Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Почистване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Почистване
Незнам дали сте гледали реклами на тая гнус, но е възможно да е полезна в някои случаи
Друг въпрос е с каква химия е натъпкана

https://www.martview.com/lanrui-lr-s9-n ... RADsvomKiM

Нед Авг 24, 2025 8:55 pm
Профил

Мнение Re: Почистване
То в него няма химия доколкото виждам, тов2а е гъбичка, с каквато го натъпчеш. Ще го пробвам. Аз използвам paper towels и PEC PAD, памук и подобни в никакъв случай, после да с ечудя как да чистя власинките. Тия PEC PAD с по принцип не оставят власинки, за дисплеи и подобни са идеални, изпозлват се доста за почистване на оптики, но ако имаш TH или нещо друго с остри тъботе пак с енищят но доста по-малко.

Нед Авг 24, 2025 11:18 pm
Профил
Аватар

Изопрппилов спирт --> четка за зъби --> търкане --> изплакване --> подсушаване със сгъстен въздух.
Смея да твърдя, че работи безупречно.

Нед Авг 24, 2025 11:48 pm
Профил

Е за финално почистване да, ама като сменяш някой чип няма да го караш до мивката да го четкаш и духаш. А сгъстения въздух трябва да е добнре филтриран .... намерил съм си хубава вакумна помпа, като за дозатори, сега си търся и подходящо малко компресорче като за вътре, че не ми се слиза всеки път до гаража.

Нед Авг 24, 2025 11:56 pm
Профил
Аватар

Четките да ясни, това е някаква мова история...

Пон Авг 25, 2025 7:56 am
Профил

Ами това изглежда да абсорбира добре. Иначе за финално почистване изопропил става, но кратко накисване и четкане не винаги работи, понякога се иска доста четкане, или дълго киснене. Напоследък използвам 4140 на MG Chemical. Ако компонентите позволяват пълно накисване, съм взел един ...rotary tumbler, нещо ми се губи БГ името. Цилиндър който се върти на ролки, нормално е за полиране с абразив, направиш съм рамка която да държи платката в средата, и го оставям да върти 10-15 Мин с изопропил или това 4140, и ефекта е по-добър от четка.

Пон Авг 25, 2025 2:16 pm
Профил
Аватар

Абе то за пълно почистване си трябва топла вана с ултразвук и химикали по сериозни, или пък дестилирана вода - той изопропанола май повече нерви ми образува отколко да чисти.

Пон Авг 25, 2025 4:15 pm
Профил
Аватар

Не всички флюсове се измиват с вода. Пък и дестилираната / дейонизираната вода е леко "кисела".
А с какви проблеми си се сблъсквал при употреба на изопропилов спирт? Досега винаги се е справял добре.
Е, при миене трябва да се съобрази кога трябва да се мие платката, защото на някои компоненти не им понася.

За ултразвукова вана... бих имал едно наум...

Пон Авг 25, 2025 4:29 pm
Профил

С ултразвук трябва да си внимателно, ако имаш мемс не им понася добре, също някои светодиоди страдат. Имам ултразвук специално за платки съм го купил и почти не го използвам. Между другото една хитрина за него. Ако използваш някакъв препарат и не искаш всеки път да изхвърляш цялата вана, пълниш го с вода, платката с химията в друг съд който топваш във ваната. Хубаво е тоя малкия съд да е с корави стени, метален или стъклен.
Машина от типа с който почистват часовници е най добре, но не съм виждал нищо готово с размер като за платки, да речем поне 200х200 да поеме, затова си взех тоя тумблер, е той не може 200 в едната посока но 100х200 хваща.

Пон Авг 25, 2025 6:47 pm
Профил
Аватар

Ами изопропанола понякога не се справя при "нагорял" флюс.

Като казахте четка и ултразвук, какво става с моторизирана/ултразвук четка за зъби и платка. Или ако июа по-твърда такава, правена специално за чистене ма платки и т.н.

Другият мачин е предполагам модифицирана миялна пресполагам това използват асемблаторите, но там пак се леят химии вероятно (по-тежки от изопропанола).

Вто Авг 26, 2025 12:30 am
Профил

Ами за асемблиране си има лини за почистване, май повечето са с пръскалки, аз други не съм виждал. Химии има, но там има и неутрализиране. А като писах часовникарски, ако не си виждал изглеждат ето така : https://image.invaluable.com/housePhoto ... 116502.jpg
Кошничката се върти ту на ляво ту на дясно. нещо такова но достатъчно голямо да хваща платки би било перфектното решение според мен, това почиства доста добре. Ако флюса е много нагорял изопропила може да му трябва време, а може и да не се справи ако се е превърнал в нещо неразтворимо. Тая химия която споменах по-горе върши добра работа, досега не съм видял да не разтваря нещо, ама е скъпичка поне в малки разфасовки.
Виждал съм индустриална почистваща машина за платки при която агента се изпарява и кондензира в-у платката, след което се стича обратно във ваната, не знам дали ги изпозлват още, със всички еко меко глупости.

Вто Авг 26, 2025 5:05 am
Профил
Аватар

Grubi написа:
Ами изопропанола понякога не се справя при "нагорял" флюс...

Ако флюсът е прегорял се почиства с кореселин, локално, само там където си градил зидария с поялника. :lol:

Вто Авг 26, 2025 7:59 am
Профил
Аватар

Използвам толуол. С коресилина, който би трябвало да съдържа най-вече толуол си е на късмет.

Вто Авг 26, 2025 1:36 pm
Профил

Пак се ме изпреварили - плюс 1 за толуола. Не знам какво има вътре, но този химикал е единственият, дето чисти всичко, и бързо. Използваха го в България във фирмите, дето работих, когато се бях преместил в София през 2005. След това дали чистиха със "светена" вода не зная, но гадните косъмчета от памука оставаха, та идеята с гъбичките и четките, дискутирани тук е добра.
Инак ще ми е интересно с какво ни чистят платките, дето ги получаваме тук на запад. Идват най-вече от Испания или директно от Азия (Китай, Тайван, Тайланд), ама всичките изглеждат много чисти, без следи. Говоря за PCBA, наситени платки.

Вто Авг 26, 2025 3:33 pm
Профил

Нищо няма, съединение, ароматен въглеводород, много добър разтворител, но не с принася с някои компоненти, разтваря много от пластмасите.

Вто Авг 26, 2025 4:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща