|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:02 am
| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Мнения за схема - AC TIG
Помагам на едно приятелче, захванало е да си прави ТИГ. С DC се е справило, въпроса е за заваряна на алумин с AC. Иска да го направи с променлива честота 40-400Хц и променлив поляритет - коефицент м/у полупериодите от 20-80%. Изрових това с IGBT, този драйвер IR2110 съм го ползвал за клатена на MOS но съм си нямал вземане даване с IGBT. Транзисторите са HGTG30N60. Та някой с повече опит да хвърли едно око да да даде мнение - добре ли е това че нещо ме притеснява тази схема.
|
| Нед Ное 20, 2011 10:02 am |
|
 |
|
sthx
|
Не мога да зацепя, какво правят онези кондензатори на гейтовете. Иначе схемата е стандартна - дали е МОS или IGBT - все тая. Трябва да се сметне дали токът, който може да даде схемата е достатъчен за презареждане на капацитетите на транзисторите за определеното време. На твое място бих се запасил с една кошница транзистори и няколко пръчки схеми.  Лошото е ,че като гърмят - гърми всичко (без едното рамо) и нищо не ти подсказва за причината за фоерверките. На тоя фронт освен схемите и транзисторите е важна и топологията на платката и монтажа. Практичен съвет - намери начин да първоначално да захранваш схемата от нисковолтов токоизточник с токова защита и добре огледай тогава сигналите с осцилоскоп. И още нещо - схемите ги слагай на цокли, че от много смяна ще похабиш платката. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Ное 20, 2011 10:34 am |
|
 |
|
sthx
|
 Re:
Сещам се , макар и бавно... Съвсем не съм убеден, че IGBT можеш да ги връзваш в паралел без изравняващи резистори. Това са все пак биполярни транзистори в силовата част- резистори трябва да има. По-добре намери транзистор за 200-300А. А първоначалните проби можеш да ги правиш и с по-евтини транзисторчета. В тая схема не си личат елементи за токова и напреженова защита, но предполагам, че ги има. И въобще, сигурно занеш, че за една бройка е по-изгодно да се купи готов апарат. Ако е за по-серийно производство - става. С малко повече късмет. 
|
| Нед Ное 20, 2011 12:02 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
 Re: Мнения за схема - AC TIG
виж и тоя проект , опън сорс на едни италианци
|
| Нед Ное 20, 2011 3:26 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
И аз не разбирам за кво са тия кондензатори в гейтовете (погледнах главно щото sthx ги спомена и ми събуди любопитството). Не се сещам за разумна причина да ги има та по-скоро схемата може да е някаква измама (веднъж един ме помоли да погледна схема на нещо дето някакъв индиец му го беше правил за малко пари, беше тотално безмозъчно рисуване, та има и такива). Хич не бях видял дори, че са запаралелени транзисторите без изравняване, щом и това е така работата е по-скоро измама, помисли малко, нарисувай си сам схемата и я симулирай с ltspice (за такива работи е много добър) и ще си свършиш работа по-добре.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Ное 20, 2011 5:14 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
И в схемата на kasparov която е с MOS транзистори има по 3 броя директно в паралел. sthx, работата не е нито за една бройка, нито за серийно производство, по скоро за чешене на крастата 
|
| Нед Ное 20, 2011 6:06 pm |
|
 |
|
sthx
|
MOS транзисторите от един тип можеш да ги свързваш паралелно. Съпротивлението им е с положителен температурен коефициент и така автоматично се балансират токовете между транзисторите. При биполярните е точно обратното. Затова при паралелно им свързване се налага да се сложат някакви резистори последователно на всеки един транзистор. Силовият транзистор при IGBT е биполярния трзнзистор. По-малко ще боли глава, ако транзисторът е един.
|
| Нед Ное 20, 2011 6:16 pm |
|
 |
|
tgi
|
MOSFET-ове да вържеш в паралел е ОК, каналите им са достатъчно резистивни. Правил съм го (при далеч по-малки токове де, тия са ми извън обхвата). Биполярните също ще си разпределят тока някак но не по предсказуем начин, т.е. може и почти да не си го разпределят и да гръмне първо по-натовареният после и другия и т.н. И най-вече тия мистериозни кондензатори в гейтовете, що за идиотия, прилича на свободно съчинение (едно време имахме една учителка по математика между 5-ти и 8-и клас, тя на това викаше "к'от му дошло на умъ"  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Ное 20, 2011 6:20 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Еднотипни MOS транзистори в паралел няма никаква грижа. Имам устройство, дето превключва 1300 ампера с такъв ключ от mos транзистори в паралел. Виж за IGBT си нямам идея, още нищо не съм правил с такива  .
|
| Нед Ное 20, 2011 7:15 pm |
|
 |
|
sthx
|
Май усещам във въздуха някакво неразбиране... IGBT е съставен транзистор. Входният е MOS, а вторият е биполярен. Използва предимствата на двата транзистора - високото входно съпротивление на MOS-a и възможността да се реализира транзистор с голям допустим ток и едновременно с това ( и най-вече) голямо пробивно напрежение - на биполярния транзистор.
|
| Нед Ное 20, 2011 7:57 pm |
|
 |
|
tgi
|
***1300*** A?! Баси чудото, къде се криеш като го тестваш това бе... Аз за няколко порядъка по-малко съм се крил под масата  .
|
| Нед Ное 20, 2011 7:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тоците, с които работим, дето се вика се виждат  .
|
| Нед Ное 20, 2011 8:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Нито схемата погледнах, нито изискванията, ама за заваряване на алуминий главно майсторлък се иска (и поне аргон, де). Мене слушайте! Аз бих си го купил - и най-евтиното с аргон ще е добро колкото самоделката, другото идва от ръката.
Последна промяна bongo_x2 на Нед Ное 20, 2011 9:55 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Ное 20, 2011 9:47 pm |
|
 |
|
sthx
|
Ама как си помисли , че няма да те слушаме? Няма такова нещо! Само дето преди майстора трябва да дойде променливия ток.  . Иначе само с алуминиев електрод става. И аз съм заварявал така , ама не съм се сетил да се нарека майстор. 
|
| Нед Ное 20, 2011 9:54 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Бе заварявайте си, ама тук едно колега-пичлеме години опитва и изнасилва майстори докато разрба как става НАИСТИНА.
|
| Нед Ное 20, 2011 9:59 pm |
|
|