|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:27 pm
Лабораторни декади - съпротивление и капацитет
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
 Лабораторни декади - съпротивление и капацитет
Виждали сте старите, кутия с врътки за единици, десети и стотици - някой работил ли е нещо ново и малко физически, става дума за малки токове (до 100mA например), а при кондензаторите - от pF до 1uF например. Знам, че може с потенциометър и променлив кондензатор(но за лаба ми трябва нещо по удобно). Иначе генератори на напрежение и ток има
|
| Сря Май 24, 2017 1:26 pm |
|
 |
|
sthx
|
 Re: Лабораторни декади - съпротивление и капацитет
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Май 24, 2017 2:02 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Хм, верно имали и не толкова огромни кутии в по-ново издание. Благодаря! http://eu.mouser.com/Test-Measurement/D ... /_/N-7uqlk
|
| Сря Май 24, 2017 4:06 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
зависи каква точност и стабилност гониш.
с капацитетите е по-трудно, особено като минеш стотина килохерца
|
| Сря Май 24, 2017 4:45 pm |
|
 |
|
Grubi
|
при нас нещата са под 50kHz, че и надолу. Еталони не ми трябват, 1% е достатъчно. Поръчах едно от Extech през Farnell - 100E, какво му плащаш за няколко ключа и резистора, с три банан жака... но ще го окача в лаба, като им затрябва пак.
p.s. ако ми хареса изработката, има и декади с индултивности и кондезатори, ще взема по една от вид
|
| Сря Май 24, 2017 6:38 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Аз в работата си направих едно такова, но за по-високи напрежения. Но си е половин ден, за да го сглобиш...
_________________ Хайде де!
|
| Сря Май 24, 2017 7:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз ползвам ето това и съм много доволен: http://www.techni-tool.com/455ME200?gcl ... 24164956:sЦената му не е проблем, защото всяка година плащаме за калибрационен стикер по $120  .
|
| Сря Май 24, 2017 7:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
странно... няма данни за дълговременна и/или температурна стабилност пък и 1% метал-филм резистори... за какво точно го ползвате това нещо? за еталон не става, от стандарт пък е още по-далеч. само за да сложите някакво съпротивление на някаква опитна установка? ама тогава за какво пък ви е калибрация. митак, за тия пари за проверка, по-добре си купуваъте всяка годин ново, с документ. за десетина години ще напълните едно чекмедже с горе-долу верни магазини. нещо не ми се вярва да подлежи на калибрация, по-скоро само го проверяват и тази проверка ще е доста лека от метрологична гледна точка. най-вероятно са последователни резистори, и за да хванеш диференциална нелинейснот, трябва да ги преъкаш всичките. нищо работа - за 7 декади са само 700 цъкания и мерения нещо ми се губи метрологичната обосновка, или бъркам някъде?
|
| Сря Май 24, 2017 8:12 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Само го проверяват и понеже сме дифенс контрактори и попадаме в някаква графа, дето трябва калибрациите и проверките да са по малко по-друг стандарт и фирмата, дето ги прави ни го вкарва квадратния мощно. Иначе аз лично го ползвам това да симулирам терморезистори, за да си проверявам софтуера. Идея си нямам що 7 ключа и 70 резистора са $170 (аз даже го купих преди години за $300), ама след като даваме луди пари за проверка всяка година и не ми пука каква му е цената. Ако трябва да съм честен за проверката на декадата не знам точно каква е цената, но шублера ми и волтметъра, дето са по около $250 всеки ги проверяват/калибрират за по $120 на година. Като питах ми обясниха че е толкова скъпо (преди беше $30-40), защото по новите изисквания трябва да пазят протокол от калибрацията/проверката за минимум не знам си колко години напред. Върти ми се в главата 5 или 7 години, ама не съм много сигурен точно колко беше. Последните 3-4 години изискванията към дифенс контракторите станаха мамата си трака  . Ама сега бай Дончо с тая тлъста сделка със Саудитска Арабия вкара баси и ентусиазма в индустрията та хората не обръщат толкова внимание на изискванията и цените  .
|
| Сря Май 24, 2017 9:01 pm |
|
 |
|
Grubi
|
видех го аз - но ценат му беше тройна във Фарнел, взех другото на Extech. Дедо - в конкретния случай колегата учЕн тества един харвестър (пиезо), при какво клатене, колко може да я натовари(със съоветните резистори). Така, че точността не е много важна - защото прототипа е експериментален, все още няма серийно производство, никъде по-веригата няма калибриран инструмент (даже лазерния виброметър, вградения генератор, скопа и логера на NI).
|
| Сря Май 24, 2017 9:35 pm |
|
 |
|
Grubi
|
калибрираните са леко златни, но има за какво http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... de&_sop=16оказа се, че това което съм заръчал http://se.farnell.com/extech-instrument ... dp/2007954имало вариант с NIST - 380400-NIST, няма го във Фарнел, двойна цена (спрямо некалибрования) в Mouser http://www.mouser.se/ProductDetail/Exte ... kKSZMzfQ==Иначе в ebay има интересни екземпляри - от калиброваните за 5000USD, през цилиндрични такива с интересна механика според мен, до като този на @Димитър, но античен и производство на Ohmite
|
| Чет Май 25, 2017 12:48 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Това, дето си го купил го имаме също (само че черно, не жълто) и имаме постоянни проблеми с него - копчетата са много калпави, а нашите са стари американски. Тия новите предполагам са китайски, демек май ще е още по-зле. Дано да не съм прав де, ама дето е казала Айшето - а дано, ама надали  .
|
| Чет Май 25, 2017 7:38 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
1% декада, проследима до NIST е малко като кантар в ТКЗС за камиони с точност 1 грам.
иначе някои оъ хослите наистина са брулнали цени като за световно. нещо им стана на тия хора, ебаси самочувствието. да бяха нови прибори, а те правени по соца. не знам в момента дали могат да намотаят и едно съпротивление метрологичен клас.
онези, планетарните, дето са по 2-3 декади на врътка, не съм ги пипал на живо. подозирам, че няма да са особено удобни. като знам как изглежда класическата "галета" и как се поддържа в норма, онова ми се струва малко трудно. може и да бъркам.
|
| Чет Май 25, 2017 8:12 am |
|
 |
|
Grubi
|
Поживём — увидим, както са казали швейцарците. А онова на Ohmite съм го харесал, но е само до 10к (4 декади)
|
| Чет Май 25, 2017 8:54 am |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Ако имаш чук, всеки проблем изглежда като пирон: 
_________________ Manners maketh man.
|
| Пет Юни 02, 2017 4:15 pm |
|
|