|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:56 am
| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Покупка на захранване
Мисля да си купувам ново лаб захранване и търся нещо дето да не е от днес за утре. Нямам големи изисквания, всъщност са доста тривиални - два или повече DC канала, до към 20-30 волта поне на едининия, малък ток: 2-3А ми е предостатъчно. Обаче минимален рипъл ми е важно. Да е с контрол и дисплей и на напрежението и на тока, минимални размери и по възможност прилична цена. Гледам насам-натам, попаднах на тоя сайт: http://www.rapidonline.com/Electrical-Power/Bench-Power-Supply-Units дето има няколко модела дето ми допадат, ама искам да питам ако някой знае нещо да препоръча? Или пък линк към друг подобен магазин. Мерси!
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Яну 20, 2015 10:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
 Re: Покупка на захранване
от тази страница бих си избрал Е36. почти класическо линейно, с траф и МОС транзистори, които могат да се сменят.
|
| Сря Яну 21, 2015 12:08 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Неускаш ли да дочакаш това, дето Емо твори  ?
|
| Сря Яну 21, 2015 6:08 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
+1 за трафа и линейния стабилизатор. Дедо, тези аджиленти не ми хващат окото. 10-оборотен потенциометър вместо инкрементален енкодер. Интерфейсите - хайде HP-IB ще го преглътна от уважение към HP, ама RS232 ме навежда на мисълта, че това е старо... А и цената... Да е скоп или мултиметър, бива, ама за захранване, дето чарколяка, барабар с кутията е има-няма стотина лева... Бабане, каква стойност на рипъла те устройва. До около 0,5mVrms при ток 3А се докарва лесно, по надолу не успях. То и аджилентите са там някъде.
|
| Сря Яну 21, 2015 8:54 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ами по принцип 2mVrms ми е лимита при избора. 0.5 е даже много добре.
|
| Сря Яну 21, 2015 10:23 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
този аджилент е някъде в поколенията, където спряха да си надписват транзисторите с техни номера и момента, когато почнаха да правят крайните стъпала хибриди от кристали, бондирани на медна плочка. затова казах, че е сравнително удобен за ремонт, когато/ако го запалиш. в сервизното ръководство пише нещо повече от това как да смениш бушона и/или къде да го пратиш за ремонт. за съжаление ajilent не са НР от едно време, keysight пък още по-малко.
признавам, че менюто му не е от най-удобните. аз предпочитам модели с клавиатурка, да си набереш стойността директно. интерфейсите са малко архаични, да. но моделите с LXI почват от хилядарка и не знам на бабан дали му трябва такава екстра.
другите производители не мога да ги коментирам от първа ръка. имам няколк оинструмента на BK, но не съм особено възхитен. не знам как са в захранванията. TDK/Lambda може би е добре също, предвид репутацията и на двете фирми от миналото. но за настоящето не знам нищо. TTi изглеждат също прилично, никога не съм отварял такова нещо.
|
| Сря Яну 21, 2015 10:36 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
На мен ми вчера ми отесня едно 360V 1500W 
_________________ Хайде де!
|
| Сря Яну 21, 2015 11:59 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ами вземай го тогава, щом имаш бол бюджет. 
|
| Сря Яну 21, 2015 5:56 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Вероятно пропускам нещо основно, но четейки Agilent E361XA 30W BENCH SERIES DC POWER SUPPLIES мануала и гледайки схемата в него не разбирам как с тази схема и с бавни операционни усилватели постигат параметри като: LOAD REGULATION: Constant Voltage -Less than 0.01% plus 2 mV for a full load to no load change in output current. Constant Current -Less than 0.01% plus 1 mA for a zero to maximum change in output voltage. RIPPLE AND NOISE: Constant Voltage - Less than 200 uV rms and 2 mV peak to peak(20 Hz - 20 MHz) Constant Current - Less than 200 uA rms and 1 mA peak to peak(20 Hz - 20 MHz) Кондензатора в изхода им е след шунта и е с капацитет 470uF за модел E3610 ?!? А цената им е кефеща ...
|
| Сря Яну 21, 2015 6:38 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
К'во има за разбиране?! В регулирането не говорят за мегахерци, посочват ги при шумовете където конда се справя отлично. Окъсиш ли го - ще плющи.
|
| Сря Яну 21, 2015 7:39 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ама кажете някой друг сайт да погледна, ако има още такива? Не съм заделил 'бол бюджет', всъщност гледам да мина тънко ако мога 
|
| Сря Яну 21, 2015 11:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами бабабе, за подобен тип изделия понякога транспорта може да достигне цената на желязото. по-скоро трябва да видиш на местна почва кой вече е докарал нещо до големия остров и да си избереш от наличното. не знам какво толкова се впечатлявате/плашите от шума? винаги, когато някоя част от схемата се нуждае от тихо захранване, то трябва да се направи локално, близко и съотвено екранирано и опазено от външни въздействия. така че, изискванията към "мръсното" захранване не са особено релевантни. затова всички производители гледат да го докарат в миливолтите бе да се втелясват особено. и на емо му обясних, че няма как да храниш GSM модул (примерно) директно от "лаб" захранване. нито има смисъл, нито е практично. пък и винаги, когато се говори за ниво на шум, трябва да се споменава и честота. защото е едно, пулсациите да са ти на 50Hz, друго на 1MHz с хармоници на 50MHz. емо, бързите усилватели са голям трън в задника. няколко пъти ти обяснявам, че се опитваш да постигнеш невъзможни параметри в твоето захранване не разбрах - ниска или висока ти се вижда? според мен е нормална. виж, цената на четириквадрантния B2912 SMU е малко стресираща.
|
| Чет Яну 22, 2015 10:33 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Миналата седмица бяхме с колегата на Power Workshop семинар организиран от Keysight (бившите Agilent/HP). Мога само да кажа, че Keysight утрепа коча с лопатата с техните SMU. Установката е два големи куфара за сваляне на характеристиките на Power IGBT, MOSFETs и диоди. За около 30 секунди свалят характеристиките, след което получаваш PDF чаршаф с данните. Смятат и загубите на транзисторите при различна честота, което е супер удобно при работа с големи мощности. Цените са трепач: базовия модел започва от $185k. Показаха и лабораторно захранване с разделителна способност 1fA/100nV, базова цена доколкото запомних $5к. Ако някой го интересува мога да погледна в брошурките за номерата на предлаганите модели  Като цяло хардуера им беше на много високо ниво, но софтуера им куца. Програмистите им, едни симпатични чичета, бяха там и отнесоха бая критики. Основния им лектор беше руснак, който си разбираше от мат'риала.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Яну 22, 2015 1:45 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Бабане, най-бюджетното решение е сам да си направиш захранването. 2mVrms се докарват без проблем. Ежедневно използвам импулсен инстек PSP-2010, чиито параметри са далеч по-зле. Не, че имам проблеми с него, но не си заслужава парите. Наскоро се наложи колегата да ремонтира един не много скъп линеен китаец и изненада: 723 + 2N3055. Нищо против класиката, ама и той не си оправдава парите. Така, че като купуваш, внимавай.
|
| Чет Яну 22, 2015 2:12 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Аз така малко офтопик - някой да има сервизно описание за това захранване? Имам няколкои не ми се ривърсват за да разбера как се калибрират... 
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Чет Яну 22, 2015 2:18 pm |
|
|