Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Проблем с радиомодул RFM12 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Проблем с радиомодул RFM12
„Инджинерите“ от нашата фирма ми натресоха да програмирам приемник, базиран на RFM12 (HopeRF), DIP-вариант, като предавателят е от чуждо устройство. Борих се два дена, но приемането е адски нестабилно — приеме един-два поредни пакета, после игнорира 5-6 (предавателят излъчва пакет на всеки 6 сек). Интересното е, че по време на тестовете инцидентно приемаше данни от забравено включено устройство, прибрано в склада (на 15 м. от приемника, през две стени). В петък, 10 мин преди да си тръгна, случайно открих следната аномалия – ако поставя пръст върху модула (изводите и „плюнката“ на чипа), приемането тръгва без никакъв проблем!?
Тъй като изобщо не съм „в час“ с радиомодулите (от техническа гледна точка), а на колегите ми не може да се разчита, приемам всякакви съвети за експерименти.
Малко подробности: Модулът има поставена антена (от производителя), pullup-и на DATA и RESET изводите, от останалите са включени само комуникационните изводи (SDO, SDI, SCK, CS) плюс IRQ, останалите „висят“ (рових доста из Интернет, но навсякъде ги оставят висящи; никой не ги подпира). Параметрите за връзка (честота, отклонение и т.н.) са взети от изходните кодове на предавателя, така че не предполагам наличие на проблеми в тази насока.

Нед Яну 06, 2013 2:53 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Проблем с радиомодул RFM12
не може да се отговори лесно на въпроса ти...
може проблема да е в цифровата част (регистри, бъсове) или в радио-частта (съгласуване, импеданси, антени)
надали някой е мислил за тези неща, щом се е стигнало до работа тип "иде ми-дойде ми"
и без RF апаратура е като да ловиш черни мишки в тъмна стая

silabs май не продават от RF нищо на кристали, поне официално. щото едно е да бондираш мигалки, друго е радио. може би, ако си говориш на много къси вълни с тях, ще те пуснат до ниво кристали със съответните препоръки и ограничения, но като гледам от къде идват модулите, надали е това случая.
не изключвам възможността и да не е бондиран като хората в радио-частта, или дори кристалите да са "мърляви"

моята препоръка е да си вземете 2 кита от силабс с тоя чип, да си натамъните софтуера между тях, после между готовия предавател и вашия приемник и тогава чак да борите модулите. когато и двете страни в една проба са с неизвестен статус е много трудно.

Нед Яну 06, 2013 6:29 pm
Профил

Благодаря, успокои ме… :(

Но защо ме насочваш към Silabs – по мои данни те са второ звено във веригата:
Цитат:
HopeRF -> Integration (купена от Silabs) -> RF Microelectronics
HopeRF - произвежда голи кристали и модули COB (RFMxxxx) на тяхната основа
Integration - купува от HopeRF голи кристалли, бондира в друга фирма продава под своя марка микросхеми IA4xxx
RF Microelectronics - поръчва от Integration корпусирани чипове и маркира със своята марка микросхеми TRC10x

Доколкото знам, и Microchip са се включили във веригата, с MRF49XA, но не знам къде точно.
Така че HopeRF са „първоизточника“ (пак повтарям – поне по мои данни)…

Още данни: Модулът е на 433MHz, запоен за тестова платка, на около 2 см от процесора, който го управлява. Връзките са с обикновени жици. Опитвах да сложа екран около модула (само антената беше навън), но нямаше промяна в поведението.
Освен това преди около година пусках два модула (на MRF49XA), но нямах подобни проблеми.

Нед Яну 06, 2013 6:45 pm
Профил
Аватар

Едит
Този пост се получи празен заради това, че форумът ме изхвърли - това е по темата, за бисквитките, обсъждана в "Администрация"

Последна промяна Ицо на Нед Яну 06, 2013 7:11 pm, променена общо 1 път

Нед Яну 06, 2013 7:08 pm
Профил
Аватар

Неотдавна помагах на един колега с пускането на едни модули от тази фирма , на 433 Mz. Бяха някакъв по-сложен вариант с предусилвател и крайно стъпало. Това , което мога да кажа със сигурност е , че китайците не са знаели какво правят - никакво съгласуване и склонност към самовъзбуждане. А тя тази склонност често преминаваше и в истински генерации - в зависимост от антената и положението и. За да спрат генерациите, китайците бяха го омазали с допълнителни елементи, намалили усилването на транзистора почти до 1 . Пак не бяха ги премахнали, само се е получило едно голямо нищо.
Това, което описваш - при пипане на модула започва да приема - много ми прилича на самовъзбуждане. Странно, мислех че при толкова проста схема няма какво да объркат.... :?

Нед Яну 06, 2013 7:09 pm
Профил
Аватар

тоя модул е направен с "еквивалент" на si4420
документацията е copy-paste, с възможни грешки (не ми се чете)
silabs HopeRF
на сайта им няма инфо да правят чипове. снимките от фабриката са трогателни.
не ама хич не ми се вярва да е такава схемата (силабс да купува кристали от някакъв такаец и да корпусира)

Ицо написа:
Странно, мислех че при толкова проста схема няма какво да объркат.... :?

знаеш, че радиото може да се направи читаво САМО по единствен начин. всички други варианти са някъде в страни :D

иначе - интересна ми е мотивацията да се слага такайски модул, вместо чип?
колко струва този модул?

Нед Яну 06, 2013 8:19 pm
Профил

Reader на мен ми се е случвало с модули nRF24L01+ от различни производители да имат проблем да се вържат по между си(минава само първия пакет и след това нишо), но когато ползвам модули от един производител нямат проблеми да работят помежду си.

Нед Яну 06, 2013 9:53 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
колко струва този модул?

Reader да каже колко струва.
Странни с тези сметки за цената. Например, купуваме модул за $3 . Борим се с него 2 месеца. Ако с него се борят(бавят) 5 човека, при разходи на човек минимум 1500 лв (заплати +осигуровки) , това прави 15000 лв. При произведени 1000 устройства с този модул , цената му би станала 13 $. Но това важи, ако не смятаме евентуални бъдещи проблеми и свързаните с тях разходи. И накрая имаме устройство с ниска надеждност. Ама това са само теоретични разсъждения :)
Цитат:
иначе - интересна ми е мотивацията да се слага такайски модул, вместо чип?

Защото се предполага, че модулът е готов и тръгва без проблеми.

Нед Яну 06, 2013 10:31 pm
Профил

Ама и вие сте много интересни :D – откъде да знам колко струва или защо е избран? Но предаващото устройство е реализирано с RFM02, така че (както спомена ike) може би това е натежало при избора на модула.
Единственото хубаво нещо е, че проектът е само експериментален – ако стане, стане… Надеждата ми беше, че някой специалист може да разпознае симптомите и да предложи лечение – нещо като преглед при доктора по телефона… :)

Пон Яну 07, 2013 9:18 am
Профил
Аватар

Reader написа:
Надеждата ми беше, че някой специалист може да разпознае симптомите и да предложи лечение – нещо като преглед при доктора по телефона… :)

Ами аз ти дадох "диагноза":
Цитат:
Това, което описваш - при пипане на модула започва да приема - много ми прилича на самовъзбуждане.

"По телефона" - толкова мога :)

Пон Яну 07, 2013 9:40 am
Профил

Ицо, много ти благодаря, защото това ме насочи да експериментирам с програмируемите товарни кондензатори на кварцовия генератор. Въпреки безбройните примерни кодове в мрежата, указващи препоръчителна стойност 12pF, модулът тръгна безпроблемно едва при задаване на максималната стойност от 16pF (установена по метода на научното налучване, както казват братята руснаци). Тестът продължава вече час и до момента е изпуснал само два пакета (от 600), което е отлично постижение.

Пон Яну 07, 2013 10:02 am
Профил
Аватар

Reader написа:
Ицо, много ти благодаря, защото това ме насочи да експериментирам с програмируемите товарни кондензатори на кварцовия генератор. Въпреки безбройните примерни кодове в мрежата, указващи препоръчителна стойност 12pF, модулът тръгна безпроблемно едва при задаване на максималната стойност от 16pF (установена по метода на научното налучване, както казват братята руснаци). Тестът продължава вече час и до момента е изпуснал само два пакета (от 600), което е отлично постижение.

Аз имах предвид друго самовъзбуждане, но нищо.
Поне един свестен честотомер нямате ли? Ако я мислите така - не искам да те отчайвам, ама шансът да стане нещо читаво не е много голям.

Пон Яну 07, 2013 10:23 am
Профил
Аватар

Едно предположение пак така на бързо "по телефона".
На какво разстояние са приемника и предавателя при тестовете? Предполагам че ти стоят един до друг на масата.
Пробвай какво се получава когато ги раздалечиш на минимум 2 метра.

Пон Яну 07, 2013 12:10 pm
Профил

Всъщност разстоянията бяха доста разнообразни – 30 см, 1 м, ~3 м и (както вече споменах) 15 м през две стени. Няма никаква разлика в процентните загуби на пакети.

Пон Яну 07, 2013 4:06 pm
Профил
Аватар

Тоя модул има ли AFC(Auto-frequency calibration). Ако да - провери дали е включен при конфигурацията която ползваш.

Пон Яну 07, 2013 5:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща