Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Апарат за кръвно 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Апарат за кръвно
Здравейте

Имам за проект (за колеж е, да не си помисли някой, че е нещо много сериозно) да направя апарат за измерване на кръвното нялягане - от тези, с маншон на ръката. Ще използвам PIC24FJ128GC006. Изчетох доста неща по тази тема и засега ми е горе-долу ясно, освен механичната част.

Става въпрос за напомпването и изпускането на въздуха от маншона. Ще използвам маншон на Омрон от Амазон, D-type (от тези, който можеш да си ги слагаш сам). Маншонът има един маркуч. През този маркуч трябва да се напомпа, и после да се изпусне въздуха, като през цялото време сензор за налягане, свързан към маркуча, подава сигнала към аналоговата част на схемата и към контролера. Теоретично е само това - компонентите на тази част са помпа за въздух, изпускателен клапан и сензор (и евентуално една или две Т-връзки).
Ето една картинка какво трябва да представлява цялото нещо:
Изображение
Управлението е следното: след като човека сложи маншона и го стегне, натиска СТАРТ. Следва:

1) Клапанът е затворен.
2) Контролерът включва помпата за въздух и тя започва да надува маншона.
3) През цялото това време сензора подава (доста увеличен) сигнал, пропорционален на налягането в маншона.
4) Когато това налягане стигне например 180 mmHg, помпата спира.
5) Контролерът отваря клапана до определена степен и започва линеарно изпускане на въздуха от маншона.
6) Контролерът изчислява систолично и диастолично налягане възоснова волтажа на сензора + пулс
7) След като информацията е готова, клапанът се отваря изцяло, въздухът се изпуска.
8) Други работи - показване на информацията и т.н.

Дотук добре... Обаче имам малко проблеми с помпата, клапана и сензора. Никога не съм ползвал нито едно от трите. Не знам какъв точно мотор (като име) да търся, а също и къде да го търся. Гугъл ме праща в alibaba.com когато търся 5v dc motor pump. Един човек ми предложи да ползвам помпа от компресор за автомобил, от тези, които се захранват от запалката. Но те са много големи, шумни и на 12 волта, така че не е добро решение. Микрочип имат една показна платка с апарат за измерване на кръвното, и на тази платка има много хубаво моторче, но в сайта не пише модел.

Следващото нещо е клапанът. Доколкото разбрах, соленоид клапан ще ми свърши работа. Ето тук има един, който е перфектен за целта:
http://www.parker.com/literature/Litera ... -Valve.pdf
Много хубаво устройство, обаче няма цена и не може да се намери никъде, освен из щатските сайтове - сигурно няма да е от най-евтините. А аз съм с малко ограничени финанси, като студент.
Целта на клапана е следната: да стои затворен докато помпата работи, и след това да бъде отворен на определена степен, докато трае измерването, след което да се отвори напълно. И да работи на 5 волта.

А относно сензора - мисля, че gauge pressure sensor ще ми свърши работа, но не съм сигурен.

Стана много дълъг пост, за което се извинявам. Моля, ако някой има идея откъде мога да се снабдя с помпичка и соленоид клапан, да ме насочи. Няма нужда да са нови, или пък с пари :)
И също, ако има някаква грешка в дизайна дотук, моля посочете ми я, за да я оправя навреме.

Поздрави :)

Пет Окт 04, 2013 1:32 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Апарат за кръвно
Не може ли да вземеш електронен апарат за кръвно налягане (вече не са скъпи) и да замениш електрониката с твоя. За учебна цел това е достатъчно. Ще докажеш, че можеш да обработваш сигнали и да управляваш правилно процеса на мерене.

Пет Окт 04, 2013 1:56 pm
Профил
Аватар

Това е последният вариант. Така ще взема маншон, мотор и клапан. Първо обаче искам да опитам да го сглобя сам.

Ето помпите, които вършат работа:
http://www.smartproducts.com/docs/Serie ... _Specs.pdf
Обаче няма как да си поръчам една :)

Пет Окт 04, 2013 2:04 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Както казва Лео,
вземи си един апарат за кръвно,
и му замени електрониката със своя.
ти в България ли си( защото пишеш, че ти е за колеж, таквиз незнам дали има в родното БГ)? ако да на 7-ми км в София има хора дето може да ти намерят.
може да потърсиш в и-бей там със сигурност ще има и то на поносима цена

Пет Окт 04, 2013 3:10 pm
Профил

Абе веднъж някой да е решил сам да си направи проекта и вие ще го откажете човека. Да ако бях аз щях да взема готов апарат щото знам как работи и клапана, и помпата и датчика. Да но човека както виждате не е ползвал никога, може би и на живо не е виждал, няма по добър начин да се научи от това да го пипне и направи, макар и да изгуби време. За мен писач на фърмуер който си няма представа от хардуер и това за което пише не е никакъв писач а драскач, или буквално, ако не знаеш какво ти става в помпата, в сензора и в клапана ебаси и писача ... утре ще трябва да управлява нещо и както много "колеги" ще надраска нещокоето принципно работи а на практика ще счупи машината или ще утрепе някого.

По темата, за помпата и клапана, ако беше писал 5 дена по рано щях да ти ги поъчам и домъкна, вече е късно. Помпи подобни съм виждал някъде из БГ, трябва да погледна като се върна. Иначе клапан има със сигурност, само трбява да си предивдиш след клапана нещо като дюза която да настройваш, за да може да намалиш скоростта на изпускане. Фабричните клапани може да го имат и в себе си, но фабричен за такъв апарат не съм виждал.

Пет Окт 04, 2013 3:19 pm
Профил
Аватар

Не съм в България. В УК съм, Wifey McBeaty Land :) Има Омрон по 18-20 паунда в Амазон, така че ако до няколко дни не намеря друго решение, ще взема един и ще го разглобя. Работят на 6 волта, а на мен ми се искаше да е на 3 до 5, но няма да е голям проблем. От и-бей втора ръка излизат по 16 паунда, така че по-добре нов.

Добре, да речем, ще по този начин си осигуря маншон и моторче. Не знам на какъв принцип работят тези Омрон апарати, но моята цел е да измервам сигнала от сензора за налягане при контролирано изпускане на въздуха от клапана. Това значи, че клапанът трябва да може да се управлява от контролера, а не само да се отваря и затваря на 100%. Откъде мога да се снабдя с такъв някой може ли да ми каже?

edit: Наистина имам по-голямо желание да го сглобя сам. Принципно в интернет има всичко, което ми трябва, но я в Китай, я в Америка, и никой няма да се навие да ми изпрати едно моторче за 3 долара - само с поръчки на едро работят.

Последна промяна stewie на Пет Окт 04, 2013 3:25 pm, променена общо 1 път

Пет Окт 04, 2013 3:21 pm
Профил

Ами пропорционален клапан, но както съм писал по горе и проста дюза след клапана би трябвало да е ОК, иначе и пропорционален можеш да управляваш, но не знам дали някой го прави така.

Пет Окт 04, 2013 3:23 pm
Профил
Аватар

Относно дюзата след клапана - ако е правилно избрана, което ще ми е много трудно, ще свърши работа, ако съм те разбрал правилно. Обаче неудобството на дюзата е, че ще държи едно и също време на изпускане на въздуха, което няма да е много удобно. Идеята ми е да има бутон СТОП, който да изпуска въздуха моментално във всеки един момент - докрай, т.е. клапан отворен на 100%. Освен това след изчисляване на диастоличното налягане (долната граница), клапанът трябва да се отвори и освободи въздуха веднага.

Това може да се направи с два клапана - единият ще се ползва при мерене, а другия ще е за изпускане на въздуха докрай. Обаче усложнява нещата.

То с питане до Цариград се стига... благодаря на всички за идеите!

Пет Окт 04, 2013 3:44 pm
Профил
Аватар

Концепцията която предлага Тони изглежда по-правилна.
Една модификация към нея - погледни към чарковете за пневматика. Там за забавяне на хода се използват тъй наречените дросели. Повечето са регулируеми. Би трябвало да свърши работа за да регулираш изходящият дебит, без да се занимаваш с подбор на размера на дроселиращия отвор.

Апропо, датчикът за налягане не трябва ли да е диференциален?

Редакция:
На английски се наричат "flow control valve".
Ако ще използваш помпа за по-високо налягане е хубаво да има и някакъв предпазен клапан - ако електрониката се издъни...

Пет Окт 04, 2013 3:55 pm
Профил
Аватар

Ами аз нямам намерение да го отказвам :? . Просто предположих, че щом е с учебна цел в даскало, даскалите ще гледат повече електрониката и меренето, а не толкова механиката. Очевидно е, че за едно бройка трудно ще се намери правилно и евтино решение. Ако ще се започва производство на апарати е съвсем друго.

Пет Окт 04, 2013 4:17 pm
Профил
Аватар

@Ицо: Ще опитам да намеря подходящ дросел. Мислиш ли, че ще има такъв за 5-волтово устройство?

Относно датчика - gauge е такъв, който измерва налягането, подадено към него, релативно към атмосферното налягане, и когато е 0, това значи, че налягането към него е равно на атмосферното. Има един вход, към който се свързва въпросният маркуч от маншона.

Диференциалният датчик измерва разликате между две налягания, и има два входа. Ако единия вход свързан с маншона, какво ще е другия? Гледах из други подобни проекти, но не е споменато какъв точно са използвали. На мен ми се струва най-логично да е първия, но има 50% вероятност да не е така. Ако използвам диференциален, как трябва да свържа втория вход?

п.п. Много хубава идея за предпазния клапан! Записвам си я веднага.

п.п.п. То е с учебна цел, и затова искам да науча повече :)

Пет Окт 04, 2013 4:24 pm
Профил
Аватар

Единият датчик ще измерва атмосферното налягане, а другият - това в маншона. Не съм разглобявал апарат за кръвно, но ми се струва, че би трябвало да има и корекция на налягането в маншона в зависимост от атмосферното налягане...

Дроселът който споменах е пасивно устройство - работи без захранване. Има реглажен винт с който регулираш отвора през който преминава въздуха. При някои регулировката е до пълно спиране на потока.
За бързо изпускане вероятно ще трябва още един клапан - за байпас на дросела...

Пет Окт 04, 2013 4:31 pm
Профил
Аватар

Сега те разбрах за диференциалния датчик. Gauge версията е диференциален, но с единия вход оставен отворен и измерващ атмосферното налягане. И е по-малък (няма удължение за втори маркуч).

За двата клапана - да, ама дано не... много сложно ще се получи, а и самото устройство ще порасне. Освен това колкото повече дупчене по маркучите, толкова повече шанс за грешка. Дано не се наложи да го правя така.

Пет Окт 04, 2013 5:14 pm
Профил
Аватар

Не е необходимо да дупчиш маркучите. Има хубави бързи връзки за пневматика, с всякакъв вид преходи и разклонители.
Нещо подобно - http://www.ld-gmbh.com/displaybg.aspx?p ... 1.04.01.10
Дросели: http://www.ld-gmbh.com/displaybg.aspx?p ... e=01.02.07

Пет Окт 04, 2013 5:26 pm
Профил
Аватар

Ицо - тука го объркахте човека - диференциалния мери разликата в налягането между две страни - ако единия край е отворен ще мери разликата спрямо атмосферното. Другя датчик е "абсолютен" - той вече ще мери налягане на входа си като абсолютна величина без значение самият той при какво околно налягане се намира. Сега кой точно трябва да е - не знам.

А за търсенето - изглежда не си търсил добре :) ето ти някви американци дето имат представителство в UK : http://www.parker.com/portal/site/PARKE ... nextfmt=EN

Като им обясниш каква ти е грижата предполагам ще се опитат да ти решат проблема. Гледам из сайта им има сякви пневмо-дреболии - включително и помпички.

Пет Окт 04, 2013 6:18 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 54 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща