Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Уретани, fast prototyping и др. ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Уретани, fast prototyping и др. ...
http://www.bjbenterprises.com/
http://www.tapplastics.com/
http://www.freemansupply.com/

Ако някой се интересува, технологията напредва все повече, тая на пластмасите. Уретаните вече успешно заместват ABS а така наречените water clear материали успешно поликарбонати и др за прозрачни детайли. Има някои ограничения, особенно при прозрачните, но в същото време много предимства. В комбинация с 3D принтиране предоставят възможност за много бързо прототипиране и евтино производство на малки серии.
Тия доставчици са в САЩ, но ще видя какво има в Европа и по нашенско. Имам продукт за който са ми нужни няколко пластмасови детайла но нито има време, нито пък искам да харча средства за тулинг, детайлите са големи а дизайните са тестови, т.е. 20-30 хил за матрица за да решим че не ни кефи не е опция. Та мисля следващите седмици да разровя из основи пазара и изпълнителите. Ако някой има интерес мога да споделям какво съм открил.
За момента ми казаха за някакви благоевградчани които успешно праивли хромиране на пластмаси в малки серии. Финишните покрития също са доста важни. Ако някой друг чопли в тая област ще се радвам да сподели. Иначе в САЩ намерих производители които правят чудеса само с уретани, не може да познаеш че е уретан и че RIM технология.
Като цяло има две много големи предимства, първо цената на тулинга, дори и за по големи серии ако е прави алуминиева матрица е доста по евтино от тези за горещо шпринцване. По голямото предимство обаче е възможността сравнително лесно да се ембедват крепежи, структурни елемнти и др, и най-вече възможноста дебелината на стените да варира в големи граници. Последното е непостижимо за горещото шприцване, при малки ралзики може но с много уговорки и усложнения по матрицата.

Нед Юни 01, 2014 4:56 pm
Профил

Мнение Re: Уретани, fast prototyping и др. ...
мисля лидери в пазара са smooth-on. Пълно е с клипове и материали за тях. Имат представител във Видин и лесно се снабдяват нещата.
ето линк към подробно обяснение
http://www.www.scalemodels-bg.com/phpbb ... f=7&t=4462

Лично аз не съм пробвал но би ми било интересно. Иначе по принцип съм правил 3Д модел и след това съм го фрезовал на рутера от пластмаса. Така съм правил разни единични бройки. Лесно бих изкопал матрицата от пластмаса след това тя да стане от силикон и да се леят бързо и лесно количества. Но не знам колко е канцерогенно това нещо.
И с 3Д принтери съм пробвал но качеството не е върха. Става за мостри и за изчистване на грешки но за серии не мисля че е удачно.

Нед Юни 01, 2014 5:12 pm
Профил WWW

Ще разгледам тези smooth-on, тия ит първия линк който съм дал предлагат доста индустриални продукти, в смисъл те са си съвсем професионални.

Иначе за 3D принтер, идеята е модела да се прави на 3D принтер и от там на силиконова матрица. За самите детайли от 3D принтера, много зависи от технологията, праивл съм от ABS и синтеровани. Тези от ABS бяха ок за проверка на концепция, ако ги обработиш стават и за оригинал за матрица. Синтерованите бяха доста здрави, но по това време технологията не беше върхът. В момента има принтери които директно произвеждат детайли които се влагат в изделия. Тия евтините принтери с ABS които станаха популярни също са удачни за модели. Детайлите при тях могат да се подложат на обработка с ацетонови пари което прави повърхността почти полирана. Стереолитографията прави доста качествени детайли но машините са скъпи.

За копане става и така, обаче детайлите които ми трябват са по скоро като черупка, т.е. кухи. На CNC трудно се правят, много време се копае, трудно се позиционира. Вариант е на CNC да се направи калъп, от него да се изработи модел от стъкловлакно, и после тоя модел да се позлва за изработка на силиконова матрица, но е доста повече работа от 3D принтера. Дори и малък да е и да сглобяваш целия детайл от 5-6 парчета, със все лепене и шлайфане ми се струва че ще е по-бързо.

Нед Юни 01, 2014 5:24 pm
Профил

Синтеровали сме правили преди 7-8 години - изключително качествени и точни детайли (при елтос/спарки само те имаха тази технология тук). Но има два недостатъка - ужасно висока цена и много крехък детайл.
А за 3Д принтера използвах нашумялата поредна китайска заблуда, с която е пълен целия интернет - става въпрос за екструдиращия принтер от нишка. Резултатите изобщо не са толкова добри, колкото се вижда по клиповете. Това с обработката с ацетонови пари е поредното дрън дрън.... освен ако в буркана не е само ацетон, а и съставка Х, която не е ясна каква е?!

Нед Юни 01, 2014 6:12 pm
Профил WWW

Ами за тия с екструдирането от влакно, гледах няколко и детайла става учудващо здрав, явно зависи до материал и притер. Видях и такива полирани, също доста добре, но изобщо не говорим за буркани, ще проверя този доставчик но ми говори за вани където детайла се държи на ацетонови пари, имало различни размери, самото нещо не го видях, но видях детайл така обработен и наистина беше почти като полиран. В момента принтери по метода на синтероването могат да произвеждат директно детайли за употреба, и то от типа на зъбни колела.
Правили са ми детайли от ABS тук в БГ, Интехна ги правеха, там детайлите бяха чупливи, разслояваха се по точно. Това което гледах беше доста по здраво. Също така преди година ми правиха други детайли, не съм сигурен каква технология, мисля наслояват лепило с някакъв пълнеж, и там детайлите са крехки. Но какъвто и да е е ОК за да се позлва за изработка на матрица.
Ти на какво копаеш, истинско CNC или нещо любителско ?

Нед Юни 01, 2014 6:56 pm
Профил

за любителско отдавна не ми е оставало време :)
За пластмаса имаме малки рутерчета А3, А4 правиме си ги сами от А до Я, включително софтуера иначе големите центри са на Райс raisbg.com

Нед Юни 01, 2014 7:14 pm
Профил WWW

А имаш ли представа как вървят услугите за обработка, ако изключим дреболии не съм копал нищо от години. Разни дребни неща съм пускал тук таме но иначе нищо сериозно. Миналата година поразпитах за едни MDF матрици и цените които ми дадоха бяха леко стресиращи, като знам колко машинно време реално е нужно ... даже мислех дали да не си взема някой малък рутер.

Нед Юни 01, 2014 7:29 pm
Профил

Не не за цени не ми се говори. Преди време Цецо беше пуснал запитване за една сферична глава на винт и там дълго и широко дъвкахме локуми...
Цените са много високи ако искаш качествена услуга. Евтино е само в някой гараж и при познат човек.
Това вече съм го писал цените варират от 20 до 40 лв на час машинно време (става въпрос за CNC струговане, фрезоване, обработващ център и т.н.). Това може и да изглежда на пръв поглед евтино но се плаща и още доста за предварителна подготовка. А и никой няма да зареже машината ей така за няколко часа да направиш един детайл тъй като тези машини обикновено бълват здраво продукция и се работи на смени, така че спирането на текущото производство ще струва десетки пъти повече от цените споменати по-горе.

Нед Юни 01, 2014 7:40 pm
Профил WWW

Аз не питам при вас как е а по принцип. Иначе колко време отнема е ясно, не е да не съм го работил и то доста отдавна когато програмата се правеше на ръка, и с оглед това и това което споменаваш горе като цена това което ми предлагаха /релано за еидн паралепипед с заоблени ръбове/ изглеждаше доста скъпо. Ако говорим за истински матрици, и в момента се поръчват такива, не в Европа естествено, и там ми е ясно какви са цените, мен повече ме интересуваше такива услуги които се предлагат в Бг и то не от някой който има 10 машини за да си произвежда детайлите, а от такива които работят на ишлеме така да се каже, ясно е че никой няма да си прекъсне производството за един детайл, или ако го направи ще ти съдере кожата.

Нед Юни 01, 2014 8:03 pm
Профил

Това, което написах са цени по принцип, а не специално при нас.
Това обаче е не за матричарска обработка, а просто за металообработване. При матриците има доста НО. Осен на ЦНЦ често се налага да минат на ерозийна, химична обработка и т.н. Самите заготовки за матрицата (т.н. нормала) са стандартни за съответна машина за леене. Не се взема произволно парче стомана и да се копае и струват много. Например само тази нормала, която включва водачи, избутвачи, разни пружини, охладители, самите плочи, в които ще се копае формата струват над 1000лв.

Нед Юни 01, 2014 8:10 pm
Профил WWW

Не говоря за матричарска работа, т.е. за пластмаса, там както казах се поръчва в Китай, напоследък чувам че и при Турците е изгодно, а ако се прави сериозна матрица оборудването и е по скъпо от копането, имам в предвид линейни лагери, охлаждане, подгряване, и всичко свързано с това Аз говоря матрица за вакумно формоване изработена от MDF, реално копането е не повече от 30 мин, буквално е паралелепипед с заоблени ръбове, та за това ми искаха 1200 лв .. както и да го погледнеш е скъпо, 2000 $ ми струва тулинга в САЩ за полиуретанов детайл с размер 500х30х40, а детайла му се ембедват крепежи и усилване, т.е. не е просто парче гума, подобна е и цената в Китай, в смисъл говоря за реални неща които ги плащаме. Затова питах ако си чул как вървят цените че ми стана чудно как ми го сметнаха това с MDF-а

Нед Юни 01, 2014 8:19 pm
Профил

Аз съм малко офтопик ама пак е по темата.
На мен понякога ми трябва някой куплунг дето е уникален и няма от къде да се поръча. Ако някой докара 3д принтерче - да сврка. Спарки искат 600 кинта. В МЕИ-то имат само за метално 3д принтиране.

И оф-топика да попитам: за разни дреболии ползвам зъболекарски фотополимер. Втвърдява веднага, не залепва за повърхносите но е много твърд и от там чуплив като е тънък слой. Има фотополимер за печати който става като много твърда гума, пак не залепва обаче иска 5-10 минути с УВ лемпа за да втвърди. Първия е 10 лева на грам а втория 30 лева на килограм. Дайте акъл за фотополимер който втвърдява до твърда гума но за няколко секунди. Основната кестра която ползвам е, че не си променя геометрията и не се образуват разни вътрешни и външни напрежения при втвърдяване.

Нед Юни 01, 2014 11:47 pm
Профил

Хмм тук ме хвана, идея си нямам, специално за фото полимер. Не знам тов акоето го позлват за стереолитографията, то е фотополимер някакъв, но не знам какъв.
Принтерче в момента май съм на път да си купя, като смятам по цените които виждам за тоя проект ще трябва да пусна поне 3-4 прототипа на детйали с общ обем над 1500 куб см, т.е. поне 4-5000 кум см, по тия цени е 6000 лв ... принтерчето е на половина. Склонен съм и да го шерна с някого, на мен ми се налага да пускам малки детйали веднъж два пъти в годината, а в такива количеста веднъж на 2 години сигурно.

Пон Юни 02, 2014 12:03 am
Профил
Аватар

Edesign написа:
Синтеровали сме правили преди 7-8 години - изключително качествени и точни детайли (при елтос/спарки само те имаха тази технология тук). Но има два недостатъка - ужасно висока цена и много крехък детайл.
А за 3Д принтера използвах нашумялата поредна китайска заблуда, с която е пълен целия интернет - става въпрос за екструдиращия принтер от нишка. Резултатите изобщо не са толкова добри, колкото се вижда по клиповете. Това с обработката с ацетонови пари е поредното дрън дрън.... освен ако в буркана не е само ацетон, а и съставка Х, която не е ясна каква е?!

В цитираният период, тук, синтеровани детайли са произвеждани на поне още две места.
Параметрите на детайлите зависят от използваните материали и последващи обработки. А не е като да няма избор на материали. Например - детайлите които ни синтероват от желязна прах не са крехки. :D И в минало време е било същото...

Пон Юни 02, 2014 12:42 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Ето още едни в САЩ за прототипи.
Не съм ги пробвал още, но ще стигна и до там.

http://quickparts.com/LowVolumePrototypes.aspx

Пон Юни 02, 2014 8:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща