|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:23 pm
Жични и безжични комуникации
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Жични и безжични комуникации
Ако има някой, който е настъпвал мотиките с 2.4GHz и 5GHz излъчващи фидери, да си каже. Интересно ми е какви са регулациите, и доколко може да се използва и в открити пространства, а не само в тунели, галерии и т.н. например https://www.solwise.co.uk/wireless-leak ... 2-24ls.htmPowerline модеми, какви са максималните скорости и разстояния понастощем, има ли проблеми с регулациите. Не е задължително да е Ethernet, може да RS232/RS485 - но да е поне 1 Мбит, препоръчително 2 или повече. например https://www.maximintegrated.com/en/prod ... X2982.htmlТемите са много стари, и незнам какво развитие търпят в днешни дни, а интерес към такива продължава да има.
|
| Пет Окт 26, 2018 8:52 am |
|
 |
|
TheWizard
|
 Re: Жични и безжични комуникации
POWERLINE: 4.49MHz to 20.7MHz - на какво разстояние мислиш ще хвърли това в реална шумна индуктивна-капацитивна линия
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Окт 26, 2018 12:04 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
това или друго... ами незнам, затова питам тия говорят за по 15Мбит-а и повече, аз искам 1-2, понякога и по-малко това е за места където не могат да се пробиват дупки, примерно в архитектурни паметници понякога става дума за метър-два или 10, но понякога е примерно църква/замък и т.н. с разстояние до 1км (общо или по права линия). Хубавото за тоя неща, че често са малко далеч от населени места и индустрия, и шума идва от лампите, но няма кой знае какви смущения когато трябва да работи и ефектите/проблемите се забелзват лесно(нощем, сутрин рано, вечер късно)
|
| Пет Окт 26, 2018 12:17 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
разстоянието е силно зависимо от шума в линията и най-вече вида на товара, всеки кондензатор ти намалява разстоянието някъде бях чел експеримент на Сименс в Индия - 4 км бяха направили на скорост около 128 кб при активен товар и тиха линия без да пробваш няма как да разбереш, в даташитовете няма такава информация
|
| Пет Окт 26, 2018 4:11 pm |
|
 |
|
Grubi
|
ето точно затова питам, ако някой е пробвал. Иначе според мен ще са къси разстояния (под километър, или даже под 100 или 500 метра), не искам да постигам някакви научни и не-научни фантастики.
А излъчващия фидер е много интересно, че го има като продукт, но малко хора го използват или дори не са чували за него.
|
| Пет Окт 26, 2018 4:21 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
магистрални радиа има от десетки години. очевидно са с такъв кабел - като излезеш от магистралата и сигнала изчезва. донякъде е удобно, особено за трафик информация, която да засяга точно магистралата, на която си, а не някъде на чукурнайсе. е, това важи за държави с повече от 1.5 магистрали.
е, напоследък вече няма такъв бум на радио-програми, съответно малките радия умират и този вид удобства стават броудбанд. също за бели държави, в които стриктно се следят нивата на излъчване и честотния план. у нас около Плевен ловиш повече румънски радиа, отколкото национални. същата работа е и с турските по Тракия.
--- HomePlug е за изключително къси разстояния, в рамките на къщата/апартамента. затова и се се постигат по-големи скорости.
на нискочестотния банд са определени със стандарт едва няколко честоти, повечето от които подлежат на регулация от националния такъв. 32KHz е оставена за общо ползване. нормата на излъчване е дадена във волтове (АС върху АС) и съвсем не е много. по тази причина практически силно зависи от импеданса (нормата не е във мощност) - отдалеченост от трафа, какво има около тебе като товари и т.н. най-поразяващите сигналите са димер с триак и халогенка, компютър без филтри, понякога и калпав инвертор на евтин климатик.
ако трябва да спазваш нормите, 200м е (много) добър резултат на 9600. с разни фатки, ходене по различни фази, код с голям излишък и репитери може да се стигне до 1500м, но говорим за предаване на байтове, при това в не особено реално време (5-10 сек на потвърдено съобщение). и съвсем не е евтино удоволствието.
по нашите земи никой не мери никакви норми. то като ти изгори хладилника, защото напрежението паднало на 150V или пък избягала нулата, е такава мъка да го докажеш, какво остава за няколко волта модулиран сигнал. но за сериозна държава номера с надвишаването на нормата може да е крайно неприятен за прилагащия го.
|
| Пет Окт 26, 2018 5:07 pm |
|
 |
|
Grubi
|
иначе има кабели за 2.4 и 5GHz бандовете и мисля да си направя едни експерименти А другото ми остава да купя един devolo или cnet или каквото има и да тествам колко ще пусне т.е. на 10, 50, 100 и т.н. (да не навлизаме в научната фантастика значи). https://www.techradar.com/news/the-best ... e-adaptors
|
| Пет Окт 26, 2018 5:38 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
|
| Пет Окт 26, 2018 6:11 pm |
|
 |
|
Grubi
|
скорост няма описана, но като видиш страницата с регистрираните марки, имам чувството, че "Направи си сам@ може да им стане марка... луд свят
|
| Пет Окт 26, 2018 6:19 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
В офис среда съм тествал преди 3-4 години комплект на тренднет мисля - 500мбит/с се водят, реално на тцп вдигаха над 200мбит/с. Окабеляването между двете точки да е било 20-30м, с 7-8 компютъра на тоя сегмент между тях. Не помня дали съм тествал на по-големи (в другия край на сградата). От тяхната серия имаха два вида - "200мбит" модел и "500мбит" модел. По спомен и три можеха да работят заедно, образувайки един subnet. Давах ги за тест на приятел да пробва в жилищен блок между два апартамента, между 2-ри и 8-ми етаж. Не се вързали изобщо понеже били на различни фази. С друг апартамент от същата страна (на същата фаза) работело. Още ги разкарвам в колата от последната проба - ако искаш мога да тествам нещо?
|
| Пет Окт 26, 2018 8:22 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ами може да ги пробваш на някакви дединирани растоя, ако ти остане време. Интересен въпрос е и с какво/как да тества за да се види какви са възможните скорости... Модемите едно време си казваха на колко се вързват, но не вярвам случая да е такъв, с тези модеми.
|
| Съб Окт 27, 2018 12:09 pm |
|
 |
|
gicho
|
Тия не ги знам до колко може да се гледа статус - имаха лампи и ако не светнат значи не са се закачили. Не знам дали слизат по скорости в зависимост от SNR. Ако успея да пробвам ще пиша. Edit: явно има - на някакъв подобен netgear пише следното:
|
| Съб Окт 27, 2018 7:16 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
В der Pschorr ще ги бистрим кабелите. С RS-485 на 115200bps работи стабилно на 305м. За повече не съм го пробвал. .
|
| Нед Окт 28, 2018 1:59 am |
|
 |
|
Grubi
|
Добре звучи. Кой ще запази маса? Ще пиша в другата тема
|
| Нед Окт 28, 2018 11:11 am |
|
 |
|
gicho
|
Аз писах конкретно за powerline, иначе варианти с "посветен" кабел много. Конкретно моите адаптери са Trendnet TPL-402e/eu: http://www.trendnet.com/products/proddetail?prod=110_tpl-402e#tabs-solution02Интересно ми стана че лан-овете им са гигабит (то логично щом ги водят 500мбит/с), и че са до 16 нода в една мрежа, и доколкото разбирам, 4 мрежи могат да работят "паралелно". Grubi, какво разбираш по тест на определено разстояние? Едно е да ти кажа "на 50м са контактите в сградата", друго е да ти кажа "вързани на един удължител с 50м кабел между тях". По спомен докато ги тествах в офис/индустриална среда, т.е. между две стаи в двата краищата на коридор на втори етаж, на който етаж е пълно с компютри, а на долния етаж е пълно с машини, се закачаха на около 50-тина метра географски - колко метра кабел има като инсталация и колко разклонения по топологията мисля че никой не знае (ни проектант, ни изпълнител на сградата). Има и друг подход - мисля че бяха с броадком phy за Powerline - отварял съм ги но не знам къде да снимките, а в нета не намирам разцепени, нито fcc номер. Та може би по тази линия може да се намери какви скорости и на какви нива сигнал/шум ги постига. Незнам дали има лесен начин да се измерят тия параметри на типични условия, в които искаш да ги пробваш. Edit: тук има някакво инструментче да показва, ако се наглася ще го пусна да видя дали ще покаже нещо (картинката е от форума, не е моя): https://www.snbforums.com/threads/homeplug-monitor-sw-release-announcement.12752/
|
| Нед Окт 28, 2018 12:44 pm |
|
|