|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:56 am
Изчисляване мощността на захранващ трансформатор
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Изчисляване мощността на захранващ трансформатор
Здравейте! Нека имаме следната схема: Нека стабилизаторът е на 15В (7815). Нека входният заряд на транзистора да е 80nC. Съпротивлението е подбрано така, че максималният ток при превключване да е 0,33А. Интересува ме как бихте подбрали мощността на захранващия траф?? Колко VA да бъде?? Аз направих някаква моя си сметка, но не е вярна. Тръгнах от там, че C=Q/V. Т. е. за едно превключване са необходими 5uF. Би трябвало кондензаторът да може да поеме енергията необходима за едно превключване (или поне аз така разсъждавам) и след това през стабилизатора да се дозареди. Въпросът е колко ток трябва да е в състояние да подаде трафа, за да поддържа процеса?! Дали му трябват 0,33(0,4 да ги сложим)А или е прекалено много?! Все пак превключването се случва за много кратки интервали... Благодаря!
_________________www.elkran.com
Последна промяна stoyanoff на Вто Мар 11, 2014 2:27 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Мар 10, 2014 10:12 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Изчисляване мощността на захранващ трансформатор
За начало сложи поне 1000μF след греца, оправи мазалото капацитет/заряд, спомени поне честотата и май ще ти помогнат.
|
| Вто Мар 11, 2014 12:39 am |
|
 |
|
bobihot
|
И смени VCC и GND на греца. Сложи 0.1uF на крачетата на стабилизатора към земя, изходният електролит до него да не е над 10uF.
|
| Вто Мар 11, 2014 2:52 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
За такива товари 78хх не е много добра идея.
|
| Вто Мар 11, 2014 8:22 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Нещо се обърках. Последно какви стойности на C искате на стабилизатора! Някъде бях чел, че големи стойности (1000uF) не са препоръчителни... Честотата е 4kHz. Лесно мога да подменя кондензаторите. По големи такива намаляват ли черпеният ток от трафа?! Схемата, която съм дал е примерна. Не твърдя, че това е най-удачният вариант. Стабилизаторът е важен единствено ако има отношение към черпения ток от трафа.
|
| Вто Мар 11, 2014 8:25 am |
|
 |
|
Pif
|
Капацитета се измерва във Фаради. Заряда се измерва в Кулони. Колко заряд ще набуташ в един кондензатор си е лично твой проблем. Ако гейта ти е 100 нанофарада и можеш да го заредиш до 25 волта а ти решиш да го зареждаш до 15 волта - вече заряда ти е различен. Друга подробност е, че гейтовете е желателно да се зареждат с отрицателно напрежение при запушване. Много в важно какво ще представлява гейт драйвера за да се сметне колко ток ще ти трябва от захранването. Обясни каква е целта и ще ти го сметнем лесно.
|
| Вто Мар 11, 2014 9:05 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не става така! Да сменим подхода! Ето Ви схема с драйвер. Най-смотания на пазара IR2110. Смених и стабилизатора с импулсен. Ако някой не му харесва нещо да се чувства свободен да направи промени - да смени драйвера, да добави втори IGBT на другия изход на драйвера, да добави 100nF кондензатор до драйвера, да намали гейтовото съпротивление с по-малко, да добави обратна верига за по-бързо запушване, да използва двуполярно захранване т. нат. Това, което мен ме интересува е в крайна сметка колко VA (примерно на 18В) трябва да е входния траф и как достигаме до този извод?! Ясно ми е, че ако го подбера така че да може да поеме максималния ток (при превключване) всичко ще е ОК, но все пак някакси не мисля, че има нужда от такива топузи...
|
| Вто Мар 11, 2014 2:34 pm |
|
 |
|
nik
|
аз не бих се гламосвал да смятам трафа и стабилизатора изобщо, осреднения във времето ток е пренебрежимо малък, не вярвам да надхвърли 20-30ма на транзистор та ако ще и много голям капацитет да има на гейта .... всеки малък траф ще свърши работа проблема са импулсните тоци, 7815 иска голям кондензатор на входа и малък на изхода, отделно от това драйверите пък искат малък кондензатор съвсем близо до корпуса, всеки електролитен може да шунтираш с малък керамичен кондензатор, правилно разпределяне на масите е жизнено важно ако трябва да говоря със стойности бих сложил нещо такова - 1000 микро + 470нано преди 7815, 220 микро + 100 нано след 7815, на всеки драйвер лоу сайд 100 микро +100 нано керамичен и хай сайд - 10 микро + 100нано керамичен
|
| Вто Мар 11, 2014 3:36 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Аз направих няколко теста. Реално 2 транзистора дърпат към 100мА измерени с мултимер и амперклещи(CD). За кондензаторите съм наясно, но все пак благодаря. Това, което съм дал е примерна схема. Основните ми притеснения са свързани с това дали при по-дългосрочна работа, трафа няма да започне да кляка. И как влияе честотата?!
|
| Вто Мар 11, 2014 5:16 pm |
|
 |
|
nik
|
я пък ти... 100 ма при 4кхз? само за захранването на драйверите ли говорим? какви амперклещи там е постоянно напрежение и ако си сложил кондензаторите с които си наясно и тока става постоянен, твоите амперклещи показват ли постоянен ток? ако извадиш консумацията на празен ход на драйвера останалия ток е почти линейна зависимост от честотата 2 пъти по висока честота - 2 пъти по често зареждаш гейта
едит: сега се сетих че при първите ми опити с мосфети и драйвери при лошо опроводяване на масите драйверите и/или мосфетите се самовъзбуждат при което наистина консумацията скача доста над нормалното
|
| Вто Мар 11, 2014 5:33 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не, нямам проблеми със схемата. Просто е доста по-сложна и захранването е двуполярно. Реално аз меря спрямо средната точка, където токът ти се явява променлив. Тук си говорим принципно. Аз нарочно искам схемата, която се обсъжда, да е възможно най-проста. Ако може да е само блок-схема най-добре. Просто започват някакви словоизлияния от рода тоя кондензатор защо е 80n като трябва да е 100n. Не, аз слагам 120n защото 62-ра година като свършиха 100-чките.. и нищо по темата. Аз по-принцип съм свикнал да се подсигурявам и не искам да работи на ръба на възможностите. Та идеята на цялата тема е има ли някакви калкулации, които могат да се направят, за да се предвиди (ориентировъчно) колко ток ще консумира една такава схема. Поздрави!
|
| Вто Мар 11, 2014 6:24 pm |
|
 |
|
nik
|
ами малко много са ти грешките, така, че няма как да избегнеш словоизлеянията  (макар че не виждам как някой ще ти обясни без слова  ) определено има проблем в схемата, без да задълбаваш в сметки при ограничение с резистор на 330ма и кратки импулси да получиш 100ма ток, 1/3 от времето консумира? не мисля... колкото по малко казваш толкова по трудно е да се отгатне къде ти е грешката пак не разбрах къде ги мериш тия 100ма, нито една от двете схеми няма средна точка, а дори да има при правилно сложени кондензатори пак трябва да е постоянен ток, а не променлив, и пак трябва да е много по малък ако въобще някъде мериш променлив ток, ако не е 50хз и синусуида, обикновен уред ще показва всичко друго освен верния ток според мен по мощен траф няма да реши проблемите http://www.semikron.com/skcompub/en/AN- ... _rev00.pdf
|
| Вто Мар 11, 2014 7:10 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Човек схемата, която съм дал не е реализирана, а измислена - примерна. Идеята беше ако някой има представа, да каже как би подходил ако трябва да изчисли трафа. Интересува ме реда на разсъжденията - какво трябва да се вземе под внимание. Ако не съм дал удачен пример може някой да използва друг или просто да изброи - събираш това, това и това и се получава тока... Толкова ли е сложно да се изброят тези неща?! Иначе в схемата, която използвам няма грешки - работи безупречно. Сега имам малко ядове с една настройка, но то там е до чалъм и тези дни ще го уцеля...
|
| Вто Мар 11, 2014 10:13 pm |
|
 |
|
Pif
|
Тази схема както и всичките останали схеми в електрониката се смятат с няколко прости закона. Законите на Ом, Кирхов, Джаул-Ленц, Фарадей, Максуел и още 2-3-ма. Имаш кондензатор от 800 пикофарада който трябва да го заредиш 4000 пъти в секунда. Като начало смяташ времевата си константа за да прецениш дали можеш да го зареждаш и разреждаш до 100% с текущия резистор. После смяташ колко енергия е нужна за да го заредиш толкова пъти. След това към сметката прибавяш и енергията прехвърлена от колектора към гейта на транзистора. Ако разряда го правиш с отрицателно напрежение вместо с окъсяване на базата към емитера тогава смяташ и енергията прехвърлена при отпушване на транзистора посредством капацитета колектор-гейт. В дейташита е дадена подробно. Гейт драйверите не са от най-простите устройства на тоя свят. Искат си сметки. Всичко започва от товара и токовете в колектора. След това си смяташ времената за отпушване и запушване както и колко време е необходимо за разсейване на неосновните токоносители след запушване. Тогава преценяваш колко енергия трябва да набуташ в гейта и за колко време както за отпушването така и за запушването. След като имаш тея сметки си подбираш двете вериги и най-накрая смяташ колко енергия ще харчи цялата тая простотия. Ето ти методика. Дори с ползването на интегрален гейт драйвер не си спестяваш сметките.
|
| Вто Мар 11, 2014 10:39 pm |
|
 |
|
nik
|
пак ти казвам - ако имаш 100ма значи нещо не е наред, или схемата или меренето, но и двете са еднакво притеснителни, едното за схемата другото за изпълнителя погледна ли въобще линка който съм пуснал? по подробно смятане от това няма на къде за твоя пример при 80nC и 4кхз излиза под 1ма на транзистор... за това ти казвам преди да слагаш по яки трафове да си видиш от къде ти идват тия големи тоци (или големи грешки при измерването)
|
| Сря Мар 12, 2014 12:07 am |
|
|