Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Измерване на скорост .. дайте идея .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Измерване на скорост .. дайте идея ....
Значи .... имаме оръжие, и е необходимо да с еизмери скоростта на затвора, какво ви хрумва?
Мойта идея е да се сложи лепенка с щрих, и да се чете оптично, но въпроса е че при малък ход на затвора има извесна неточност, и дискретноста не е малка, но най-вече е необходимо да се измерии точно времето за което се извърва възвратнопостъпателното движение, а там вече може да има извесна грешка м-у началото на движението и първия щрих който отчита сензора.
Чувам за някакви методи с измерване на индуцирано напрежение, на принципа на движеш се проводник в магнитно поле, да ама всички са описани като безконтактно измерване ... а да му се невиди хич не ми хрумва как хем трябва да меря напрежението индуцирано в затвора, хем ще е безконтактно, и ое повече кой знае какво влияние оказва циалата рама .....
Друго което мислех е с инерционен датчик ....ама не знам дали е достатъчно върз, целия процес трае мс ......
Сега пък ми хрумва и за капацитивно измерване .....ама и това не е много сигурно ... та идеи приемам всякакви:)

Съб Апр 23, 2005 11:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
Магнит на затвора, и бобина на рамата или индукционен датчик някъде около затвора - ще мериш напрежението и импулсите индуцирани в бобината. Даже може бобината да е на принципа на металотърсачите - приемна и предавателна, като им пускаш определена честота и след това мериш дефазирането 8) .

Съб Апр 23, 2005 12:01 pm
Профил

Мнение 
Абе мислих нещо подобно .... но се чудя дали няма да е много зависимо от формата и размера на затвора ..... А за това с принципа на металотърсча .... мислех си дали не може да се реализира както е при LVDT ....

Съб Апр 23, 2005 1:00 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Ами след като знаеш амплитудата ( щото движението на затвора си е една проста осцилация) само с една светлинна бариера и малко сметки няма ли да стане? През какъв интервал трябва да се мери тази скорост? Т.е мерачката за "дебъг" на механиката ли ще се използва или ще е просто индикатор?

Съб Апр 23, 2005 1:07 pm
Профил

Мнение 
За измерване възможен темп на стрелба, който зависи основно от времето на презареждане. По принцип бариера вурсхи работа, но за всеки конкретенобразец ще трябва да се настойват две точки, начално и крайно положение, а и ще е добре да може да с еотчита самата скорост, която не е постоянна, а по две точки ще мога да получа осреднената скорост.

Съб Апр 23, 2005 1:42 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
ТоНи, дай малко повече инфо какво точно искаш да мериш !?, а аз скороста на затвора - ако имаш предвид /както аз го разбрах/, честотата на циклите на затвора, то тя съпада със честотата на възпроизведените изстрели /която предполагам можеш да измериш/, знаеш разстоянието на хода на затвора /напред и назад/ знаеш честотата на извършване на движението, другото е сметка на ум!
Ако искаш да мериш скороста на ударника, там нещата стоят по друг начин, навлизаш в територията на балистичното време , ... ама знам ли я дай инфо първо !

Съб Апр 23, 2005 1:42 pm
Профил YIM

Мнение 
Точно скоростта на затворната рама искам да измеря, а това с естотата на изстрелите не ми върши работа :)

Съб Апр 23, 2005 2:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Точно скоростта на затворната рама искам да измеря, а това с естотата на изстрелите не ми върши работа

скороста на затворната рама при изстрел и при ръчно взвеждане е различна, нали разбираш едно е да те ритнат по з... а друго сам да се риташ :) , та значи ако това с изтрелите не ти върши работа то за какво ти е тази скорост като няма да е вярна? Ако пък не можеш да произведеш изстрели , то няма как да симулираш реална стрелба че да измериш скороста на рамата?

Съб Апр 23, 2005 2:45 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Ааа...., много съм тъп.... ти искаш да направиш у-во дето да мери скороста на рамата при стрелба , така ли е ?

Съб Апр 23, 2005 2:49 pm
Профил YIM

Мнение 
Точно така :), по скоро аз трябва да измисля как да се мери, и да направя електрониката която да го мери, и софтуера който да го визуализира .....но първо трябва да видя как ще стане най-леко и сравнително точно.

Съб Апр 23, 2005 3:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Можеш да използваш вибрационен сензор настроен на определен праг на вибрации, при запалването на барута в зарядната камерата на цевта вибрациите не са толкова големи колкото ударите на затвора движен от газовете, другия вариант е светлинен сензор пред цевта /преди да тръгне затвора назад вече имаш пламък/, хванеш ли веднъж честотата поне на два поредни изстрела , знаеш разстоянието което изминава затвора само трябва да приемеш неговата скорост назад е по-голяма от скороста му взвеждане или поне зависи от заряда на боеприпаса, но имаш един жокер скороста на взвеждане е почти постоянна величина и зависи от състоянието на възвратната пружина и количеството смазка употребено при последното почистване :-)!

Съб Апр 23, 2005 4:09 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Хм, една високоскоростна видеокамера е напълно достатъчна.

Съб Апр 23, 2005 5:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Мойта идея е да се сложи лепенка с щрих, и да се чете оптично, но въпроса е че при малък ход на затвора има извесна неточност

Докато е неизвестно оръжието, няма да е известен и хода на затвора.
Все пак, за известните на мен начини на зареждане на леко стрелково оръжие, хода на затвора назад трябва да превишава дължината на патрона, за да може последния да заеме своето място срещу затворната камера и при хода на затвора напред да бъде довтикан вътре. Това означава, че хода на затвора не е малък - поне 25мм за пистолет "Макаров" и поне 56мм за АК-47.
Освен това, скоростта на затвора нараства от 0 до някаква максимална скорост (която зависи и от възвратната пружина), след което спада до нула и отново нараства при движението си напред.
Средна стойност ли ти трябва или максимална?

Съб Апр 23, 2005 6:00 pm
Профил

Мнение 
Значи не може да се ползва индиректен метод, такова е заданието, трябва дамеря директно скоростта на затвора.
Относно камерата съм съгласен, но високоскоростните камери струват пари, а тази трябва да е доста високоскоростна, това трявба да работи с темп на стрелба до 6000, т.е. 100 в секунда, което е 10 мс. За да има някаква точност приемлива, да речем 10% ми трябва кадър на всяка мс, което си е 1000 кадъра в с. Има такива камери но струват пари, и най-вече измерването изисква доста смятане, особенно ако искаш да получиш и графика на скоростта.

p.s. колегата ... гледам си доста наясно с нещата, да не се заниамаваш с оръжие?
p.s.2 поства ли сме по едно време. Да знам това, относно хода на затвора. По принцип основната задча е да измерват времето за презареждане, но като опция е и скороста на затвора по време на движение, тя суответно се мени от 0 до някава стойност, после пак до 0, после пак ускорение и накраиа става 0. Та идеята е ако мозе и да се полуцава тази графика на изменение. Значи това със щрих кода мозе да свърши работа, там по ме притеснява че може да не е пригодно за различните оръжия, иначе комбинирано с капацитивно измерване ще се получи точно. Нямам тук пистолет под ръка, да видя не мога ли да меря индуктивно с трансформатори, като при сензорите, а самия затвор да играе роля на подвижна сърцвина.

Съб Апр 23, 2005 6:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
p.s. колегата ... гледам си доста наясно с нещата, да не се заниамаваш с оръжие?

Ами да - 15 г., но не със стрелково - не признавам калибър под 72мм :wink:

Идеята с щрих кода ми хареса - лента с щрих код от принтер, например и съответната оптодвойка с лещи. Няма ли да ти стигне точността поне на първо време?
Това с индуктивните датчици определено не ми харесва - как ще отчетеш скоростта? Би трябвало да мериш изменението на индуктивността на бобината, но не знам дали е възможно толкова бързо. Характеристиката е силно нелинейна.
Иначе, нашите военни имат такава скоростна кинокамера.

Съб Апр 23, 2005 6:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща