| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
 Духалка (реверсиране на прахосмукачка)
Отдавна бях взел два малки прахосмукачки по 1.6кВ и днес им дойде реда. Понеже гледам, че са с четки предполагам лесно ще обърна посоката на движение, но гледам че вентилатора е захванат с гайка - може би е добра идея да се завари. И се надявам така да мога да ги ползвам в оригиналната кутия. Идеята е да ги ползвам като духалки за разни ку-ку проекти, за кратко и ако се счупи нещо си заминават. Компресор си имам. Бонго може би най-добре ще опише дали изобщо да се занимавам 
|
| Съб Окт 10, 2015 9:38 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
 Re: Духалка (реверсиране на прахосмукачка)
Едно време руските прахосмукачки имаха в (бое)комплекта и едни бурканчета със пулверизатор за боядисване. Само преместваш маркуча на изхода, където излиза въздуха. Няма нужда да променяш посоката на въртене, и заварка как ще стане между стомана и алуминий, няма нужда. По-важно е налягането и дебита да ти паснат на приложението.
|
| Съб Окт 10, 2015 10:02 pm |
|
 |
|
timt
|
Едва ли ще можеш да му обърнеш посоката. Това може да се види по начина на навиване на мотора. Ако обърнеш стандартно посоката ще започне да искри. Реверсните машинки начина на запояване към колектора е срещу канала а когато е с посока е изместено спрямо ротор и колектор.
|
| Съб Окт 10, 2015 10:06 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
хм, може да го снимам утре. нямат изход за който можеш да закачиш тръба като на старите, но пък за обикновенна духалка може и да свърши работа като ги няма филтрите. не се бях замислил че комбинацията е стомана и алуминий, както казваше един колега - "всеки мисли колкото може"
|
| Съб Окт 10, 2015 10:49 pm |
|
 |
|
timt
|
"Или както му се иска" Обърни мотора обратно и ефекта е същият, тези мотори са изцедени и искат и охлаждането си. Такъв ползвам за вакуум при леене на малки детайли.
|
| Съб Окт 10, 2015 10:57 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Маа му, изгуби ми се предната писанка Накратко: в отваряните от мен двигатели не съм виждал "еднопосочност", освен в износването на четките, т.е. или нови или малко шкурене. Според мен чисто механичното обръщане на вход/изход с подръчни матряли ще стане дори по-бързо. Ама от к'в зор, след като си има специализирани духалки за по-малко от 20 евра на които входът и изходът са равнозначни?! Имам супер евтинджос такава и съм много доволен. Първият ми попаднал пример: http://toolsbg.com/store/index.php?rout ... ct_id=1953
|
| Съб Окт 10, 2015 11:08 pm |
|
 |
|
Grubi
|
вярно че ако го разглобя може и механично да го обърна... ама мно несиметрично ми се видя защо не си купя - причината се казва краста, писна ми само да кликам. оригиналния план беше за аеро-хокей маса или нещо на въздушна възглавница за малкия хулиганин, но сега ми хрумна нещо по-просто за Вси светии 
|
| Съб Окт 10, 2015 11:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе да не те разочаровам ама тая работа няма да стане май. Всички прахосмуци които съм виждал са с центробежни турбини, а те смучат в средата и нагнетяват по периферията, т.е. няма да смуче от там от където духа и обратното.... за разлика от други......
|
| Нед Окт 11, 2015 12:51 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2766 Местоположение: София
|
Най-лесно ще ти е ако туриш мотора с турбината в друга подходяща кутия.
|
| Нед Окт 11, 2015 1:19 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Най-лесно е в нейната си кутия: запушваш изходните отвори, пробиваш дупка и лепваш маркуча или подходяща за снадка тръбичка. Миналата неделя отварях нашата, че жената забравила да сложи торбичка...  Изходният поток минава през филтър около10х20см - идеално място да се лепне ламаринка с дупка или нещо от сорта. Този филтър е покрит с вадещ се капак за лесен достъп.
|
| Нед Окт 11, 2015 10:56 am |
|
 |
|
741
|
Точно. Пак ще продължи да духа в същата посока, само че по-слабо.
|
| Нед Окт 11, 2015 3:51 pm |
|
 |
|
Vasseto
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Мар 15, 2015 11:44 am Мнения: 105 Местоположение: Пловдив
|
Мотора е постояннотоков с последователно възбуждане. Може да го въртиш както си поискаш, но тази турбина ще духа само на една посока. Колегите ти го обясниха вече.
|
| Нед Окт 11, 2015 10:57 pm |
|
 |
|
Grubi
|
добре, ще остане в оригиналната кутия и ако не стане в кофата - те и без това се бяха запътили натам. Благодаря за инфото и съветите. Лека 
|
| Нед Окт 11, 2015 11:14 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Я пак да помислим дали може постоянно токов с последователно възбуждане да се завърти наобратно? На разните машинарии тип дрелка и подобни им завъртат носача на четките с около 60-70 градуса.
|
| Пон Окт 12, 2015 7:13 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Разменят жиците към четките бре  . То туй ясно , ама нали умуването беше да не се развинти турбината...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Окт 12, 2015 8:44 am |
|
|