| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Инвертори със средна и голяма мощност
Честита Нова Година! Някой може ли да ми каже дали времето за работа без прегряване на инверторите на хубавите марки(Сименс, Омрон, Шнайдер, не говоря за "БАЙ ХОЙ") се влияе от избраната носеща честота? Говоря за следното - излъчвана топлинна енергия от силовия блок(ове) се влияе от броя превключвания. Когато мощността е малка(до 5.5 kW), разликата м/у работа на 4kHz или 12 и 16kHz не е голяма. Но когато отделената топлинна мощност започне да гони 40-50W като увеличите носещата, тя скача фрапиращо и е нужно много сериозно охлаждане. Интересува ме дали някой е тествал и е наблюдавал разлика - прегряване при висока честота. Нямам в момента подходящ инвертор, за да направя тестове! Това, което съм виждал е, че Шнайдер Altivar312 7.5kW използват радиатор тип Bonded fin и не мисля, че това ще издържи при 12kHz(при еднакъв товар!). За другите марки нямам наблюдения. Благодаря!
ПП:Говорим, когато инверторът е оптимално натоварен. Не на 11kW инвертор 300W двигателче.
_________________www.elkran.com
|
| Вто Яну 02, 2018 11:16 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
 Re: Инвертори със средна и голяма мощност
Мога да ти кажа за Siemens - среден клас G120C - има една променлива dI/dt - като стане 120% или твърде дълго се задържи на 80% и добитъка просто си изключва - няма значение дали е топъл или студен.
|
| Вто Яну 02, 2018 11:43 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Дава ли някаква грешка като ти изключи така? Принципно, топлинните загуби се влияят от тока, но 20% не би следвало да са болка за умиране. Възможно е да са задали някаква делта при следенето на температурата на блока, но тогава инверторът на хубава марка би следвало да опита да свали носещата честота(да намали загряването) и чак тогава ако се загрее над примерно 60-70(зависи много тук) градуса да ти изключи...
|
| Вто Яну 02, 2018 3:02 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Дава грешка и спира - и грешката си е буквално "голямо dI/dt". При това блока не се усеща да се стопля. Не си намаля сам честотата или поне аз не съм виждал да го прави - директно спира с Fault. В такава ситуация обикновено иска операторска намеса. 3 киловата инвертор с 4 х 0.75 мотора - на 16kHz едва успях да го накарам да завърти моторите за части от секундата, на 12 се въртят 1-2 секунди, на 8 минута-две.
Преди няколко месеца се мъчих да намаля пищенето на една машина дето 4 вентилатора се въртят от един инвертор и потроших няколко дена в експерименти. Та най-често това се случваше или да напомпи кондензаторите на 700-800 волта мъчейки се да направи контролиран стоп.
|
| Вто Яну 02, 2018 3:54 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами възможно е този коефициент да контролира Ton и Toff на блока и при висока носеща честота да генерира смущения. Но гадая в момента. И какво се случи като го пусна с по-малък коеф там? Подкара ли моторите? Работи ли добре? Ако не са с вградена спирачка трябва да си ги върти без проблем. Особено на висока честотата - по-малък ток...
|
| Вто Яну 02, 2018 4:26 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Не - това си е някакво измерване което го интегрира и като достигне някаква стойност прави шътдаун. Не успях по никакъв начин да ги накарам да работят на нещо различно от 4kHz. Ама и като цяло разстановката е много крива - 4 мотора в паралел и на всичко отгоре се захранват през 50 метра кабел, който като ги тествах в голямата си част беше навит. Като монтираме нещата на място пак ще си поиграя - може и от многото навит кабел да стават говната. Освен това и времето за контролирано спиране трябва да е голямо - в противен случай моторите генерират твърде много енергия и инвертора пак дава грешка заради високото напрежение в DC шината. Все пак са вентилатори - имат голяма инерция, а пък аз в някой моменти искам да ги спра малко по-бързо. Замислям се нещо за спирачни резистори вече. Между другото Сименс май имат и инвертори които могат да връщат в мрежата ама не съм изпадал в подробности.
Тоя месец ще пускам един 30kW - сякаш е малко по различен от другите, макар че е от същата серия. Ама и той няма да върти вентилатор, та се надявам да се държи по-прилично.
Напоследък съм забелязал че инверторите ги рейтват за някакви супер разтоварени режими - примерно 3kW издъхва като го напънеш постоянно с 3 киловата - и с малки букви пише "2.2 при голямо натоварване". И за 4 също - реално е 3; и т.н. И при Сименс и при Омрон. Аз засега реално друго не ползвам. Данфос ми дават много хубави цени и може би ще ги пробвам по-нататък като имам случай.
|
| Сря Яну 03, 2018 9:25 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Тези 50м кабели сметнал ли си ги да са малко по-дебели? Защото при такова разстояние ще имаш пад и особено на висока честота ще ти прави парчета! Сиреч по-ниско нарежение в/у двигателите и те ще компенсират с по-голям ток! Освен това може да поставиш изходен филтър, за да компенсираш индуктивността на кабела. Това трябва да го пише в ръководството! То по принцип като се изчислява модула се слага 3-4 пъти по-голям, за да може да работи при ниски загуби. Фуджи даже си имат таблица ама явно всеки си прави, каквотот си иска и гледа да докара ниска цена. Благодаря за инфото! Като приготвя първите бройки(имам си вече кутия и ще мога да продавам) ще направя тестоте и ще покажа какви съм ги натворил! 
|
| Сря Яну 03, 2018 3:00 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Кабела е 50 метра щото е целия кабел за две отделни еднакви машини - не искам да го режа, че струва майка си и баща си. 24*2.5 мм2 - 13 лв. му е метъра + 30 лв. да ти отрежат парче каквото искаш + 3 седмици чакане да дойде от бог знае къде... Като монтираме машините кабела ще е по-къс - ама не знам колко точно - в най-лошия случай на половина. Клиента уж ги бързаше и вече 3-ти месец седят в цеха и ни пречат.
|
| Сря Яну 03, 2018 3:22 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
2.5мм2 са ти напълно достатъчни. Виж за изходен филтър. Над 20-30м трябва да имаш!
|
| Сря Яну 03, 2018 3:36 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Това описание ми прилича на тарикатите от този саит http ://www.hennlich.bg/ това 24 жила х 2.5мм2 и струва 13лв метъра ? Аз купих от представителството на delta 4х4мм2 за ~18лв без ДДС това е за метър  няма цена за рязане
|
| Чет Яну 04, 2018 1:26 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Чет Яну 04, 2018 9:54 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
жици се точат. после се опъват. ако се дялкат, са шини. 
|
| Чет Яну 04, 2018 10:02 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Те и шините са прокат, трябва да е доста шинище та да го дялкат  А за Емка .. по добре да не казвам нищо, че нищо хубаво няма да кажа.
|
| Чет Яну 04, 2018 3:31 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Край мен има 2 малки фирми, които произвеждат - едната в едно село до Бургас, другата в Айтос. До колкото знам, повечето от стоката им е или за износ, или за собствено ползване. Някои асансьораджии поръчват тук. Ако се интересува някой мога да разпитам.
|
| Чет Яну 04, 2018 5:42 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами фирми има няколко, освен ако не се е пръкнала някоя нова която да не знам. На емка съм ползвал LiCy-та, не са върхът на сладоледа, като кабел стават, но при мен е нямало и високи честоти, нито много прецизни сигнали, но не ми харесват като материал, особенно на студено, направо си се чупи. В момента се оглеждам за доставчик на 0.35 и 0.5 с тънка изолация, но от местните никой май няма, хелукабел и др. подобни са вариант, или да си внасям от задокеания, което обаче трудоемко.
|
| Чет Яну 04, 2018 10:23 pm |
|
|