Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Step-Down, PWM с MAX726 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Step-Down, PWM с MAX726
Някой правил ли е стабилизатор с този чип : http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... MAX726.pdf

Дали е по-добре от класическата схема с активен транзитор и многото радиатори?

edit: Ако някой може да предложи друг подобен чип , но да не е по-слаб по параметри

Чет Окт 15, 2009 11:13 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
"класическата схема с активен транзитор и многото радиатори" какво имаш предвид? линеен стабилизатор?

конкретната схема не съм правил, но не се и съмнявам че работи добре, проблема е друг, какво ще храниш и от къде ще го храниш
има капризни схеми които им пречат смущенията от импулсното, без значение какви филтри слагаш
има ситуации в които няма от къде да вземеш 8В, а линеен стабилизатор от 40 на 5В и 5А ток.... 175 вата, малка печка, само радиатори не стигат, трябва да се осигури постоянен въздушен поток
цена, КПД, място, разсейвана мощност и други дребни неща
схемни решения много но линеен или импулсен най често по тези критерии се избира а не по това с кой чип ще се прави

Чет Окт 15, 2009 11:39 am
Профил

Мнение 
Трафа ми е около 40-43 волта право /5-6 А (по към 6)
Искам да си направя лаболаторен стабилизиран регулируем изправител. Няма да захранва нещо конкретно.
Бях се спрял на линеен стабилизатор, но случайно попаднах на схеми от този тип и затова исках да попитам някой правил ли е с такава схема? Отзиви?
Иначе не са проблем радиаторите, конкретната схема и потока - по-голям проблем ми е кутията :-), както предполагам на всички.
А с PWM би се смалила доста!

Чет Окт 15, 2009 12:30 pm
Профил

Мнение Re: Step-Down, PWM с MAX726
me40 написа:
Някой правил ли е стабилизатор с този чип : http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... MAX726.pdf
Дали е по-добре от класическата схема с активен транзитор и многото радиатори?
edit: Ако някой може да предложи друг подобен чип , но да не е по-слаб по параметри

В Комет има LM2576-ADJ, няма много елементи около него и е подобен на този, слагаш си един тример и си готов.
Иначе ако искаш да е още по издръжлив най добре да ползваш мощен външен полеви транзистор иначе на схемката освен радиатор ще и трябва и вентилатор че да устиска 5А .
Може и с 34063 и някакъв мощен P-MOS, ще държи до колкото душа има P-MOS транзистора :)

http://home.comet.bg/shop/datasheet1.html?ID=668

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Окт 15, 2009 12:43 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Ако ще е лабораторен, по-добре да е линеен според мен, защото той няма да внася пулсации. Идеята е, че това ще пуска силно изчистен ток на изхода си, който ще става за доста широк спектър от схемни решения, които ще захранваш с него.
Добре, де, не е много по темата, извинявам се!

Чет Окт 15, 2009 12:58 pm
Профил

Мнение 
еее лабораторен стабилизатор е друго нещо, там имам резерви към импулсните, аз лично предпочитам линеен
регулиране по ток и напрежение независимо едно от друго е задължително, както и гарантирана дурако устойчивост
от край време съм си свикнал с добре познатия 723, доста време карах със завещания от баща ми, но преди 4-5 години си направих нов малко по мощен - 30В 3А с тороидален траф и с няколко подобрения (не си спомням какви) но оригиналната схема не е достатъчно дурако устойчива
примерно захранваш устройство с голям кондензатор на входа, като намалиш напрежението без да разкачиш жиците и 723 гори (добавих един диод някъде и се оправи)
другия проблем е при силно индуктивни товари дъгата която се образува при разкачане на жиците пак изгаряше нещо(по рядко но се случва), та с още един диод реших и този проблем
от тогава съм го тормозил как ли не - никакви проблеми

Чет Окт 15, 2009 1:09 pm
Профил

Мнение 
ок ! Благодаря. Окъпвам един линеен барабар със всичките му радиатори, регулируема защита по ток, напрежение и тва е .

Чет Окт 15, 2009 1:14 pm
Профил

Мнение 
me40 написа:
ок ! Благодаря. Окъпвам един линеен барабар със всичките му радиатори, регулируема защита по ток, напрежение и тва е .

Да бе ще има пулсации, ако е добре направен няма да има грам пулсации !!!
Знаеш ли каква е разликата по обем тегло и греене между линеен и импулсен стабилизатор. Бих ти препоръчал за лабораторен източник да си вземеш някакво компютърно захранване. Каквото и да захранваш винаги ще опираш до +-3.3, +-5 или +-12V, нуждата от останалите напрежения е само илюзия и общи приказки. От личния си опит не ми се е налагало никога да ползвам различно от тези напрежения. А и винаги целта на това което правиш е да минимизираш излишните чаркове и да го направиш за стандартни напрежения.

Чет Окт 15, 2009 1:39 pm
Профил

Мнение 
+1 за линеен лабораторен!
А може и комбиниран вариант - първо импулсен да поддържа малка разлика вход/изход на линейния и след него линейния за фино регулиране. Импулсните не се справят добре с динамични натоварвания.

Чет Окт 15, 2009 2:14 pm
Профил

Мнение 
в ТЕС-овете го решават тоя проблем с релета и отделни изводи от трафа, само че там май бяха до 10А, и аз си мислих по тоя въпрос но реших че при мен 3А не е чак толкова много и се отказах

Чет Окт 15, 2009 2:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И аз съм привърженик на линейните, ако ще е за лабораторен стабилизатор. Имам няколко направени линейни и въпреки по голямата маса и размери са си достатъчно удобно все пак ще се ползва в лаборатория, а не на полето, че да се търси компактност. Последната по извратена машина която съм започнал е напрежение от 0 до 15 Волта и ток 0 до 15 Ампера.Схемата е на млад конструктор от 1 брой 2001 година от която съм доволен досега.Инак гледам в университета са ни докарали нови токоизправители някой китайски, други са на mastech и там залагат на линеен блок въпреки параметрите които не са малки 0-30 Волта и ток 0-5 Ампера. При тях концепцията е с комутация на вторичната, което малко ме учудва, че са заложили на релета, а не на някакъв полупроводник да извършва това.

Пет Окт 16, 2009 12:05 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Re: Step-Down, PWM с MAX726
plameniv написа:
.................. Може и с 34063 и някакъв мощен P-MOS, ще държи до колкото душа има P-MOS транзистора :)

[-X

Пет Окт 16, 2009 11:25 am
Профил ICQ

Мнение 
Вчера правих замерания.
Трафа вади 2X30.6V променливо. Като има изведена средна точка. Изправих напрежението с два диода в един корпус с общ катод. Получи се +41V спрямо маса. Сложих за филтраж 2X3300u/50V (това естествено няма да е окончателният филтър :-) ) . Натоварих с 6А с помоща на по-якички резистори и напрежнието падна от 41 на 34волта. Измерих променливото от 30.6 пада на 29 волта т.е 1.6 волта. Изнамерих още 6800u/50волта, но пак си пада на 34 волта.
Диода е http://skory.gylcomp.hu/alkatresz/mbr20200ct-d.pdf
Явно стабилизатора, който ще правя ще е от 0-30В/6А.
Трябва ми регулиране на напрежението, а не стандартни стойности, защото се занимавам и с ремонт на механики, а там има мотори с различни напрежения и т.н

Пет Окт 16, 2009 11:45 am
Профил

Мнение 
Нормално е да ти пада напрежението след натоварване, все пак трафовете имат такава характеристика. Затова ти казах че импулното си е импулсно.
Ето ти един пример, с малко доработка ще ти регулира от 1.25V - 35V. P-MOS -а ще трябва да си смениш , делителя с тример, шотки диода и си готов.

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 4063A.html
http://www.china-zitaijing.com/down/ic/34063.pdf
Power Supply Voltage - 40V
http://www.dutchforce.com/~eforum/index ... opic=28742
Изображение

Пет Окт 16, 2009 1:03 pm
Профил

Мнение 
me40 написа:
Вчера правих замерания.
Трафа вади 2X30.6V променливо. Като има изведена средна точка. Изправих напрежението с два диода в един корпус с общ катод. Получи се +41V спрямо маса. Сложих за филтраж 2X3300u/50V (това естествено няма да е окончателният филтър :-) ) . Натоварих с 6А с помоща на по-якички резистори и напрежнието падна от 41 на 34волта. Измерих променливото от 30.6 пада на 29 волта т.е 1.6 волта. Изнамерих още 6800u/50волта, но пак си пада на 34 волта.
Диода е http://skory.gylcomp.hu/alkatresz/mbr20200ct-d.pdf
Явно стабилизатора, който ще правя ще е от 0-30В/6А.
Трябва ми регулиране на напрежението, а не стандартни стойности, защото се занимавам и с ремонт на механики, а там има мотори с различни напрежения и т.н

нормално е да ти пада, все пак на траф работиш само на върха на полупериода, останалото веме до следващия връх караш на кондензатор, а 6А си е доста ток, трябва ти капацитет от 30 000 нагоре за да не кляка

Пет Окт 16, 2009 1:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща