Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Трансмитер за диференциално налягане 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Трансмитер за диференциално налягане
Някой да препоръча нещо, не ми трябва да е с дисплей, даже е желателно да не е това само качва цената. Изход какъвто и да е, напреженов, токов, протоколен, какъвто дойде. Обхват 0-16 mB или 0-60 mB, точност да е под 1%, хубаво е да е 10 битово като дискретност. За сега намерих само енди електромеханични на WIMA, чудя се дали има нещо друго подходящо, може би изцяло електронно .. то тов аще е тръдно щото работното е 16 бар, та няма толкова точни трансдуцери та да докарам 16 mB диференциално.

Вто Ное 26, 2013 2:14 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Трансмитер за диференциално налягане
ако можеш да си направиш трансмитера сам
http://www.metrodyne.com.tw/english/pro ... s-3600.htm

със SPI или I2C, ползваме ги в едни медицински устройства, 16bit калибровани

Вто Ное 26, 2013 3:49 pm
Профил

Да ама първо че говорим за вода, и второ за 16 бара работно, това ще излети като ракета :)

Вто Ное 26, 2013 8:30 pm
Профил
Аватар

ами как mB да го чета като bar? много бързо пишеш :P

Сря Ное 27, 2013 12:28 am
Профил
Аватар

Grubi - да го доуточня, че той Тони пише цялото нещо в няколко поста - налягането е 16 бара, а диференциалното налягане което иска да мери е 16 милибара - с други думи иска да мери разлика в налягане на нещо. Най-вероятно става въпрос за дебитомер на флуид с голям дебит и голямо налягане. Прави се едно стеснение на тръбата и се мери преди и след стеснението - според спада на налягане се изчислява дебита / скоростта на флуида.

Сря Ное 27, 2013 10:56 am
Профил ICQ
Аватар

явно аз не чета всичко, а и чета бързо. рисковете на живото предаване и на това да се занимаваш с много неща едновременно... това, че намерения е бил електромеханичен вече трябваше да ми говори, че ще е нещо здраво...

Сря Ное 27, 2013 12:23 pm
Профил

Да колеката е съвсем прав, писна ми да се занимавам с глупости и си правя установка за мерене на дебит до 30 хил.л/мин ... първоначално идеята беше за Вентури ... да ама с тия диференциалните е проблем, все още няма отговор от WIKA, предполагам че ще е 1000 евра парчето ако съдя по други, трбяват ми 6 ... минах на друг вариант, така или иначе водата отива в канал, ще меря през дюза, там е малко по критично да с еопределеи един коефициент, зависи от числото на рейнолд и отношение на дюза към диаметър на тръбата зад нея, но ще се определи. Освен това мен 10% точност ми е достатъчна, дори не знам дали ще ги карам в метрологията за калибриране, или ще калибрирам само по питот.

Сря Ное 27, 2013 7:50 pm
Профил

16-те бара не са страшни и 16-те милибара не са страшни. Страшно е ако 16-те милибара се случат да са 16 бара. Тогава датчика ти заминава. На твое място бих го направил с ултразвуков дебитомер. Имат точност 2-5% и са доста надеждни. Дава ти скорост на флуида в тръбата с доплеров ефект. Един е трансдюсера. Това с диференциалното налягане ще трябва да мериш температура на водата и да си сигурен, че е вода а няма някакви примеси които да променят плътността. За 10-те процента температурата няма да ти трябва но ако има примеси - забрави.

Сря Ное 27, 2013 11:29 pm
Профил

Дебитомер не ме устройва, с това се замерват помпи, за да се позлва дебитомера трябва или да го монтирам някъде около помпата, т.е. да има достатъчно дълга права тръба с известен вътрешен диаметър, което при съществуващи системи е много трудно, или пък да имам 6 дебитомера, защото дебит от 30 хил.л мин се преточва през минимум 4-5 шпланга които трбява да меря по отделно. Бях поръчал еидн ултразвуков но го отказах, щепше да ми свърши работа за една конкретна инсталация но не и в общия случай.

Иначе за датчика, няма как да има голяма разлика тъй като единия край е отворен, т.е. винаги е само пада. Проблема е че не ги намирам много, освен тия механичните другото което намирам са такива които са или с два отделни трансдуцера,но тм е ясно че не можем да говорим за резолюция в Pa, и едни други не знам точно на какъв принцип са, но там диференциалния обхват е 0-1 бар, което е много над това кеото ми трябва, при 100 kPa 10 pa са точност 0.1 % и то точност, би трябвало резолюцията на датчика да е поне 0.03%, поне 12 бита, а такива много не видях.

Както и да е, от този вариант се отказах, ще меря директно налягане преди дюза, точността е малко по-малка но ме устройва. Иначе течността е винаги вода, и примеси в големи количества няма, естествено температура на водата, въздуха и външно налягане, въпреки че май няма да мие нужно, в смисъл че малко рефлектира а трансдуцерите няма нужда да са абсолютни.

Чет Ное 28, 2013 12:03 pm
Профил
Аватар

Абе бях дал някога на някого телефона на един човек дето продава дебитомери за такива неща. Честно казано вече нито мога телефон да извадя, нито някви координати. В София е човека.

Чет Ное 28, 2013 12:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Да - сетих се - човека се казва Андрей Новоселов - Анвитех ЕООД, телефона дето излиза в гугъл е 02 483 06 22
Другия разградския едва ли някой ще отговори на него - отдавна е в София.

Дали е актуален - не знам - но чвека е много разбран - преди време пак беше помогнал на някого във форума....

Чет Ное 28, 2013 12:57 pm
Профил ICQ
Аватар

дано тоя път съм улучил мерките и теглилките. това трябва да издържа до 17.5 бара, 32лв

http://www.kipa-bg.com/product.php?ProductID=9491

но го няма в наличност...

Чет Ное 28, 2013 1:08 pm
Профил

Grubi написа:
дано тоя път съм улучил мерките и теглилките. това трябва да издържа до 17.5 бара, 32лв

Май не съвсем - налягането го издържа, но е до 60л/мин. ТоНи пита за нещо от сорта на 30 000 л/мин.

Чет Ное 28, 2013 3:23 pm
Профил
Аватар

Значи при този човек дето споменах има съвсем друг тип дебитомери - може да се нарече универсален - пробива се една дупка на тръбата и в нея се вкарва нещото - да кажем нещо като перчица. После си има някъв контролер на който му се казва какво е фи-то на тръбата и той вече си смята всичко. По принцип даже не е задължително и на вода да е. Аз понеже съм го разпитвал за тия работи и ми е обяснявал туй оноуй. Тони да му звънне един телефон - ако все още се занимава - ще помогне.

Чет Ное 28, 2013 4:07 pm
Профил ICQ

Мда .. перчица ама тия с перчицата поне доколкото аз съм видял имат ограничение в скоростта на потока, но ще му звънна да проверя, това трябва да рбаоти при скорости от порядъка на 40-50 м/с числото на рейнолдс е малко над 3 млн. Аз лично не съм видял за такъв голям дебит да има лопаткови, всичко което се продава е или вентури, или с диафрагма, или ултразвук. Има разбира се и ония електродинамичните, ама те май изгубиха популярност. Друг съществен проблем при тия помпи е опасността от предмети, най-вече камъни, мен затова не ми се искаше да е с диафрагма а да е вентури, тъй като там диаметъра се запазва сравнително голям. А опасност от камъни винаги има, и не само. При последните тестове в два от редуцил вентилите се оказа че има заседнали уплътнения. Уплътнението е Ф250, явно са откъснали се парчета от уплътнения на фланци, това което остава отвътре се къса от потока, ап реди тов астягането му помага, та тия парчета бяха пропътували през 200 м трасе и ако нямаше редуцил вентил сигурно щяха да се спрат в някой спринклер. Та тоя лопатковия, или по скоро турбинния, може и да се счупи лесно, ще видим какво ще предложи човека.

Чет Ное 28, 2013 6:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща