|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:13 pm
| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 TL074 на 5В?
Колеги, под ръка ми е само този ОУ, в спецификацията му не открих нищо за минимално работно напрежение. Въпроса ми е - ще работи ли на 5В? Ще се използва за следене на тока през 12В мотор, нищо прецизно, трябва ми само да установява когато механизмът е достигнал крайно положение за да се изключи мотора.
|
| Чет Сеп 27, 2007 11:34 am |
|
 |
|
zmej
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 28, 2004 10:02 pm Мнения: 141 Местоположение: София
|
Aз не бих го сложил, виж му 'common mode input voltage range' (забележи, че е и 'typical value' e несиметрично). Tолкова ли нямаш някоя 358-ца/324-ка?
Ама пък след като товара ти е на 12V, как вързваш захранването на операционния? Или е разделено галванично? Ако масата е обща, виждам проблем в схемата (може и да работи, ама аз поне не бих го направил така)... 
|
| Чет Сеп 27, 2007 11:50 am |
|
 |
|
TheWizard
|
мисля че VCC мин беше +/- 5v и под това напрежение е много нестабилен....
|
| Чет Сеп 27, 2007 12:18 pm |
|
 |
|
milenjs
|
В SMD корпус за съжаление ми е само тоя - трябват ми 4 ОУ  и мястото също ми е малко. Значи еднополярно на 5В отпада, на 12В дали ще се държи прилично? И с ценер на изхода че изходите са директно към входа на АЦП-то. Ако някой има по - добра идея да сподели, черпането от мен 
|
| Чет Сеп 27, 2007 12:44 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Може да го направиш.За еднополярно захранване виж и схемата в SLOS080 на TI,страница 18 фигура 27.Съветвам те да вземеш SMD операционен който е рейл-то-рейл по вход и по изход ( виж на Микрочип операционните на Комет) има по 4 в корпус и изводите им са по същия начин като TLxxx на Тексас.При това отпада ценера на изхода и допълнителните хватки. LM324 в SMD корпус е същия като
TL074 и е специално за еднополярно захранване - ама ти си решаваш.
|
| Чет Сеп 27, 2007 1:02 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Благодаря Кичо за изчерпателния отговор. Явно няма да стане днес, поне си спестявам играчката с проби. Благодаря, явно 074 не е моя ОУ  за целта де.
|
| Чет Сеп 27, 2007 1:13 pm |
|
 |
|
vankata
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Юли 13, 2007 10:19 am Мнения: 52 Местоположение: Хасково
|
Вземи под внимание, че нито на LM358,нито на LM324 не слиза изходното напрежението под 0,6 волта когато използваш еднополярно захранване 5 V.Имах го същия проблем преди месец.Тогава пак по съвет на Ки4о използвах МС602 на Microchip и проблема изчерзна.Все пак ти си знаеш ако ти трябва за краен изключвател може да ти се получи и с 358 и 324 в това приложение.
|
| Съб Сеп 29, 2007 1:31 pm |
|
 |
|
Taner
Регистриран на: Пет Юли 08, 2005 3:46 pm Мнения: 112 Местоположение: Пловдив
|
Здравейте,
внимавайте с MCP602 и подобни на Microchip, губят линейност при напрежения на изхода много близки до +захранването.
Изпробвах го с един цифров потенциометър.

|
| Съб Сеп 29, 2007 8:46 pm |
|
 |
|
zmej
|
Това за пръв път го чувам. Имал си нещо криво или по схемата, или по операционните. Гаранция. Ако имаш предвид, че изходното се качва максимум до около волт-волт и половина под захранването, тогава съм съгласен. Но нулата в изхода си я държи с точност миливолти... 
|
| Пон Окт 01, 2007 5:53 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Тази слабост към праисторически части ми е била винаги необяснима.
TL074, LM324... Ами като му трябва на човек rail-to-rail на входа _и_ на
изхода при подобни не особено високи скорости най-очевидното решение е
LMC6482 (LMC6484). Само на 15-тина години е, истински младеж в сравнение
с гореспоменатите антики.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Окт 01, 2007 11:07 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Еда ама TL-ките ги има за жълти стотинки навсякъде.
Докато нешанълите, трябва или по каталог да ги поръчаш (ще ти се вържат по долар, два) или да си поръчаш опаковка от макро. И като се окаже че опаковачното количество е 1000ка.... кеф.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 02, 2007 9:11 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Купувал съм ги и в единични бройки, от Макро и другаде.
Мизерията е лош съветник. Ако $1 е спираща цена за дадено хоби (да не говорим
за разработка), човек има други проблеми да решава, не да избира усилватели....  .
