Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Схема за дозареждане на батерия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Схема за дозареждане на батерия
Здравейте! Трябва да подменя една платка, която дозарежда Ni-CD батерия(има друга схема за зареждане). Ето схема на платката - Цък. Както виждате няма стойности, а текущото състояние на схемата не е добро - гръмнала е порядъчно добре. Липсват компоненти, не намирам никакво инфо за транзисторите, една от бобините е изгоряла. Чудото е произведено преди 40г! Мисля за ремонт трудно може да се говори.
Схемата работи на 220В(след изправителя би трябвало да се качват на 300), батерията също е на 220В. Не знам какво налага наличието на 2 зареждачки - дали високия вотаж на батерията, дали голям хистерезис на зареждачката..
Има ли съвременен начин за реализиране на подобна схема? Би трябвало за 40г да сме напреднали... Не ми се струва добра идея да опитвам да преизчисля горната схема...
Благодаря!

Вто Мар 07, 2017 9:30 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: Схема за дозареждане на батерия
Най-вероятно схемата е гръмнала, защото е включена директно на 220В. Доколкото разбрах от двата реда най-долу- при подаване на захранване от източник със средна точка се ползват само горните два диода, иначе- и четирите, т.е. платката се свързва след трансформатор.
Каква е тази NiCd батерия на 220В?

Сря Мар 08, 2017 6:27 pm
Профил

За батерията знам само, че е на 220В. Предполагам, че е част от някакъв UPS. И да, след трансформатор е свързана. Това, което трябва да прави тази платка е да дозарежда батерията, да поддържа заряда като подава някакви мА, когато нивото падне малко.
Това, което ми идва на ум, е да си реализирам проста зареждачка с транзистори! Въпросът е това добра идея ли е? Главно ме притеснява високото напрежение! Другото нещо, което ме притеснява, е причината, поради която се използва тази схема. Не разбирам нуждата от нея и дали няма някаква скрита функция(защита, удължаване живота на батерията и т. н.) Схемата не е елементарна и очевидно е донастройвана опитно...

Сря Мар 08, 2017 7:54 pm
Профил

Каква е батерията, какви са правилните режими на дозареждане - това са въпросите.
Следенето на тока и напрежението може да го направиш и с pik12ф629,675.
Проблемът е какъв алгоритъм ще приложиш.
Ако токът е малък - може и с линеен регулатор/генератор на ток да стане- под контрола на мцу-то.
Та- отговори си на правилните въпроси.

Сря Мар 08, 2017 9:15 pm
Профил

Аз съм малко слаб при батериите! Може ли да уточниш какво точно ми трябва да знам за самата батерия освен че е на 220V NiCd? Х-ка на зареждане? Тези режими на дозареждане и те ли трябва да са дадени там? Не съм правил дозареждане на батерия. Това, което прочетох за NiCd батерии, е, че при зареждане се следи тяхната температура, за да е установи кога е заредена. Това добиче не изгледжда да има термометър...
Токът е малък 100тина мА макс, като гледам платката.

Сря Мар 08, 2017 9:38 pm
Профил

Нямам представа от материята, давам ти насока за подход. В инженерството през ден ти се пада нещо непознато - важна е системата, подходът. NiCd e стара технология, за нея има/можеш да четеш много . Това беше малко спамерско - следя ти постовете и смятам ,че напредваш доста бързо.

Акумулатори с размер на книга и напрежение 1,2 волта - това беше стандартна техника в свързочни войски на ниво отделение, рота - 1981г. Капацитета им съм го забравил.

Та твоята батерия - колко амперчаса е? Не може ли да се замени с оловни или литиеви акумулатори? Какъв е бюджетът на клиента?

П.С.
100 милиампера са малко на 5 волта, на 200-300волта - това са 20-30 вата.

Сря Мар 08, 2017 10:47 pm
Профил

Ами батерията е 1,5Аh. Мисля да си сложа едно малко контролерче, и два потенциометър-а. Да могат да си настройват максималното изходно напрежение и токът на зареждане. Ще попрочета по темата за NiCd батерии. Но предполагам, това е най-лесният вариант.

Чет Мар 09, 2017 8:34 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Тури му и термометър, че над 45 градуса по Целзий на клетка я хвърляш на боклука батерията... ;)

Чет Мар 09, 2017 10:53 pm
Профил

Най-лесния вариaнт е един 630V кондензатор и един грец от 4 броя 1n4007 и това го ръчкаш директно в батериите. И естествено внимаваш защото батериите става с потенциала на мрежата и който ги барне ще го претрепят. ... а питаш колко фарада да е кондензатора? Ами сам си прецени с какъв ток искаш да презареждаш батериите.

Пет Мар 10, 2017 1:29 pm
Профил
Аватар

На мен пък ми се струва, че тази е истинската зареждачка. Подава токови импулси през V9, ограничавани от R5, така се намаля ефектът Памет. Класическо фазово управление чрез C1, R2 и V7, който е кофти нарисуван еднопреходен транзистор. Оптронът ограничава по напрежение, а V5 и V8 задават някаква токова характеристика за която не ми се гадае, поне не днес.

Съб Мар 11, 2017 1:20 pm
Профил

Не е основната. Основната зареждачка е с термометър и дава повече ток. Само едно нещо ме притеснява. Тази схема е аналогова - с прости думи има транзистор, който управлява тока в усилвателен режим. Аз си мисля да сложа един IGBT и да го управлявам импулсно(PWM) като следя тока и напрежението. Това има ли значение за зареждането на батерията? За самата батерия не намирам никакви х-ки. Някакво чудо произведено нейде из Китай или Анадола е.
Благодаря!

Нед Мар 12, 2017 2:45 pm
Профил

Има, трябва да си сигурен какво точно и подаваш и как, батерията не е мотор и ще умре много по-бързо. По-добре си сложи хубаво DC/DC в напреженов/токов режим и си управлявай него, но за малка батерия е почти безсмислено.

Нед Мар 12, 2017 3:19 pm
Профил

Имаш в предвид да направя нещо такова Цък
Това е упростена схема. Ако реализирам това означава, че ще ми трябва още едно управляващо галванично разделено напрежение(не успях да измисля вариант, при който Е на двата транзистора са закачени в 1 точка) + още едно за измерването.
Мога да го направя, но схемата става сериозна.
Само се чудя дали не трябва да имам още едно измерване на напрежението в/у батерията. Да не отваря постоянно втория транзистор за зареждане, а само когато падне под определен праг.
Ще стане голямо и скъпо. Трябва да видя дали има достатъчно място за тази галимация, че ще стане притеснително голямо...

Нед Мар 12, 2017 4:22 pm
Профил

Сложи някой малък TOP и си го управлявай него, не са от най-удобните за управление но ще стане, друг вариант, сложи топ-а да ти прави някакво напрежение и от там нататък си го храни през транзистор.

Нед Мар 12, 2017 5:11 pm
Профил

Ще помисля по въпроса. Това с ТОP-a.. Вярно по-евтино е, но въпросът е искам ли да се занимавам толкова. Защото като си поставя управлнението на транзистора, само си чета стойността на напрежението и избирам необходимия коефициент на запълване. А и мисля да сложа 2-3 7-сегментни, за да може да изписва U, I и грешки. И в комбинация с потенциометрите за настройка да стане културно :)
Друг е въпросът дали изобщо ще го правя като им обявя цената, но май на там отиват работите :)

Нед Мар 12, 2017 5:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща