|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 8:26 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Смущения...
Случая е малко странен, но както винаги със сигурност си има причина Оплакват ни се, че радиостанции PMR 443MHz/446MHz или каквито са там бъркат работата на 2.4GHz серийна комуникация, при положение че хората с радиотата не са съвсем близко до приемниците за данни.
Виждам, че има режекторни филтри за PMR, особено за хората, които карат разни квадрокоптери и други летящи и там има оплаквания, че радиото бърка работата на 2.4GHz дистанционните, при все че са скачащи и т.н. Разликата, че при хората с моделите дистанционното им е в ръцете, а радиото на кръста или на рамото (тоест под метър разстояние), докато в моята ситуация проблемите се случват даже на няколко метра от приемника.
Утре ще се опитам да възпроизведа ситуацията с едни мои PMR, но ако някой е настъпвал мотиката, да си каже.
|
| Пон Апр 16, 2018 11:12 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
 Re: Смущения...
Може PMR-те да бълват повече хармоници...
|
| Вто Апр 17, 2018 12:19 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ако връзката е на ръба е възможно всяко смущение да прецака работата. Пробвайте да смените канала на 2.4GHz серийната комуникация или да потърсите модули с FEC, които са по-устойчиви на смущения.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Апр 17, 2018 1:36 am |
|
 |
|
TheWizard
|
малко ме съмнява теснолентов 6-ти хармоник войс да окаже влияние
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Апр 17, 2018 6:41 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
да, всичко може да бъде - а и получавам потвърждения от колегите, че токитата правят мизерии.
Не знам вече коя година беше, 1991 или след това - стоя с едно токи пред компа, натискам бутона за предаване и ... директен рестарт. Та всичко е възможно.
|
| Вто Апр 17, 2018 9:28 am |
|
 |
|
Pif
|
Брех тея магически токита. Трябва да си намеря такива. Натискаш ПТТ и целия квартал комповете се ресетват. 6-и хармоник е над 2.4 банда. Крайните стъпала са половин ват клас Ц. После имаш 3-4-5-6 филтъра които режат всичко над основния. Дори на 2-ри хармоник нивото е микровати. Колкото и нефелно да е направено токито няма как с няколко мирковата пък дори миливат го кажи да направиш такава напрегнатост, че на няколко метра да запушиш радио. Търсете проблема другаде. Може входния ви филтър да е скапан и да претоварва входното стъпало.
|
| Вто Апр 17, 2018 10:21 am |
|
 |
|
Grubi
|
@Pif-e разбирам, че си много опитен, врял и кипял - но с цялото ми уважение, малко по-спокойно. Няма нито полза, нито нужда от подобни отговори.
Пиша какво съм видял преди 25 години, и съм го пробвал няколко пъти, а тогава бях в гимназията... Даже не си спомням какво е било токито (може и 27MHz да е било), но ясно си спомням че го пробвах няколко пъти - монитора беше CRT, a компютъра беше 286 или подобен. Токито беше под метър до монитор, компютър и клавиатура, и нищо чудно да е било и няколко вата. ДА, и след всяко натискане на PPT-то, компютъра се рестартираше.
И никой не се е оплаквал, от съседите. За градските легенди, как локалните радиолюбитеи смущавали телевизорите на съседите, мога да питам самите радиолюбители.
Сегашния случай е с устройства, които се продават с хиляди на година, и обикновенно няма проблеми, плюс че нещата са сертифицирани FFC и т.н. Но винаги има НО. И се опитвам да разбера какъв е проблема, нито повече, нито по-малко. И го споделям във форума, СЛЕД като съм помислил и погледнал тук, там. Не очаквам някой да го реши вместо мен.
Хубав ден.
|
| Вто Апр 17, 2018 11:26 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък съм сменял няколко DVD плеъра (бяха на отговорно място) щото запецваха ако се задейства телефон на по-малко от метър и нещо. Иначе Pif май даде насоката: по-вероятно е причината да е в приемника. Ама що се заядохте с четните хармоници?! То сега всичко е цифрово пък там нечетните са на власт. Не съм се ровил в най-съвременното, но май синтезът е голяма клизма с химия, и като се добавят (евентуално) огледални канали и знам ли още к'ва уязвимост във връзка с цифровата обработка...
|
| Вто Апр 17, 2018 12:56 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Тия приемници се използват по концерти, театри, сгради - всеки ден покрай тях минават какви ли не с различни радиостанции, и обикновенно проблеми няма. Не се рестартират - има някакви смущения, които не ги утрепват напълно, но са достатъчни за да съсздадат видим проблем.
Но с конкретния случай има някакви смущяние - аз имам две марки токита на 446, ще пробвам с тях. Ако трябва ще ми изпратят техните токита - може пък те да са страшно калпави, или твърде мощни. И не казвам, че причината не е в приемника - но не съм стигнал до измерването.
Като казах безжични проблеми - едини образи на някаква сцена имали сериозни проблеми с комуникацията... и какво се оказало. Техниците, докато чакали различните проверки, се събирали в група и всичките гледали филми и т.н. на телефоните си, близо до приемниците... - резултат проблем с комуникацията. Разкарали ги и ги предупредили да не се занимават с глупости в работно време, и резултата бил налице. Това е опит на колега от Англия, не мой.
|
| Вто Апр 17, 2018 1:13 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е това последното има резон. На един честотен банд са нещата.
На мен например като почне Андроида да ми се ъпдейтва през wifi , гасне бебефона (който също е на 2.4, но не е WIFI, а нещо къстъм на Моторола) И аз доста се чудех отначало какво се случва...
Явно устройствата които ползват тоя канал, но не са истински WIFI, са чуствителни на тая тема. Аз не ги и знам като са в тоя банд, на какви регулации от тип на кодиране и канали би трябвало да отговарят. Защото ВИФИ то си е разписано, ама тия играчки...
Тия твойте хора да не ползват някакви уокита на 2.4? Може и такива извращения да има, знам ли...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 17, 2018 2:35 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Според мен първото нещо е да провериш спектъра на токитата. Така ще отпаднат евентуално като причина и ще търсиш причината в приемника. Както Pif каза, е напълно възможно силният сигнал да претоварва входното стъпало -> комбинационни честоти с други от ефира. То вашите приемници май бяха с някакво допълнително преобразуване, та има още варианти за паразитни канали за приемане.
|
| Вто Апр 17, 2018 3:04 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз имах подобен проблем с устройства на 868. всичко си е ток и жица, неделя (и евентуално събота) - шаш. епизодично спираше и през седмицата.
минаха няколко месеца, докато установим, че шашкането съвпада със ... сватбите в съседния ресторант. местния музикант си врътнал част от микрофоните от 866 нагоре и някой като заграчи по кариокито и аз угасвам.
другия източник беше една бетон-помпа, която през месец наливаше плочи на строеж по диагонал.
малко беше неприятно измъкването от ситуацията, защото устройствата бяха на батерии, процесора слаб и нямаше как да му подкарам по-сложна комуникация. е, наложи се и процесора да сменя, и по-големи батерии да сложа, и входен филтър, т.е. тотален редизайн. ама бяха само 100 устройства и на едно място.
според мен е твърде възможно да се запушва входния усилвател по мощност. най-простия експеримент е да пробваш на антената едно теснолентово филтърче баш за вашата честота. ако имаш вариант да бъзикаш и фърмуера, пробваш да следиш RSS регистъра и да намаляш усилването на LNA, ако изобщо има VGA на входа.
какъв е чипа?
---
в зората на мобилните телефони имах портативен такъв на мобиком. изпълнение за кола, но си имаше и дръжка за носене. чупеше тротоарни плочки при изтърване. та той лъчеше с 15 или 20W (не помня, имаше конкурентен модел на Нокия, единия беше 15W, другия 20W). много внимавах къде го оставях в стая с компютри, защото като звънне и наистина ги ресетваше. токита има всякакви - 5W, 7W, 15W. аз имам едно YAESU, дето като предаваш от задната седалка на кола и на радиото се появяваше неговата честота.
|
| Вто Апр 17, 2018 7:03 pm |
|
 |
|
Grubi
|
спомени...дизайна на моторолата много ми харесваше...носимата, беше като няколко големи тоблерона а имаше и някакви "удължители" за нормална телефония - беше си цял куфар, и му даваха 20км ако вдигнеш антената над блока. това не знам какво би направило с комп наблизо
контролерите са нордик, нищо специално днес не ми остана време, утре ще се вържа между контролера и антенния ключ да видим
|
| Вто Апр 17, 2018 8:08 pm |
|
 |
|
Pif
|
Груби, не си ме разбрал правилно. Не може компютър да се рестартира от радио излъчване. Явно в ресет веригата има антена и детектор който се смущава от това. Просто е направен некадърно. Домашната техника трябва да държи на 25 волта/метър в спектъра 30 мхз до 3 гхз. В лаборатория това се тества с генератор и 100 ватов увилвател за да се постигне тая напрегнатост. Не знам как с токи 5 вата СВ или 500 миливата пмр ще го смутиш. А ако на кабела на ЦРТ монитора който споменаваш няма ферити - е нормално да се затвори контура между земното на захранването и оплетката на видеосигнала и да вкараш смущения. Това, че някъде се случва не означава, че е норма или нещо обичайно. Аз съм радиолюбител и освен това съм и тонрежисьор. Правя по няколко концерта годишно. Правя и един фестивал лятото. Никога не бих си позволил да ползвам оборудване на което не съм сигурен, че честотата е свободна и то само за мен. Случвало ми се е да дойде телевизия с микрофон на честота на която и аз имам микрофон или да искат от пулта сигнал с трансмитер дето се сбива с мой микрофон. Затова преди всеки концерт си съгласувам всички честоти с тези които ще идват да снимат или излъчват. Ако някой изпълнител си носи безжична система - също се договаря. По никакъв начин не мога да си помисля да сложа оборудване на 2.4. Там всяка микровълнова в квартала ще ми разкаже играта. На концерта се изисква надеждност. Дошли са някакви хиляди хора да гледат, телевизии и радиа излъчват и изведнъж нещо си се скапва щото Пешо си броузи в нета или Марийка си е пуснала бебефона. Шур пуснаха страхотни безжични микрофони на 2.4. Само дето по средата на концерта прекъсват, пръщят и т.н. Тея колеги дето си ги купиха само се оплакват от тях и се чудят как да ги разкарат. нРФ-а ако на входа нямаш поне 2-3 кръга филтър - е напълно вероятно всяко излъчване независимо на каква честота да го забие. Просто едното е професионално оборудване и се изисква една надежност а другото е домашно с други изисквания.
|
| Вто Апр 17, 2018 11:26 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Пиф, ясно, но нека разграничим двата случая...
1. 1991, България, някакво китайско PC - на кой му бяха интересни нормите и стандартите по онова време...
2. 2018, някъде по широкия свят - Европа, Америка, Япония и т.н. както казах устройствата се смущават, не че се рестартират, не работят изобщо или нещо такова.
Естествено, че е професионална техника - правим го за пари, продаваме го за пари и с това си изкарваме хляба. Ако клиентите не ни вярват, няма да имаме клиенти. Има по-умни клиенти, има и не толкова. Но и те са професионалисти - не плащат куп пари за да организират домашно парти или кръщене. И като искат помощ и описват проблем, гледаме да го разрешим.
Не се занимаваме с микрофони, а с безжичен RS-485, по-точно DMX. И се работи предимно на 2.4, 5.2 и 5.8GHz, и работи както е нужно, и други фирми използват модулите в техни си професионални продукти. Това, какво може и не може го определят тези които са създали подобни фирми преди 20 години и повече и това им е кариерата, и в спектаклите, и в индустрията - аз съм мноооого зелен за да давам оценки. Относително нишов пазар е, но го има и според това което видях във Франкфурт миналата седмица нещата си вървят добре (поне една палата само с подобна техника). Да не говорим за всичко друго което работи на 2.4 и около тях (лицензирано и не толкова). Освен това, някой слушат ефира постоянно, и променят схемата на скачане за да избегнат интерференцията. Така, че не откриваме топлата вода, няма и нужда - просто описвам интересни и необичайни ситуации. Има и нещо друго - съвместимостта със стари устройства, и това че на някои места се изисква 2.4, просто нямаш избор.
и няма да сравняваме и мерим концерти и театри - разбира се, че няма място за провал - но се случва. Но от това че микрофона или осветлението не работи или се смущава - е няма да е приятно, но никой няма да пострада физически...може би финансово или да му пострада кариерата
|
| Сря Апр 18, 2018 12:14 am |
|
|