| Автор |
Съобщение |
|
Sonicpld
Ранг: Минаващ
|
 Измерване на ток и напрежение с микроконтролер ?
Здравейте. Търся начин да си измервам напрежението и тока които консумирам от електрическата мрежа с помоща на някакъв микроконтролер ( за предпочитане PIC .. ). Нещо от порядъка на 0-30A и напрежение около ~ 0-220V. Идеята е по-късно да прерасне в някакъв вид logger, който да записва тези стойности всяка секунда върху SD карта например.
Благодаря Ви предварително.
|
| Вто Ное 11, 2014 4:07 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Измерване на ток и напрежение с микроконтролер ?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
Последна промяна ike на Вто Ное 11, 2014 4:59 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Ное 11, 2014 4:43 pm |
|
 |
|
Sonicpld
|
в общи линии мисля че да. няма нужда от такива подробности в момента, нещата са във все още груба форма. Целта е само визуализация. Сайте имаше някакъв даунтайм. Да. Разгледах идеята - интересна е, и ще е забавно да я реализирам, но ако има нещо с PIC ще е най-добре. Реално мисля да измервам стойноста на тока към всеки токов кръг на ел таблото и да го записвам и затова си мислих за някой PIC.. ( Към 30-на токови кръга ) ПП : Сайта е много интересен наистина ! Благодаря ! 
|
| Вто Ное 11, 2014 4:57 pm |
|
 |
|
timt
|
|
| Вто Ное 11, 2014 5:08 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не останаха много консуматори, които ползват чисто активна енергия. За това ще имаш много голяма грешка, помисли, как да го направиш, като корегираш фактора на мощността.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Ное 11, 2014 5:49 pm |
|
 |
|
Sonicpld
|
да, разбирам какво имаш на предвид, но не е такъв проблем , то е повече за мен - за да следя обикновено кога е имало или нямало ток , и горе-долу някаква елементарна визуализация. не е нещо за сравнение или за точност поне за сега.. 
|
| Вто Ное 11, 2014 6:39 pm |
|
 |
|
rikotech
|
Не разбирам какво по-точно търсиш. Схема и .hex Идея за схемното изпълнение? Source code или. Може да се направи, но въпроса е ти какви умения имаш и дали искаш ти да го направиш или някой да ти го направи вместо това? Пишеш ли код за пикове? Разбираш ли от PCB design? Кажи каква ти е идеята?
|
| Сря Ное 12, 2014 9:48 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Това се решава безгрижно с една PIC32-ка например. Едни 200 семпъла за полупериод на мрежовото напрежение и няколко шънта ги смята безгрижно. Ако го вържеш и по LAN или Wifi, можеш да ги гледаш дистанционно, да записваш на SD, или каквото се сетиш. Кеф ти RMS, кеф ти среден ток и напрежение и каквото ти скимне. Проблема е в хардуера. Няма да е евтин.
|
| Сря Ное 12, 2014 11:55 am |
|
 |
|
Sonicpld
|
По принцип отдавна не се занимавам с хардуерната част ( последно беше преди 10-15 години ), сега пиша само приложен софтуер, и реших малко да се позанимавам за да си припомня доброто старо време, като го комбинирам с нещо, което наистина ми би било полезно. Търся мнения, и дори нахвърляни идеи за добра схемна реализациа ( дори не цялостна схема ), които да са стабилни във времето ( примерно - добро галванично разделяне - дали няма някакви новости ( примерно интегрални схеми с множество АЦП-та които са някак си галванично разделени ) и прочие неща, които предполагам съм ги пропуснал, за да мога да си ги набавя и съставя като схема и да си го реализирам - естествено в някакви смислени ценови граници - примерно 200-300 лв да ми стигнат за частите ( повече пари за такава забава не ми се отделят в момента ) 
|
| Сря Ное 12, 2014 11:57 am |
|
 |
|
sparkybg
|
с много АЦП-те ще излезе скъпо. С галванично изолиране, значи захранване на всяко АЦП - пак скъпо. Правиш общо захранване за всичко и толкоз. Взимаш MCU с 30 аналогови входа, и ги сканираш всичките, после изчисляваш RMS напрежение и ток или средна мощност (или и трите), и си ти. Галваничното изолиране ти зависи от датчиците. Ако с шънтове - забравяш, значи или токови трафове, или датчици на Хол. Ако токови трафове, може евентуално да си ги правиш сам, ама загубеното време пак струва пари, и обикновено става няколко пъти повече като обем от заводско. 30А не са малко. Ама все ми се струва че 30 входа по 30А е малко нереално - това са 200 киловата. Мошност за едно производствено хале е това. Мисля че малко надценяваш нещата.
Само платката ще ти е едни 100-ина лева минимум, просто защото ще е голяма за толкова входове. контролера е 20 кинта, примерно. Скъпото е захранването (ако искаш да е компактно, иначе и с трафче става) и датчиците + хардуера около тях. 30 входа не са шега, дори и само като цена на частите. Аз лично не виждам как ще се вместиш в 300лв.
|
| Сря Ное 12, 2014 12:30 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ами ако заложиш на LEM за ток и за напрежение (галванично разделени и с достатъчно добра честотна лента) ще ти излезе направо златно за 30 канала. За тока има хубави хол датчици на Allegro и те са с малко по-прилични цени. Ама напрежението не знам как ще го разделиш галванично.
В такива ситуации е много по-добро решение да имаш изцяло мереща част галванично отделена и с някакви бързи разделители (примерно AD имат много добри чипчета) да си предаваш данните към "безопасната" част от схемата. Концепциите които съм пробвал са следните : трафче с две намотки - едната храни неразделената част другата - отделената. Двете части вързани по уарт (примерно) с разделител. Другото което съм правил - едно захранване, обаче с изолиран DC-DC захранвам меренето. И пак с разделители но при меренето има сложени само SPI ADC-та. И това върши работа но е по-сложно като изпълнение.
|
| Сря Ное 12, 2014 12:42 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Е как - трафче - най-дребното, което може да намери на 220. С някакъв мижав товар - примерно 2к. И после - в АЦП-то.
|
| Сря Ное 12, 2014 12:58 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Тва е малко несериозно - вместо да се мъчи с трафчета и прочее простотии - прави си всичко неразделено - тока с шунтове, напрежението с делители. Евентуално по един ОУ за буфер (то ше трябва и усилване на шунта евентуално), после в едно просто пикче и от там на сетне както искаш го разделяй. Даже може с един 16F1825 да мери двата канала и да ги пуска на PWM. PWM-а през оптрони, RC и мериш вече с каквото искаш. Решението ще стане на модулчета - като дотрябват още канали, само се добавят модули.
|
| Сря Ное 12, 2014 1:05 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Тъй де. Изолацията само на интерфейса към това, пък дали LAN или друго - все тая. Но не го виждам да мине с нещо под PIC24 - за да смята мощност и RMS-и му трябва изчислителна мощ, все пак. А 30 канала x 200 семпъла * 100 пъти в секунда не е малко. Ако иска Vrms, Irms и средна мошност, това са му по 3 умножения за всеки семпъл, после по 2 квадратни корена за канал. Не я виждам 16-ката да се справи с това. Другия вариант е да праща сурови данни, ама те пък идват доста - ако 16 битови стойности - мегабайт и 200 в секунда. ПП: Айде - квадратните корени може да ги смята PC-то на което се гледа, ама те са бял кахър на фона на останалото.
|
| Сря Ное 12, 2014 1:14 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе да се преобразуват тока и напрежението в ШИМ не е ли достатъчен и един четворен ОУ?! После два оптрона и всичко влиза в едно сметало, може и в лаптоп трета ръка  А сметката "30 канала x 200 семпъла * 100 пъти в секунда" малко не я разбрах. Edit2: в селското магазин от месеци се опитват да продадат от първите Asus EEE за 80лв. Едно такова нещо и кеф ти логове, графики, WiFi и т.н.
Последна промяна bongo_x2 на Сря Ное 12, 2014 2:04 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Ное 12, 2014 1:45 pm |
|
|