Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Контролер на Li-Po батерия от телефон 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Контролер на Li-Po батерия от телефон
Здравейте, поръчах си скоро една батерия за iPod Nano... Батерията обаче има контролер с нея.
Контролера доколкото знам следи различни параметри.
Следи батерията да не се разрежда под 3 волта
Следи температурата да не надвиши ХХ градуса
и още някви такива неща...
Въпроса ми е, понеже си купих едни контролери за заряд на LiPo батерии (произведени от Microchip) Как трябва да процедирам за да заредя тая батерия ... някой занимавал ли се е с това?

п.с. Аз ако го нямаше контролера с батерията ми е ясно как да го вържа към микрочипския контролер за зареждане и да я зареждам... цаката е, че трябва да я зареждам през контролера по някакъв начин :)

Чет Окт 13, 2011 4:16 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Контролер на Li-Po батерия от телефон
http://www.sparkfun.com/products/10401

Това зарядно ползва същият контролер който имам и мисля да използвам.. само че в схемата не ми е ясно малко дали ако го вържа директно през PCM Платката на батерията ще зарежда ;)

Чет Окт 13, 2011 4:28 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Би трябвало да си зарежда без проблеми.

Чет Окт 13, 2011 5:54 pm
Профил
Аватар

Благодаря за отговора, доколкото успях да прочета и аз би трябвало да си зарежда.. единствено ме притеснява, че батерита има 3та жица към контролера някакъв интерфейс който може да обърка нещата но ще го мислим

Чет Окт 13, 2011 6:26 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

klez написа:
Благодаря за отговора, доколкото успях да прочета и аз би трябвало да си зарежда.. единствено ме притеснява, че батерита има 3та жица към контролера някакъв интерфейс който може да обърка нещата но ще го мислим

третата жица ти е термистор, за да мериш температурата.

А вградения контролер си е за защити и не ти пречи с нищо на заряда. Единственото нещо което трябва да имаш предвид относно защитите е, че ако се задействат прекъсват с MOSFET връзката между теб и батерията и се изключва едва когато външното напрежение падне до нула. С други думи и ти трябва да изключиш заряда (но те повечетто контролери за заряд го правят).

Чет Окт 13, 2011 6:40 pm
Профил
Аватар

Благодаря за съветите, ще прочета след малко дейташийта на контролера за заряд пак.

Чет Окт 13, 2011 6:46 pm
Профил
Аватар

Мдам.
+1
Електрониката вътре в батериите е само за аварийни ситуации - късо, прекалено ниско напрежение и прекалено високо напрежение. Във всички останали ситуации си работи все едно я няма.
С тоя контролер на микрочип можеш да зареждаш само с малки токове, така че едва ли ще ти се налага да следиш температура.
Ръгаш двете жици и си Окей.

Пет Окт 14, 2011 10:30 am
Профил
Аватар

Мен реално и 100мA ток ме устройва та дори и 50mA, така че малкия ток не ми е проблем.
Благодаря за съветите.
В този ред на мисли, явно не трябва да следя за ниско напрежение, при падане под определена граница контролера би трябвало да прекъсне веригата?

Пет Окт 14, 2011 11:13 am
Профил
Аватар

Напротив, трябва си. Ти трябва да го следиш да не пада под 3V. Щото контролера го следи да не пада под 2,6 или 2,5V което си е бая ниско. Общо взето можеш да разчиташ на него, ама реално не би трябвало да го караш да изключва.

Пон Окт 17, 2011 10:35 am
Профил
Аватар

м... това вече е лошо :) Благодаря

Пон Окт 17, 2011 1:24 pm
Профил
Аватар

Нещо не ми се получи схемата с зареждането, днес закачих контролера на една платка, като схемата ми е долу горе като тази тук -> http://www.sparkfun.com/datasheets/Prot ... SB-v10.pdf
Обаче никакъв ток не пуска за да зареди батерията.
Без закачена батерия напрежението на изхода е около 0.8V, може би да съм изгорил контролера от прегряване и аз не знам точно

Пон Окт 17, 2011 6:40 pm
Профил

klez написа:
Нещо не ми се получи схемата с зареждането, днес закачих контролера на една платка, като схемата ми е долу горе като тази тук -> http://www.sparkfun.com/datasheets/Prot ... SB-v10.pdf
Обаче никакъв ток не пуска за да зареди батерията.
Без закачена батерия напрежението на изхода е около 0.8V, може би да съм изгорил контролера от прегряване и аз не знам точно

Предполагам директно на USB порта го закачаш? Понякога (случвало ми се е) USB-то не пуска тока, защото не може да усети никого на D+ шината. Преди да преминеш към по-нататъчни акробатики ти препоръчвам да си намериш хъб, от по-простите, на тях не им пука има ли някой закачен на шина или няма - винаги имаш пълното захранавне (т.е. до 500 мА). Дъвкал съм го по тоя случай и останах много учуден как мое устройство, единственно захранващо се от USB не ще да запали, като го закача директно не ще и не ще, като го прекарам през хъба - става. Но не на всички ПЦ-та е така. Опитай, може да е малкия дявол :)

Пон Окт 17, 2011 8:09 pm
Профил WWW
Аватар

Благодаря за съвета не е от това. Пробвах с адаптер 220V -> USB оригинален на HTC за зареждане на телефони. Той винаги пуска 5волта...

Пон Окт 17, 2011 9:08 pm
Профил

klez написа:
Той винаги пуска 5волта...

Нещата не опират до напрежение, а до ток - USB-то лимитира захранването на девайса според дескрипторите му, но му ги пуска изощо след като усети, че е свързано нещо (D+ линия). По принцип. Хъбовете явно са друга ракия :) А моята неоригинална (но също толкова китайска) USB зареждачка не ще да подкара да зарежда, ако не усети девайса, т.е. не можеш да го точиш просто, чудна работа.
Ама то на тия 5 елемента или си ги навързал криво ... или си опукал чипа. Не знам какво друго можеш да му причиниш на това.

Пон Окт 17, 2011 10:02 pm
Профил WWW
Аватар

ще опитам ся и през USB Порт

П.С. и с друг USB порт не става... вероятно съм го опушил нещо ще пробвам с другия утре малко по внимателно

Пон Окт 17, 2011 10:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща