително висок модел, пак 27 инча. Важно ми е, щото работата го изисква. Сериозно се бях замислил за аналогичния 32 инчов, но разликата в цената е МНОГО по-голяма от разликата в размера, пък аз все пак не бера кинтитие по дърветата, макар и да си позволявам някоя и друга лигавщина. Ако купувам за микроскопа, ще е 22 или 24 инча. По 150-200 кинта са евтините с IPS панел и HDMI или DVI вход. И ще е вързан и към камерата, и към компютъра, поне някакви кинти да изкарва.  В работата съм с 3 и вкъщи ми е чоглаво.
|
| Съб Дек 19, 2020 1:42 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Тя другата е по-дребна - 1 инч с 32 навивики за инч, или 0.8мм стъпка при 25.4 диаметър. И тя не е от дребните, но все пак е по-дребна. С филаментен катеогрично няма да стане, поне от ширпотребските. Правен на друг детайл не съм виждал на живо, тъй че приемам думите на Ицо, още повече при положение че точност тук не се търси, а само успоредност. Но ако трябваше да се прави точен преходник с половин-една стотна точност, не го виждам на никакъв принтер за под 5 цифрена сума в зелено.
|
| Съб Дек 19, 2020 1:57 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Резбите на обективите са ситни, а FDM принтер определено няма да се справи. Slt е друго нещо, не се бях занимавал с такъв лично, поръчал бях. В момента взех такъв и със сигурност може да прави резби, според мен до резба със стъпка 0.5 ще е ок, зависи разбира се и от материала и обработката след това. При FDM проблема не е само в това че е зърнени, по Z оста винаги има раслояване, което при малки резби е доста неприятно. Изобщо между двете технологии няма никаква аналогия, stl е не само за добро прототипиране, детайлите са годни за употреба, няма съществена разлика от RIM технологията и много се доближава до injection molding, естествено уплъъняването което там го има няма как да се получи но има пък много твърди материали а скоро гледах че вече има и керамика, печаташ, печеш и става керамичен детайл.
|
| Съб Дек 19, 2020 6:50 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Горе-долу от какво разстояние го гледаш?
_________________ Хайде де!
|
| Съб Дек 19, 2020 10:05 am |
|
 |
|
nik
|
за разстоянието наблюдавам тенденция - работи се от същото разстояние. просто защото резолюцията на дисплеите става все по голяма и нещата стават все по дребни и повече на монитора скоро имах за ремонт ултра уайд монитор, не помня точно но беше извит и 37 инча или повече, около 90 Санта му беше хоризонтала в права линия, толкова заема на бюрото това нещо е правено за игри, но много ми допадна и за програмиране щото дефакто все едно работиш на 2 монитора. дори има такава фунция - 2 сигнала от 2 входа да ги показва един до друг. дори и като 1 монитор да е вързан спокойно си слагаш 2 прозореца един до друг и ги гледаш като 2 монитора единствения кусур му беше извивката, поне за няколко часа не можах да свикна. неща дето съм свикнал да ги гледам правоъгълни все изглеждат криви но от друга страна пък толкова широк монитор без извивка също ще е странен
|
| Съб Дек 19, 2020 10:45 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 |  |  |  | d_jelev написа: Можеш ли да ми кажеш какви резби си пробвал? И аз си мисля, че смолистото принтиране ще се справи с M42, но никога не съм пипал 3Д принтер. Говорих с колеги, които имат опит с години там, и повечето ми казаха, че с филаментен фина резба няма как да стане. Даже един изказа мнение, че е необходимо след принтиране на филамент той да се "тунингова" с ацетонова течност, за да се добие нужната гладкост, да изчезне зърнестата структура на повърхността (ако съм го разбрал правилно). Та в заключение, горе долу каквото и ти, и спарки споменахте, като че ли филаментен за фини резби няма да го бъде. Не знам, ако се постигне изобщо някаква "резолюция" на фина резба с такъв, колко здрава ще е тя изобщо. |  |  |  |  |
Пробвах стандартна резба М4, която е със стъпка близка до тая която Спарки споменава малко по-надолу - 0.8. Да уточня, тестовете бяха със SLA. Не съм убеден, че при печат с филамент резултатът ще е задоволителен.
|
| Съб Дек 19, 2020 11:12 am |
|
 |
|
sparkybg
|
М4 e със стъпка 0.7. Ама щом казваш резба M4 е без забележки, и това ще може да се изпечати. Само трябва да е черно, което не знам как ще се разбира с лазерите.
|
| Съб Дек 19, 2020 2:33 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
|
| Съб Дек 19, 2020 2:34 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Именно! 2560x1440 е монитора. Реално пиксела му е с размер като на 20 инчов. Но в случая водещото ми е било хардуерната калибрация и 100% покритие на Adobe RGB. Имам и калибратор, съответно, и съм калибрирал даже таблета, освен всичко що е компир вкъщи и в работата.
|
| Съб Дек 19, 2020 2:40 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Я раздуй малко повече за тази калибрация да се ограмотя. Мониторът ти Делл е скъп и явно позволява такава HW калибрация, правилно ли съм разбрал? Не съм ровил по моите монитори, но те са евтинджоси, вероятно не поддържат този достъп настройки, тоест не могат да се калибрират, така ли? Но пък казваш, че си калибрирал и таблета, и той ли поддържа такава калибрация? Този калибратор с мониторът ли идва (при тази цена сигурно...)?
|
| Съб Дек 19, 2020 5:57 pm |
|
|