|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:37 am
| Автор |
Съобщение |
|
nedoskiv
Ранг: Минаващ
|
 I2C на далечно разтояние
Има ли някой в да е пробвал, аз по чиста шина без буфери по FTP успях да метна на 10м, вчера ми пристигнаха сигнал буферите, тия дни ще тествам с тях дали ще иде на 50м
|
| Пет Юни 07, 2019 12:04 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: I2C на далечно разтояние
Каква е все пак целта на задачата? Виж това.
|
| Пет Юни 07, 2019 12:30 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
на 100, 400KHz или повече 1 или 3.2MHz?
|
| Пет Юни 07, 2019 12:33 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
от другият ти пост за спи spi https://www.analog.com/en/products/ltc4 ... t-overviewnxp имат чип за i2c P82B96TD и с и2ц и с спи съм правил и с двата чипа, работи прекрасно, даже им турнах оптични трансивери та си ги удължих с оптично влакно сместо с медна жица...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
Последна промяна MYXATA на Пет Юни 07, 2019 1:41 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Юни 07, 2019 12:34 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
и това на какво разстояние? за spi
|
| Пет Юни 07, 2019 12:39 pm |
|
 |
|
nedoskiv
|
Това което ми пристигна от китайците е P82B715, с него ще пробвам тия дни, иначе целта на задачата да управлявам един RFID четец на по-голямо разтояние, без да се оскъпява много стойността на проекта ми. (алармена система базирана на ESP32, има едно attiny вътре да следи батерия и т.н. другото е пълнеж от диоди транзистори и захванващо блокче). В момента RFID четеца го управлявам директно от ESP32 по SPI, което ми е и най-добре, но разстоянието на което хвърля е максимум 2 метра, с тези буфери ще пробвам ако ходи на 30-40 метра по i2c ще го закача на накоя atmega и ще му напиша нещо да приема/предава команди по i2c (то си има и i2c интерфейс но за него не съм видял нийде библиотека, нито пример някой да го е подкарал, а и на atmegata ще закача диоди, бъзер може и реле да отваря врата и прочие, иначе казано ще спестя жици) CLOCK-a съм го свалил на 10000 , не ми трябва бързина а стабилност.
|
| Пет Юни 07, 2019 1:01 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
15 метра с 2.2к pull-up резистори към +5V и 200кХц по FTP кабел. Не ми е трябвало по-голямо разстояние.
|
| Пет Юни 07, 2019 2:43 pm |
|
 |
|
kalata23
Ранг: Популярен
|
Много хубава тема, защото и мен ме интересува същото. На 100 kHz мисля да правя нещо като шина с няколко конеткора за закачане на I2C - SDA & SCL ; +5V и GND. Става въпрос за платка с размери около 100см х 10см. Идеята на свързване е Master Device-ът свързан с кабели към шината (кабелите са около 10 см). Оттам връзката продължава по пистите на платката и стига до съединители. От съединителите с кабели до 50см към SLAVE устройствата.
|
| Пет Юни 07, 2019 3:11 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Това очакваш ли да работи когато тръгва асансьора, или ако бабата от 1-ви етаж е пуснала прахосмукачката с износения колектор, или чичката заварява в мазето? Ако искаш да е надеждно ползвай друг бъс - примерно RS485. Да, иска си хардуера наоколо, така че преценката е твоя. Фабричните отдалечени "четци" често са по 485, или разчитат на бавния wiegand. В твоя случай имаш и CAN в есп-то, но ще трябва контролерче от другата страна. Но пък ще можеш да "защитиш" данните по тая връзка - иначе който иска може да се закачи на тая линия и да си хване всичко необходимо. Да, знам че това може да се пренебрегне като риск, но същия аргумент важи и много от другите фичъри на устройството.
|
| Пет Юни 07, 2019 4:36 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 'козата си сака пръч' и 'от пръдня боя не става'  абе хора, защо правите извращения  и2ц си е за комуникация между схемите на платката(то това си му е названието). като искате дълги жици и прочие има си рс485, има си кан, има си етхернет.... и други и други като навървалюкате дълги жици - трябва да сложите защита от пренапрежения.... особено ако кабеляка не е в сграда, ами на полето или между сгради... тези защити си имат допълнителен капацитет, и това и2ц ще стане мисия невъзможна.... Ако не смятате да слагате защити от пренапрежение - б'ем ти алармата дето при всякак буря няма да работи и ще трябва да сменяш платки..... и като си сметнете колко ще струва чаркалака и т.н. и т.н. ще видите че ако ползвате подходящият интефес за целта - разходите по дизайн и поддръжка ще са по-малко  П.С.явно с гичо сме писали по едно и също време
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Юни 07, 2019 4:39 pm |
|
 |
|
nedoskiv
|
Моята цел да да мога свободно да го търкалям кабелака в една сграда на някакво прилично разтояние, примерно 50м, като ми затрябва по-голямо разтояние ще прибегна до ehternet предполагам. Щом работи на 10 метра без нищо, а днес в една статия прочетох че SDA кагато било по усукано двоика с + давало по-добри резултати съм още по обнадежден. В моя тест ги бях усукал с GND и двата сигнала. Ето я и статията: https://www.hackster.io/chipmc/extend-t ... ely-ea6b53
|
| Пет Юни 07, 2019 5:09 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Тая тема е от вида: "Мамо, мамо, виж и така става."
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пет Юни 07, 2019 5:42 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Хм, да стандарт разработен от Филипс за връзка между ИС запоени на една платка. Работи със опън дрейн и пул-ъп 4.7-10ком. Със това се избягва нуждата от превключващи драйвери приемане/предаване. Но при това положение не може да няма сериозно замазване фронта на импулсите при линия от порядъка на няколко метра. Както писаха и ниска шумозащитеност. 485 използва пълни драйвери (push-pull) т.е. нисък импеданс, както и балансирана линия - това дава добро съгласуване със вълновото съпротивление на линията и добра шумозащитеност. Имаше някакви готови 485 драйверни чипове.
|
| Пет Юни 07, 2019 7:12 pm |
|
 |
|
kalata23
Ранг: Популярен
|
Тука не говорим за жилищен блок, нито кабелите са изнесени на октрито. Става дума за максимум 2-3 метра жица. Няма място за хардуер от рода на RS-485. Канът е идея, ама означава голямо опъване на жици, което не е вариант. Някъде четох, че един пич е докарал спокойно 100-на метра с I2C за някакъв проект. Извращенията не са за хвалене, просто в някои случаи се изискват.
|
| Пет Юни 07, 2019 8:03 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
За мен темата е полезна. Най-малкото демонстрира нестандартно мислене, в което няма нищо лошо. А и да не забравяме, че IIC е преди всичко логически протокол. С подходящ хардуер (интерфейсни схеми) е нормално да може много повече от това за което е бил замислен първоначално. Да не би етернет протоколът да може да мята на 100 м при 1Gbps без подходящия хардуер?
|
| Пет Юни 07, 2019 9:53 pm |
|
|