Купувайки - макар и за жълти стотинки - антиките, с които с пълни тукашните магазини,
човек само подхранва мизерията - тези, които събират откъдето по света има непродаваеми
части за без пари, за да ги продадат тук, остават в бизнеса за да продължат да правят същото.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Окт 02, 2007 7:10 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе и е така и не е така. Представи си че имаш да правиш някакво просто устройство в което и TL074 си работи добре. Представи си че можеш да продадеш 500 с печалба около 10лв, без документи, без данъци, на черно. Цената на TL-ката е символична, нешанъла ще ти утепа 1000лв. ей така.
Естествено тук не говорим за сериозни разработки, стандарти, бъдещо развитие и пр. Но в БГ все се случва да изкочат подобни щуротийки от които човек може да си направи ей така като на майтап пари. Тия възможности естествено се свиват все повече - но още ги има, все още. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 02, 2007 8:03 pm |
|
 |
|
nik
|
 |  |  |  | tgi написа: Купувал съм ги и в единични бройки, от Макро и другаде. Мизерията е лош съветник. Ако $1 е спираща цена за дадено хоби (да не говорим за разработка), човек има други проблеми да решава, не да избира усилватели....  . Купувайки - макар и за жълти стотинки - антиките, с които с пълни тукашните магазини, човек само подхранва мизерията - тези, които събират откъдето по света има непродаваеми части за без пари, за да ги продадат тук, остават в бизнеса за да продължат да правят същото. |  |  |  |  |
хубав протест срещу залежалите стоки ама да се върнем на великата фраза: целта оправдава средствата
както и да го гледаш целта е нещо съвсем елементарно без никакви специални изисквания, изискването е само едно: да работи!!! без да се хваля справял съм се с доста по изчанчени схеми, и съм сигурен че хвана ли се ще го подкарам по един или друг начин със всеки от изброените по горе усилватели, и след като уточнихме целта, средствата определено са много под $1 а освен всичко говорим и за джоба на българина, и не всички сме толкова богати... сега веднага някой ще каже какво е 1$, да ама ако се връзваме на всяка идея вземи тва вземи онова, като знам колко пари пръскам при всяко попълване на кутийките само с основните неща цифрата е поне с два порядъка разлика....
вярно има нови и качествени продукти но моля ви се айде да не трепем комар с базука, не че не може... ама при ценообразуването на продукт за борба с комари като включиш няколко базуки и не ми се мисли...
така че за нас бедните ще остане "който може, го може" и да знаете че това е злато било за хоби или бизнес, а когато се наложи наистина някой скъп чип, това правило продължава да важи с пълна сила  щото ако не го можеш и скъпия чип няма да ти свърши работа "нали се сещаш..."
сори за размиването на темата ама тя и без тва си беше заминала, просто за мен мизерия, пари и знания са 3 различни неща, има богати мизерници, мизерни умници и още какви ли не комбинации, в случая обаче е нужно само едно: хитро схемно решение това е
едит: май с Цецо сме писали по едно време.... и едно и също 
|
| Вто Окт 02, 2007 8:30 pm |
|
 |
|
zmej
|
Въобще не е въпрос на мизерия. Винаги, когато проектирам схема, не се чудя как да напъхам вътре възможно най-екзотичните компоненти, ами точно обратното - гледам да я правя с достъпни компоненти (там, където може, разбира се, и без да се жертва абсолютно нищо от функционалността на устройството). В този ред на мисли какво лошо има да се ползва 358/324 (или какъвто и да е друг чип), щом върши работа? Правят го почти всички фирми - имаш избор и на производител, и на доставчик. И ако случайно Макро хлопне кепенците (пу да не чуе рогатия), не си скубеш косите защо аджеба не можеш да предадеш устройствата в срок. Това, че е евтин, е плюс (хич не малък). Особено ако правиш хиляди бройки. За една, две, десет - цената няма значение, съгласен съм. Ама за 1000-2000 и нагоре? Последно съм пазарувал 358D от Макро преди 3-4 седмици. Цената му беше 0.102лв без ддт. Две палки (150 броя) излизат космическата сума от 15.30лв. Дали нешънъла е в тоя порядък въобще? И има ли смисъл да го ползвам, при положение, че нищо не печеля от това, нито като параметри, нито като надеждност? А и клиента го боли левия мигач дали вътре е с LMC или LM, стига да му върши работа. Това, че "старите чипове" ги има навсякъде, също е плюс. И какво значи "стар е"? Ако не вършеше работа, да са му измислили заместител и да са го спрели от производство. Има си места, където избора на компонент е критичен, и места, където почти всичко върши работа - и е работа на конструктора да избере точния компонент за точното място. Поздрави на всички!

|
| Вто Окт 02, 2007 9:38 pm |
|
|